Daugiavaikės motinos apgautos ketvirtąkart

Daugiavaikės motinos apgautos ketvirtąkart

Seimas prieš didžiąsias žiemos šventes daugiavaikėms motinoms įteikė „dovanėlę“. Valstybinių pensijų mokėjimas penkis ar šešis vaikus dorai išauginusioms motinoms atidedamas iki 2014 metų. Taip motinos apgaunamos jau ketvirtąkart, mat nuo 2008 metų, kai priimtos Valstybinių pensijų įstatymo pataisos, valstybinės pensijos motinoms taip ir nepradėtos mokėti.

Valstybinės pensijos daugiavaikėms motinoms turėjo būti pradėtos mokėti nuo šių metų sausio 1 dienos.

Teisę gauti tokią pensiją turi penkis ar šešis vaikus (įvaikius) pagimdžiusios, iki 8 metų juos išauginusios ir gerai išauklėjusios motinos.

Vis dėlto Seimas prieš didžiąsias žiemos šventes nusprendė valstybinių pensijų mokėjimą motinoms atidėti dar metams - iki 2014 metų sausio 1 dienos.

Vilniaus gausių šeimų bendrijos „Vilniaus šeimyna“ pirmininkė Angelė Kostogrizienė sako, kad atidėdami valstybinių pensijų mokėjimą politikai tyčiojasi iš daugiavaikių šeimų.

Tokių pensijų mokėjimui pritarta 2008 metų rugsėjį. Tačiau dar tais pačiais metais, gruodį, Vyriausybė persigalvojo. Dėl krizės Valstybinių pensijų įstatymo pataisos įsigaliojimas buvo nukeltas iki 2010 metų liepos 1 dienos.

2009 metų Seimas vėl atidėjo pensijų mokėjimą. Tąkart iki 2012-ųjų. O pernai parlamentarai pensijų mokėjimą nukėlė iki 2013-ųjų sausio 1 dienos.

A.Kostogrizienė sako, kad daugiavaikės mamos jau praranda viltį, jog žadėtos pensijos kada nors bus pradėtos mokėti.

„Šiandien kalbama apie mamas, kurios yra 65 metų ir vyresnio amžiaus. Žmonės dirbo, tačiau akivaizdu, kad, išauginusios tiek vaikų, jos neturėjo galimybės užsitikrinti ilgo darbo stažo. Kokios perspektyvos jų laukia? Jos negali tikėtis, kad galės gyventi vaikų sąskaita. Juk vaikus augino ne tik sau, bet ir valstybei - jie dirba, prisideda prie BVP kūrimo“, - kalbėjo A.Kostogrizienė.

Valstybinė antrojo laipsnio pensija yra dviejų valstybinių pensijų bazių dydžio (apie 400 litų). Anot A.Kostogrizienės, motinų, turinčių teisę gauti šią pensiją, nėra daug.

„Paprasčiausiai trūksta politinės valios. Priimant įstatymą norėta parodyti, kad valstybė rūpinasi daugiavaikėmis šeimomis, tačiau jį atidėliojant tampa aišku, kad negali. Liūdna žiūrėti, kad milijonai išleidžiami net neįvykdytiems projektams, įvaizdžio kūrimams“, - stebėjosi gausių šeimų atstovė.

A.Kostogrizienei antrino ir Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė spaudai Rasa Paulavičienė. Ji akcentuoja, kad statistiškai kas antras vaikas gausiose šeimose gyvena žemiau skurdo ribos.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder