Bronislovas Lubys pirktų naftos perdirbimo įmonę Mažeikiuose

Bronislovas Lubys pirktų naftos perdirbimo įmonę Mažeikiuose

Rusijos naujienų agentūra "Regnum", remdamasi neįvardintais šaltiniais Maskvoje, praneša, kad turtingiausiu Lietuvoje laikomas Bronislovas Lubys - galimas naftos perdirbimo įmonės Mažeikiuose pirkėjas. Teigiama, kad koncerno "Achemos grupė" savininkas Maskvoje ieško partnerių, su kuriais kartu galėtų įsigyti "PKN Orlen Lietuva" naftos perdirbimo gamyklos akcijas.

Taip pat pranešama, pasak lrt.lt, kad Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas, buvęs premjeras ir Lietuvos ir Rusijos verslo tarybos prie Rusijos ambasados Lietuvoje vadovas B. Lubys derasi dėl dalies jam priklausančio Klaipėdos uosto akcijų pardavimo strateginiams Rusijos investuotojams, pajėgiems aprūpinti Lietuvą nafta ir dujomis.

Šaltinio duomenims, "Achemos" verslo grupės vadovas tikisi, kad su partneriais iš Rusijos būtų galima užtikrinti stabilų naftos perdirbimo gamyklos darbą.

Naftos perdirbimo įmonė Mažeikiuose dabar priklauso Lenkijos naftos koncernui "PKN Orlen SA", tačiau jau kurį laiką netyla kalbos apie lenkų ketinimus įmonę parduoti.

Apie galimą "PKN Orlen" pasitraukimą iš Mažeikių dėl nuolatinio šios investicijos Lietuvoje nerentabilumo kalbama jau senokai. Lenkijos koncernas žengė pirmą formalų žingsnį šia linkme. Jis pasirinko konsultantą - Japonijos banką "Nomura", kuris turi padėti rasti sprendimą dėl Mažeikių įmonės, pirmadienio numeryje rašė dienraštis "Rzeczpospolita".

Kokie scenarijai galimi? Gali būti išsaugota dabartinė akcininkų struktūra, bet gali būti ir taip, kad dalis arba visos "Orlen Lietuva" akcijos bus parduotos. "Konsultantas gali surinkti informaciją apie potencialius investuotojus, išsiaiškinti, kokie akcijų paketai juos domina, ką jie siūlo mainais, kokios sumos turimos omenyje", - sako "PKN Orlen" valdybos pirmininkas Jacekas Kravecas (Jacek Krawiec).

Bendra Lenkijos koncerno investicijų į Mažeikių įmonę nuo 2006 metų suma sudaro 3,7 milijardo dolerių. Jo vadovybės atstovai kelis mėnesius neoficialiai pripažindavo, kad "Orlen Lietuva" pardavimo variantas svarstomas. Jie tikėjosi, jog spaudimas per žiniasklaidą privers Lietuvos vyriausybę galų gale pradėti bendradarbiauti su bendrove, kad ji vėl galėtų dirbti rentabiliai, pažymi "Rzeczpospolita".

Koncernas "PKN Orlen" norėjo perimti Lietuvos terminalo "Klaipėdos nafta" kontrolę. Jo atstovai taip pat kritikuoja liepos 15 d. Lietuvos energetikos ministerijos duotą sutikimą leisti laikyti už šalies ribų net 30 procentų privalomų degalų atsargų. Šis sprendimas, anot lenkų, labai skaudžiai atsiliepia koncernui.

"Mažeikių naftos" pirkimas už beveik 2,4 milijardo dolerių buvo didžiausia investicija užsienyje Lenkijos kompanijų istorijoje.

Rusijos naftos koncernas "Lukoil", laikytas vienu iš favoritų perimant Lenkijos kompanijos "PKN Orlen" aktyvus Lietuvoje, oficialiai paneigė norįs investuoti į bendrovę "Orlen Lietuva", rašo trečiadienio numeryje dienraštis "Dziennik Gazeta Prawna".

Koncernas pastaruoju metu įsigijo įmonių Europoje ir pirkti naujų neplanuoja.

Analitikai teigia, kad naujieji Mažeikių bendrovės savininkai vis tiek bus rusai, tai tik laiko klausimas.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder