V. Lukoševičius: šilumos kainų nesumažinsime, nes ko nenuveikėme per 20 metų, to nespėsime per pusmetį

V. Lukoševičius: šilumos kainų nesumažinsime, nes ko nenuveikėme per 20 metų, to nespėsime per pusmetį

Artėjantį sezoną šilumos kainų sumažinti nepavyks, nes ko nesugebėta padaryti per 20 metų, to nespėsime ir per pusmetį, įsitikinęs Lietuvos energetikos konsultantų asociacijos prezidentas Valdas Lukoševičius.

"Šį sezoną nei šilumos kainų, nei suvartojamos šilumos kiekių nesumažinsime, nes tiesiog nėra laiko ir fizinių galimybių. Ir ko per 20 metų nepadarėme, to per pusmetį nepadarysime", - antradienį naujienų agentūroje ELTA surengtoje spaudos konferencijoje "Apie bauginamas artėjančio šildymo sezono kainas" sakė jis.

V. Lukoševičius pažymėjo, jog visos valstybės, įsirengusios centralizuoto šilumos tiekimo sistemas, stengiasi nuo gamtinių dujų pereiti prie nekaloringo kuro rūšių (durpių, biokuro). Didelės motyvacijos tam suteikia patraukli jo kaina, tačiau nepamirštama ir aplinkybė, jog biokuras nėra priklausomas nuo pasaulinėje rinkoje kintančių naftos prekybos procesų. Eksperto manymu, šiuo pavyzdžiu reikėtų pasekti ir Lietuvai.

"Gamtinių dujų kainos sumažinimas būtų labai greita ir efektyvi priemonė šilumai atpiginti. Rusijos dujų milžinė "Gazprom" iš prekybos gamtinėmis dujomis užsidirba, todėl šiaip sau nuolaidų ji nedarys. Bet, mano galva, sprendimas yra ne čia (...), ilgalaikėje perspektyvoje vienareikšmiškai reikia keisti kuro balansą, struktūrą, didinant sudeginamo biokuro kiekį, ir taip mažinti šilumos energijos kainą", - kalbėjo jis.

Ekspertui antrino ir Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas. Jis priminė, jog mokėjimus už šilumą sudaro du pagrindiniai parametrai - Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) reguliuojamos šilumos kilovatvalandės bei kuro kainos.

"Gamtinių dujų kaina praėjusį šildymo sezoną šilumos tiekimo įmonėms kainavo apie 1 tūkst.700 litų už toną naftos ekvivalento (tne), o šį šildymo sezoną ji sieks 2 tūkst. litų/tne. Dėl to šį sezoną vidutinė šilumos kaina bus 31 ct/kWh", - sakė jis, aiškindamas, jog šilumą gaminti iš biokuro daug labiau apsimoka.

V. Stasiūno duomenimis, miestuose, kuriuose biokuras yra pagrindinis kuras šilumos gamyboje, jos kaina vidutiniškai siekia 17-24 ct/kWh, o ten, kur naudojamos gamtinės dujos, - 31-37 ct/kWh.

UAB "Varėnos šiluma" direktorius Virginijus Guoga pažymėjo, jog šiuo metu biokuro kainą itin smarkiai veikia rinka, todėl pasitaiko atvejų, kai jį ekonomiškai naudingiau importuoti iš užsienio.

"Atliekų kainos yra pakankamai aukštos, todėl šiuo metu biokuras netgi vežamas iš užsienio, pavyzdžiui, Baltarusijos - tiesiog žiūrima, kur jo galima nusipirkti pigiau", - sakė jis.

V. Lukoševičius diskusijoje pasiūlė ir kitą problemos sprendimą - kogeneracinių jėgainių kūrimą, šildymui panaudojant "išmetamą į ežerus" šilumos energiją.

"Elektrėnuose mes, gamindami elektrą, išmetame nuo 50 iki 60 proc. šilumos tiesiog į ežerą, kai tuo tarpu ji galėtų būti panaudojama centralizuotam šilumos tiekimui. Tai yra kogeneracinė šiluma, kuriai panaudoti ir buvo išrastos centralizuoto šilumos tiekimo sistemos, bet, deja, mes kol kas nepanaudojome nei vieno jos privalumo - ir dujas deginame, ir elektros beveik negaminame" - teigė jis.

Ekspertas taip pat pažymėjo, jog šiuo metu valstybė finansuoja energijos švaistymą įtvirtinusi PVM lengvatinį tarifą ir skirdama socialines išmokas. Jo teigimu, jis galėtų būti panaudojamas efektyviau, jei būtų taikomas diferencijuotai.

"Tarkime, viską padalintume porcijomis. 500 kWh per mėnesį galėtų būti žmonėms parduodama su nuliniu PVM, kitus 500 kWh galima būtų apmokestinti 9 proc. PVM, o dar didesnį kiekį jau apmokestinti visu tarifu - 21 proc. Tą kompensaciją būtų galima perskirstyti taip, kad visi solidariai gautų vienodą porciją. Tai paskatintų rūpintis suvartojamu šilumos kiekiu. Sumažėtų ir socialiai remtinų žmonių, nes mažesnių butų savininkai iš esmės gauna valstybės kompensaciją per PVM arba socialines išmokas", - kalbėjo V. Lukoševičus.

Buvęs Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkas Vygintas Sidzikauskas sutiko, jog žmones labiausiai jaudina gaunamos už šildymą sąskaitos, tačiau jis abejojo, ar būsimas šildymo sezonas smarkiai skirsis nuo praėjusio.

"Žmogui lemiamas dalykas yra ne kaina, bet jo mokestinė sąskaita. Ji susideda iš to kiekio, kurį jam pateikia ir kurį jis turi apmokėti pagal nustatytą kainą. Aš manau, kad artėjantis šildymo sezonas nebus išskirtinis ar smarkiai skirsis nuo praėjusio", - sakė jis.

V. Sidzikauskas tai siejo su prognozėmis, jog kuro kainos artimiausiu metu tikrai nemažės, tačiau pesimistinio šildymo sezono scenarijaus nepiešė.

"Prognozės nėra optimistinės, bet nėra ir pesimistinės", - mano V. Sidzikauskas.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder