Iškilmingo baleto gala koncerto žiūrovus užbūrė šiuolaikinio ir klasikinio šokio magija

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rūmuose pirmą kartą surengtas Iškilmingas baleto gala koncertas, dedikuotas Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-mečiui, publikai atvėrė magišką šokio pasaulį: dinamiškoje jo programoje susitiko vedantieji Europos šalių šokio menininkai, baleto solistai iš trijų Pabaltijo nacionalinių operos ir baleto bei Kauno ir Klaipėdos valstybinių muzikinių teatrų artistai.

„Man, kaip naujajam Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupės meno vadovui, malonu pristatyti pirmąjį tarptautinį baleto gala koncertą Klaipėdoje, kurį organizavome norėdami pažymėti naujų teatro rūmų atidarymą ir mūsų baleto trupės naujo raidos etapo pradžią.

Šokis nėra tik graži meno forma, tai taip pat ir būdas tyrinėti, bendrauti ir dalintis su kitais. Labai džiaugiuosi galėdamas pristatyti vedančiuosius baleto solistus iš visų trijų Pabaltijo valstybių, taip pat tarptautinį pripažinimą pelniusius šokio menininkus ir choreografus, kurie šiame vakare dalinosi scena su mūsų baleto trupe.

Įvairiapusė ir dinamiška šio vakaro programa, kurioje klasikinis šokis jungėsi su šiuolaikiniu šokio repertuaru, neabejotinai tikra puota publikos akims“,- akcentavo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupės meno vadovas Gaj Žmavc (Slovėnija, Lietuva).

Naujojoje KVMT didžiosios salės „Jūra“ scenoje publika išvydo solistus iš Pancūzijos, Ispanijos, Estijos, Latvijos ir, žinoma, Lietuvos. Šokiui nereikia nei kalbos, nei vertėjų. Tai lyg kiekvienam artima ir lengvai suprantama kalba. Žiūrovai sulaikę kvapą mėgavosi kiekvienu scenoje matytu numeriu.

Muzikologė, profesorė Daiva Kšanienė sakė, kad baleto gala koncertas ją sužavėjo ir stebino žanrų įvairove, šokio kalbos galimybėmis, originalumu ir didžiuliu meistriškumu.

Išeinantys iš baleto gala koncerto minėjo, kad jiems labai gilų įspūdį paliko legendiniai Nyderlandų šokio teatro (NDT)  – šokėjai Chloé Albaret ir Olivier Coëffard’as iš Prancūzijos, taip pat Barselonoje šiuo metu įsikūrę šokio menininkai Clémentine Telesfort ir Lisard’as Tranisas.

Jų šokiuose kiekvienas perskaitė atrodytų tik jam skirtą kūno judesiu išrašytą žinutę, siuntusią vaizdinius, personažus ir istorijas. Jų šokis suskambėjo lyg pasąmonės poezija.

Daugybės plojimų sulaukė ir LNOBT baleto trupės vedantieji solistai Kristina Gudžiūnaitė ir Ignas Armalis, Olesia Šaitanova ir Jonas Laucius,  solistų poros iš Rygos nacionalinio operos ir baleto teatro Yuliya Brauer ir Darius Florianas Catana bei Estijos nacionalinės operos baleto solistai Laura Maya y Rosiers ir Jevgenijus Gribas.

Du šiuolaikinės choreografijos numerius pristatė Kauno valstybinio muzikinio teatro šokėjai: buvusi Klaipėdos VMT šokėja, dabartinė Kauno VMT baleto solistė Ana Buchovskaja-Zamulskienė ir Deividas Dulka bei jauna suomių šokėja Laura Annika Lehtonen, šiuo metu šokanti Kauno VMT baleto trupėje.

Klaipėdoje reziduojanti baleto trupė ir jos naujasis meno vadovas Gajus Žmavcas pristatė du naujus, labai palankaus publikos vertinimo sulaukusius choreografo kūrinius (jis pats kūrė ir muziką bei kostiumus): Šoko talentingieji KVMT trupės solistai, tarp jų ir trys „Auksinių scenos kryžių“ nominantai - Anna Chekmarova, Oleksandra Borodina ir Romanas Semenenko ir šių metų „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatas Yanas Malaki. Jų dėka susirinkusieji dar kartą pasidžiaugė kokie įspūdingi pastatymai sukurti KVMT scenoje: parodytos ištraukos iš Alexanderio Ekmano šokio spektaklio „Kaktusai“ ir Edwardo Clugo pastatyto „Stabat Mater“.

Klaipėdoje ir Lietuva turi kuo didžiuotis!

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder