N. Puteikio interviu: "Valdžia ima milžiniškus kyšius"

N. Puteikio interviu: "Valdžia ima milžiniškus kyšius"

Generalinės prokuratūros ir STT paprašyta ištirti Seimo nario Naglio Puteikio viešą pareiškimą, kad uostamiesčio politikams buvo mokami kyšiai už leidimą užsienio kompanijai mieste deginti nerūšiuotas šiukšles. „Respublika“ paties N.Puteikio klausė, kokio dydžio kyšiai buvo mokami ir ar jis turi tvirtų kyšininkavimo įrodymų. „Nesunku apskaičiuoti. Projekto vertė - daugiau nei 100 milijonų litų. 5-10 procentų šios sumos išleista viešiesiems ryšiams ir visuomenės mulkinimui bei politikų pamaloninimui. Mano elgesys yra visiškai sąmoningas. Žinau, ką darau, ir turiu dokumentų daugiau, nei reikia“, - išskirtiniame interviu „Respublikai“ sakė N. Puteikis.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas neliko kurčias antradienį Seimo nario Naglio Puteikio išplatintai informacijai apie uostamiesčio savivaldybės politikams mokėtus arba mokamus milžiniškus kyšius už leidimą užsienio kompanijai mieste deginti nerūšiuotas šiukšles. Meras kreipėsi j Generalinę prokuratūrą bei STT, kad išsiaiškintų, ar tai tiesa.

O „Respublika" paties N.PUTEIKIO paklausė, ar tikrai Klaipėdos valdžioje esantys politikai yra kyšininkai.

- Aš nesu STT agentas. Likus 15 minučių iki tarybos posėdžio, kuriame ruošiamas svarstyti klausimas įtrauktas be eilės, buvo sušauktas komiteto pasitarimas. Suaugę ir subrendę politikai, puikiai girdėdami raginimą atsiversti teritorinio planavimo dokumentų bylą, sako „neatsiversime". Ir negirdi mano žodžių, jog nėra svarstymo su visuomene, o skelbime svarstyti detalųjį planą nurodomas visai kitas adresas, tai reiškia, kad jis suklastotas. Taip padaryti mažiausiai du įstatymų pažeidimai. Trečias - LEZ negali būti kūrenamos šiukšlės, nes gaminasi kenksmingi pelenai, o tai draudžia LEZ įstatymas.

Klaipėdos valdžioje esantys politikai sakė, kad Puteikis meluoja sakydamas, jog bus deginamas plastikas ir nerūšiuotos šiukšlės, nes degins tik biokurą.

Aš du kartus visiems tarybos nariams išdalijau dokumentą, kuriame juodu ant balto parašyta, kad gamykloje norima deginti iš keturių rajonų suvežtas nerūšiuotas šiukšles. 20 tūkst. tonų plastiko, iš kurio susidaro 4,5 tonos itin kenksmingų pelenų. Tokio kenksmingumo, kad jų net negalima saugoti Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Leiskite paklausti - tai koks motyvas judino didžiąją miesto tarybos narių daugumą?

- Kokio dydžio kyšiai buvo duodami?

- Nesunku apskaičiuoti. Gamyklos sąmatinė projekto vertė - daugiau kaip 100 milijonų litų. 5-10 procentų šios sumos išleista viešiesiems ryšiams ir visuomenės mulkinimui bei politikų pamaloninimui.

- Negi blogai, kad Klaipėdos meras V.Grubliauskas kreipėsi j Generalinę prokuratūrą? Juk viską išsiaiškins.

Meras suvaidino spektaklį. Kai V. Grubliauskas tapo meru, aš asmeniškai jam gerą pusvalandį pasakojau viską, kas susiję su nerūšiuotų šiukšlių ir plastiko deginimu, rodžiau dokumentus, kuriuose visi šitie dalykai parašyti. Nes tuo metu viešai buvo aiškinama, kad gamykloje bus deginamas tik biokuras.

Mane patį stebina, kad merą čia dabar kažkas nustebino. Nebent, turiu tokia versiją, jis rūpinasi savo frakcijos reputacija ir bando į ją persivilioti ką nors iš liberalcentristų, kurie buvo pagrindiniai nerūšiuotų šiukšlių degintojų prastūminėtojai.

- Ar turite savo teiginių įrodymus ir ar nebijote atsakomybes už viešą melą, apie kurį savo pareiškime kalba Klaipėdos meras?

- Nebijau. Mano elgesys yra visiškai sąmoningas. Žinau, ką darau, ir turiu dokumentų daugiau, nei reikia. Anksčiau labai daug visko prirašiau ir pateikiau Klaipėdos apygardos prokuratūros ir STT pareigūnams.

Kaip suprantu, eilinį kartą, Klaipėdos teisėsaugininkai - prokurorai ir STT valdyba - dirba nemokamais valstybės išlaikomais advokatais, kurie išsukinėja politikus.

- Jei netikite teisėsauga, tai kuo tikite?

- Šiuo metu gamykloje deginamas tik biokuras ir faneros drožlės. Tačiau tai niekaip nekeičia jų prašymo aplinkosaugininkams leisti deginti plastiką ir nerūšiuotas šiukšles, atsivežti jų iš kitur.

Sausio 13 d. šiuos tris prašymus Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas atmetė. Dėl to aš buvau nuoširdžiai nustebęs.

Kita vertus, aš labai džiaugiuosi, kad atsirado Lietuvoje valstybes tarnautojų, kurie sugebėjo įveikti transnacionalinės korporacijos siekį paversti Lietuvą bananų šalimi - deginti joje nerūšiuotas šiukšles.

Aš jaučiu didžiulę pagarbą departamento vadovui ir jo kolegoms, kurie atsispyrė. čia ir įrodymas, kad jie kyšių negavo.

Tai ir įrodymas, kad šių pareigūnų skyrimas nepriklauso nuo vietinių politikų, nes tikrai būtų paskyrę tokius, kurie būtų viską suderinę ir dabar mes tvarkingai kvėpuotume dioksinais ir furanais, vėžį sukeliančiomis medžiagomis, susidarančiomis deginant baltą plastiką.

Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras gavo Europos Sąjungos pinigus visam apskrityje susidarančių šiukšlių kiekio rūšiavimui. Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras prašė ir gavo tik pusei šiukšlių, nes kitą pusę buvo numatęs deginti nerūšiuotas. Tai dar vienas įrodymas.

Labai džiaugčiausi, jei teisėsauga visa tai pradėtų narplioti. Bet pasakysiu tiesiai šviesiai - dabar jau tikiu Lietuvos aplinkosauga, tačiau ir toliau netikiu teisėsauga. Netikiu, kad Generalinė prokuratūra ir STT bandys ką nors tirti, nes jie su politikais yra sulipę taip, kad jų nė mirtis neatskirs.

- Nebijote taip kalbėti?

- Tegul dabar jie mane saugo.

Kalbėjosi Darius ČIUŽAUSKAS

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder