Pradėtas tyrimas, kodėl konservatoriai iš Lietuvos išpumpavo ketvirtį milijardo litų

Pradėtas tyrimas, kodėl konservatoriai iš Lietuvos išpumpavo ketvirtį milijardo litų

„Respublikai“ tapo žinoma, kad Energetikos ministerijoje aptikta įsipareigojimų išpumpuoti šimtus milijonų litų iš Lietuvos energetikos įmonių į užsienį. Tai galima vertinti kaip nusikaltimą? „Respublikos“ žurnalistų paklaustas premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad viskas paaiškės po išsamaus tyrimo. O įtarimai yra labai rimti.

Lietuvoje elektra brangsta ne tik dėl planuoto Visagino atominės elektrinės projekto, brangstančių dujų, pranašautos pasaulio pabaigos ar kokių nors gamtos kataklizmų.

Į kiekvienos elektros kilovatvalandės kainą buvusi valdžia įskaičiuodavo ir vis didėjantį Apmokėjimo už viešuosius interesus atitinkančias paslaugas (VIAP) mokestį, kuriuo subsidijuojama brangios elektros iš vėjo, saulės bei kitų atsinaujinančių šaltinių gamyba.

„Respublika“ sužinojo, kad praėjusios kadencijos valdymo metu Energetikos ministerijoje buvo parengtas planas, kaip šį, iš visų šalies gyventojų ir verslo įmonių surenkamą mokestį, būtų įmanoma nukreipti į privačias rankas ar net išvežti į užsienį. Tai yra milžiniškos sumos, nes, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos teigimu, kitais metais iš vartotojų ketinama surinkti apie 964 mln. litų VIAP mokesčio.

- Galbūt naujai Vyriausybei jau pavyko ką nors sužinoti apie keistą VIAP lėšų nutekėjimo planą, nes ministras A.Sekmokas viską, kas vykdavo Energetikos ministerijoje, tiesiog slėpdavo nuo visuomenės ir politikų? - „Respublika“ paklausė premjero Algirdo Butkevičiaus.

- Tie tikrai buvę uždari Energetikos ministerijos klodai atsiveria tik po truputį, tačiau mums jau pavyko sužinoti kai ką labai įdomaus. Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius jau informavo, kad VIAP pinigus A.Sekmoko įsakymu galbūt buvo numatyta pervesti į už Lietuvos ribų esančių kai kurių ūkio subjektų sąskaitas.

- Bet tai juk rimtas nusikaltimas?

- Taip, visko gali būti, todėl mano nurodymu bus atliktas labai rimtas tyrimas. Dar nėra žinoma, ar senosios valdžios Energetikos ministerijoje buvo patvirtinta VIAP lėšų administravimo metodika, kaip tie pinigai bus apskritai panaudoti, už kokius darbus ar paslaugas mokami, bet naujasis ministras tokios metodikos dar nerado.

Tačiau yra tiksliai žinoma, kad buvo numatyta tvarka, į kokias sąskaitas ir kokioms firmoms reikia pervesti iš Lietuvos elektros vartotojų surinktas sumas. Dar nežinoma ir kokiu tikslu ketinta šiuos pinigus išvežti iš Lietuvos.

„Neturiu jokių komentarų, nenoriu kalbėti apie jokius savo įsakymus, kreipkitės į oficialius asmenis. Aš nebendrauju su spauda, esu privatus asmuo - netrukdykite, viso gero!“ - vakar piktai kalbėjo buvęs ministras A. Sekmokas.

Tačiau šio energetikos specialisto idėja jau šią savaitę užstrigo naujosios Vyriausybės posėdyje.

Likus mažiau nei savaitei iki Naujųjų metų, Ministrų kabinetas vos spėjo atšaukti ekspremjero Andriaus Kubliaus Vyriausybės nutarimą, kuriuo nuo 2012 metų sausio 1-osios tikrai ketinta VIAP mokesčio surinkimą perduoti į privačias rankas. Ši rinkliava vėl patikėta valstybei bei jos valdomoms energetikos bendrovėms.

„Jeigu būtų paliktas galioti buvusios Vyriausybės nutarimas dėl VIAP lėšų surinkimo, jos tikrai būtų atitekusios privačioms bendrovėms, - vakar „Respubliką“ informavo naujasis energetikos ministras J.Neverovičius. - Spėjome atšaukti tokį sprendimą, tad už VIAP lėšų surinkimą bus atsakinga tik valstybė, o tai garantuos šios procedūros skaidrumą“.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder