Pigesni bilietai - nusižengimas

Pigesni bilietai - nusižengimas

Senuosius, pigesnius, popierinius autobusų bilietus vis dar pardavinėjusi viena uostamiesčio Smiltelės gatvėje įsikūrusi parduotuvė taip nusižengė teisės aktams ir neteks teisės užsiimtų jų platinimu.

Maža to, transportininkų nemalonę užsitraukusiems verslininkams dar gali grėsti ir administracinė atsakomybė.

Gaila, bet netoleruos

"Vakarų ekspresas" sulaukė skaitytojo nuotraukos, kurioje - stotelėje iškabintas skelbimas, jog parduotuvėje "Smiltelė" galima įsigyti autobusų bilietų "senomis kainomis" - po 0,64, 0,32 ir 0,13 Eur. Žinia, popierinių ir terminuotųjų bilietų kainos miesto Tarybos sprendimu buvo padidintos nuo sausio 1-osios.

Pasiteiravus apie šį "išpardavimą" VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" (KKT) direktoriaus Gintaro Neniškio, šis patikino, jog tokią veiklą draudžia ir su bilietų platintojais pasirašomos sutartys, ir Administracinių teisės pažeidimų kodeksas.

"Pasikeitus kainoms senieji bilietai turi būti grąžinami per 7 dienas nuo naujųjų kainų įsigaliojimo. Jų apskaita yra itin griežta, nes jie yra susiję su kompensacijų už lengvatinius keleivius mokėjimu. Vienas tokių bilietų platintojas dar nebuvo pateikęs informacijos apie likučius", - trečiadienio rytą sakė G. Neniškis.

Pasak jo, mažiausia, kas gresia nustačius tokios prekybos atvejį, yra sutarties dėl bilietų platinimo nutraukimas, o surinkus pakankamai įrodymų yra numatyta ir administracinė atsakomybė - Administracinių teisės pažeidimų kodekso 142 str. už "nustatyto tarifo nesilaikymą" yra numatyta bauda nuo 72 iki 144 eurų.

G. Neniškis netruko išsiųsti tikrintojų, kurie patvirtino nustatę tokių bilietų pardavinėjimo faktą. Jiems dalyvaujant pardavėja išėmė bilietus iš prekybos, tačiau pažeidimo protokolas bus vis tiek surašytas ir dabar bus vykdoma atitinkama procedūra.

"Gruodį ši įmonė buvo užsisakiusi 500 bilietų. Gaila, kad turėsime nutraukti sutartį, nes šioje vietoje bilietų platinimo taškų nėra daug, bet tokių pažeidimų toleruoti negalime", - sakė KKT vadovas.

UAB "Pardavimų liūtas", kuriai priklauso minėtoji parduotuvė, direktorius Maksimas Stepanovas "Vakarų ekspresą" tikino, kad tokia prekyba ir jos reklama buvo vykdoma be jo žinios, nes šiuo metu atostogauja.

"Tad nieko daugiau negaliu komentuoti. Jei nebeleis prekiauti bilietais, tik keleiviams bus liūdniau, nes tokia prekyba mums didelio pelno tikrai neneša - nuo bilieto gaudavome 4 procentus komisinių", - sakė M. Stepanovas.

Karaliauja popierius

Pasak G. Neniškio, sutartys dėl bilietų platinimo sudaromos kas dvejus metus - dalyvauti derybose gali bet kuris prekybininkas. Dabar derybos vyks šiemet rugsėjį. Komisinių dydis esą priklauso nuo bilietų apyvartos.

Anot KKT vadovo, 2/3 kelionių yra atliekama naudojant terminuotuosius bilietus, tačiau kartinių bilietų rinkoje vis dar dominuoja popieriniai, nors jie yra brangesni nei elektroniniai. Jie sudaro 55 proc. parduotų kartinių bilietų. Dar apie 3-3,4 proc. popierinių bilietų parduoda vairuotojai. O tarp popierinių bilietų dominuoja lengvatiniai.

G. Neniškis tvirtina, kad nors Vilniuje ir Kaune popierinius bilietus parduoda tik vairuotojai, šiuose miestuose tokie bilietai irgi užima panašią rinkos dalį kaip ir Klaipėdoje.

Klaipėdoje šiuo metu keleiviai dar turi ir popierinių bilietų su kainomis, nurodytomis litais ir lietuviškaisiais centais. Jie pagal įstatymą, kaip ir pašto ženklai, pažymėti senąja valiuta, dar galios visus šiuos metus. Pernykščiai pigesni popieriniai bilietai, anot G. Neniškio, irgi galios visus šiuos metus.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder