Dviratininkų labui Kauno meras inicijuoja Parodos kalno rekonstrukcijos projekto pataisas

Dviratininkų labui Kauno meras inicijuoja Parodos kalno rekonstrukcijos projekto pataisas

Dalis šiuo metu rekonstruojamos Parodos gatvės, jungiančios Kauno centrą su Žaliakalniu, šaligatvio turėtų būti skirta dviračių takui. Šią idėją paversti realybe siekia miesto meras Andrius Kupčinskas.

„Kauno dviratininkų bendruomenė ne kartą yra atkreipusi dėmesį į tai, kad Parodos gatvėje galėtų būti įrengtas ir dviračių takas. Juo būtų nesunku pasiekti Ąžuolyną, kitas Žaliakalnio ar gretimų miesto rajonų vietas. Pritariu dviratininkų pasiūlymui, - kol dar yra galimybė koreguoti Parodos gatvės rekonstrukcijos techninį projektą, reikia tuo pasinaudoti", - teigė A. Kupčinskas.

ELTA primena, jog dviračių takas Parodos gatvės rekonstrukcijos techniniame projekte nebuvo numatytas. Norėdamas įtikinti, kad toks takas čia reikalingas ir gali būti saugus, miesto vadovas A. Kupčinskas susitiko su Parodos gatvės rekonstrukcijos projekto autoriais, Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus atstovais, gatvės rekonstrukcijos darbus atliekančiais rangovais bei techniniais prižiūrėtojais.

„Deja, susidūriau su akivaizdžiu nenoru kažką naudingo nuveikti, kad šioje vietoje būtų įrengtas dviračių takas. Išgirdau keletą paaiškinimų, kodėl jis negali būti įrengtas, tačiau manęs tai visiškai neįtikina, nes pačiam daug kartų dviračiu teko kilti ir leistis Parodos kalnu. Projektuotojai tvirtina, kad įkalnė ten yra per daug stati ir pavojinga dviratininkams, ypač tiems, kurie mėgsta greitį. Bet atidžiau pastudijavus vietovės techninius duomenis, matyti, kad ištisinis 10 procentų nuolydis fiksuojamas tik vienoje įkalnės vietoje. Kitur nuolydis mažesnis ir siekia apie 7 - 8 procentus", - aiškino Kauno meras.

Projektuotojų teigimu, jeigu ištisinis įkalnės nuolydis yra ne didesnis nei 4 proc., jokių greitį mažinančių elementų nereikia. Nuolydžiui siekiant 10 proc., tokius elementus būtina įrengti kas 30 metrų. Diskutuojant buvo pasiūlyta tokiame įkalnės ruože įrengti stulpelius. Miesto vadovo nuomone, tai - ne itin vykęs pasiūlymas, nes patys stulpeliai gali kelti pavojų nuo kalno riedantiems dviratininkams.

„Europos miestuose esu matęs specialiai dviratininkams pritaikytus apvažiavimo vartelius. Jie lengvai varstosi į abi puses. Greitį sulėtinęs dviratininkas nesunkiai tarp jų išvingiuoja, o jeigu kiek užkliūna, varteliai lengvai prasiveria. Tai - visiškai saugi ir tikslą pasiekianti priemonė. Projektuotojams pasiūliau išanalizuoti šį variantą. Labai tikiuosi, kad pavyks rasti problemų sprendimus ir šioje gatvėje turėsime taką dviratininkams", - vylėsi Kauno miesto meras.

Toje Parodos gatvės pusėje, kur planuojama įrengti dviračių taką, šaligatvį nuo važiuojamosios dalies skirtų 1 m aukščio atitvarai. Nelaimės atveju jie ne tik sustabdytų dviratį, bet ir neleistų dviratininkui nukristi į važiuojamąją kelio dalį. Taip pat ketinama dviračių taką nuo pėsčiųjų zonos atskirti paklojant rausvas šiurkštaus paviršiaus šaligatvio plyteles. Dviračių takas būtų įrengiamas iš gatvės pusės.

„Diskutuojant paveldo apsaugos specialistai neprieštaravo, kad būtų atsisakyta greta gatvės bortų dėti granitinius elementus, kad dviračių taką nuo pėsčiųjų zonos skirtų kito atspalvio šiurkštaus paviršiaus plytelės. Dar reikės rasti sprendimą dėl vieno įkalnėje esančio namo laiptų, kurie užima didelį šaligatvio plotą ir išsiaiškinti , kiek maksimaliai nuo gatvės būtų galima atitraukti hidrantus, prie kurių, kilus gaisrui, galėtų patogiai prisijungti priešgaisrinės apsaugos tarnybos automobiliai.

Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis atkreipė dėmesį į tai, jog dviračių takas planuojamas senoje, kultūros paveldo institucijų saugomoje Parodos gatvėje. Todėl kai bus rasti visi sprendimai, patikslintą projektą dar teks derinti su Aplinkos ministerija.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder