Kritikuojamas valdžios sumanymas steigti valstybės įmonių holdingą

Kritikuojamas valdžios sumanymas steigti valstybės įmonių holdingą

Opozicinės Seimo Darbo frakcijos narys Kęstutis Daukšys kritikuoja valdančiosios koalicijos sumanymą steigti valstybės įmones kontroliuojančią bendrovę "Visuomis Holding Company".

Holdingo idėja yra Valstybės valdomų įmonių veiklos efektyvumo didinimo strategijos dalis. Valdžios teigimu, ji taip siekia atskirti politikus nuo valstybės įmonių valdymo ir užtikrinti valdymo skaidrumą.

K. Daukšio nuomone, valdžia turi visas galimybes dirbti efektyviai.

"Visiškai neaišku, kuo pagrįstas valdžios optimizmas dėl efektyvaus "Visuomio" valdymo. Jau dvejus metus valdantieji turi visas galimybes parinkti įmonėms profesionalius vadybininkus ir pareikalauti iš jų rezultatų. Jeigu vienas nesugeba dirbti, pakeisti kitu. Ir kalbam ne apie kažkokį gigantišką holdingą, o labai konkrečias įmones su labai konkrečiais tikslais. Tačiau pati Vyriausybė konstatuoja - to padaryti nesiseka. Nepamirškime, kad dar turime ir Turto banką, ir Valstybės turto fondą. Kas trukdė priversti šias įstaigas dirbti efektyviai - deramai pasirūpinti mūsų bendru turtu? Būrio vado nesugebam parinkti, o generolus kaip vienas išrikiuosim", - sako K. Daukšys.

Seimo nario nuomone, holdingo įkūrimas nėra išeitis valstybės turto apsaugai nuo politikų kišimosi.

"Mums teigiama, kad "Visuomis" - išeitis apsaugoti valstybės turtą nuo politikų kišimosi. Bet nepamirškime, kad "Visuomis" bus tiesiogiai atskaitingas Vyriausybei. Taigi vyriausiuosius valstybės vadybininkus prižiūrės Premjeras ir jo aplinka. Kas galėtų paneigti, jog holdingo kūrimas - tik jėgų perskirstymas ir koncentravimas vienose rankose? Iš gausių užjūrio konsultantų pasisakymų galima spėti, kad įvairių įtakų netrūksta, todėl teiginiai, kad "Visuomis" bus skaidrus kaip stiklas, kelia abejonių jo dar neįkūrus", - teigia politikas.

Neparlamentinės Lietuvos liaudies partijos lyderė Kazimira Prunskienė įsitikinusi, kad holdingo veikla būtų neskaidri.

"Absoliučiai nerealu, jog šiam holdingui vadovaus nepriklausomi vadybininkai. Neabejoju, kad prokonservatoriškas "Holding Company" vadovas jau parinktas ir tolesnis scenarijus taip pat parengtas", - teigia K. Prunskienė.

Lietuvoje valstybė valdo apie 300 įmonių. Skaičiuojama, jog valstybės valdomo turto vertė siekia 18 mlrd. litų.

Ūkio ministerija valstybės įmonių pertvarkos strategiją ruošiasi pristatyti rugsėjo 1 d.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder