Nori mokėti 8 centus už elektrą - klok dešimteriopai už tokią galimybę

Nori mokėti 8 centus už elektrą - klok dešimteriopai už tokią galimybę

Skaičiuoti kiekvieną išleistą centą pradėję klaipėdiečiai suprato, kad dar yra galimybių sutaupyti. Tačiau vargu ar jiems tai pavyks, nes namo administratorius bei elektros tiekėjai nepasidalija kompetencijos, kas galėtų priimti sprendimą dėl kelių mokesčių apjungimo į vieną. [CITATA] 

Uostamiesčio Debreceno gatvės 49 name gyvenanti Salomėja kiekvieną mėnesį tvarkingai moka mokesčius ir kiekvieną mėnesį nuoširdžiai stebisi, kiek daug jai reikia išleisti.

Pradėjusi akylai sekti, iš ko susikaupia tokia nemenka suma, suvokė, kad dalis pinigų galėtų likti jos kišenėje.

"Keista yra tai, kad mokesčiai už bute ir bendro naudojimo patalpose sunaudotą elektros energiją yra išskirti į atskiras eilutes. Sakyčiau nieko tokio, jei apmokant sąskaitą už kiekvieną eilutę nereikėtų mokėti 80 centų administravimo mokesčio. Kai moki keliasdešimt litų už elektrą, tie 80 centų tarsi pasimiršta, tačiau, kai už bendro naudojimo patalpose sunaudotą elektros energiją kas mėnesį reikia mokėti centus, pikta, kad dėl jų dar tenka tuštinti piniginę", - guodėsi Salomėja ir patikino, kad ši absurdiška situacija piktina ir kitus jos kaimynus.

Moters teigimu, praėjusį mėnesį už bendro naudojimo patalpose sunaudotą elektros energiją jai buvo nurodyta sumokėti 8 centus. Kitais mėnesiais mokestis būna kiek didesnis - 14, 18, 34 centai.

"Juokinga ir tiek. Moku 80 centų už tai, kad iš manęs paimtų kelių centų mokestį. Kodėl negalėtų apjungti šių dviejų eilučių į vieną ir vienu metu sumokėtume už visą sunaudotą elektros energiją?", - klausė Salomėja.

"Keista, kodėl LESTO to nedaro"

Minėtą namą administruojančios bendrovės "Debreceno valdos" vadovas Jevgenijus Sakovskis (Jevgenij Sakovskij) patikino, kad apjungti dvi mokesčių eilutes į vieną - ne namo administratoriaus kompetencija. Esą tai gali padaryti tik Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatorius (LESTO) ir, anot jo, keista, kodėl šito nedaro.

"Mes esame tik tarpininkai. Mes tik padalijame visą bendro naudojimo patalpose suvartotą elektros energiją gyventojams pagal nuosavybės teisę. Taigi mes tik apskaičiuojame, o mokėjimą atliekame, kaip anksčiau, pagal LESTO knygutę, kur būdavo dvi atskiros eilutės: už butą ir už bendro naudojimo patalpas", - paaiškino J. Sakovskis.

Jis tikino pirmą kartą sulaukęs tokio pobūdžio nusiskundimo. Esą anksčiau taip kruopščiai savo pinigus skaičiuojančių gyventojų nepasitaikė ir su tokiomis bėdomis į jį nesikreipė.

"Šita tvarka galioja jau labai seniai ir žmonės yra pripratę, bet sutinku, kad LESTO galėtų ką nors sugalvoti, kad nebūtų dviejų mokėjimų", - tikino niekuo padėti gyventojams negalintis J. Sakovskis.

"Tai - administratoriaus kompetencija"

Tuo metu bendrovės LESTO atstovas spaudai Ernestas Naprys pateikė priešingą versiją. Pasak jo, sprendimas sujungti dvi mokesčių eilutes į vieną kaip tik yra namo administratoriaus kompetencijoje.

"Kuomet atsiskaitoma už elektros energiją bendrosioms reikmėms, LESTO, kaip ir visiems administratoriams, taip ir "Debreceno valdoms", išrašo vieną sąskaitą pagal deklaruotus vieno skaitiklio rodmenis. Ir tuomet patys administratoriai sprendžia, kaip išsiskirstyti tas lėšas. Įprasta, kad administratoriai išrašo vieną sąskaitą gyventojams į kurią įtraukia ne tik mokestį už elektrą, bet ir mokesčius už kitas suteiktas paslaugas, pavyzdžiui, laiptinių tvarkymą, remonto paslaugas, etc. Tad šiuo konkrečiu atveju, "Debreceno valdų" sprendimo išrašyti 8 centų dydžio sąskaitas gyventojams mes negalime pakomentuoti, nes tai yra jų sprendimas", - komentavo E. Naprys.

Pasak jo, jei tik įstatymai nedraudžia, namo administratorius gali priimti sprendimą rinkti mokesčius už bendro naudojimo patalpose sunaudotą elektros energiją ne kiekvieną mėnesį, o, pavyzdžiui, už ketvirtį.

"Yra skirtingos metodikos, skirtingi namai savaip nusprendžia, kaip padalinti sąskaitas už bendrąsias reikmes. Pabrėžiu dar kartą - tai yra namo administratorių ir gyventojų susitarimas", - tikino E. Naprys.

"Vakarų ekspreso" žiniomis, Klaipėdoje yra ir daugiau kitų namų administratorių prižiūrimų namų, kurių gyventojams tenka tuštinti savo piniginę vien dėl to, kad įvairūs mokesčiai už bendro naudojimo patalpas neapjungiami, o išskirstomi į atskiras eilutes.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder