Pedagogikos fakultete - istoriniai radiniai

Pedagogikos fakultete - istoriniai radiniai

Klaipėdos universiteto Pedagogikos fakulteto (KU PF) fasado rekonstrukcijos metu buvo atidengti senoviniai rašmenys ir bareljefas. Manoma, kad šis nuostabus radinys yra išlikęs nuo pedagoginio fakulteto, tuo metu Karališkosios mokytojų seminarijos, pastatymo laikų.

"Šis atradimas nėra staigmena ar netikėtumas, apie jį jau buvo žinoma 2007 metais, kai buvo pasirašytas rekonstrukcijos projektas, o gal ir anksčiau", - "Vakarų ekspresui" sakė KU PF dekanas Povilas Žakaitis.

Lietuvos jūrų muziejaus muziejininkas, istorikas Dainius Elertas teigia, kad senosios fotografijos ir dokumentai liudija apie bareljefo ir užrašų egzistavimą, tačiau nelabai tikėtasi, kad jie bus išlikę.

"Buvo matomi keli sluoksniai tinko, po jais ir slypėjo pirminiai vokiški rašmenys "Karališkoji mokytojų seminarija". Gotikinis užrašas yra padarytas iš metalo, jis dar nėra visiškai atidengtas. Galvojame atlikti polichromiją - išsiaiškinti, kokios spalvos buvo raidės", - sakė D. Elertas.

Tiesa, tai nėra vienintelis pastatas Klaipėdoje, turintis panašaus stiliaus užrašą.

"Tačiau labiausiai mus nustebino išlikęs bareljefas, kuriame matomas Vokietijos imperijos herbas - prūsiškasis erelis. Atlikimo technika labai įdomi: iš pradžių buvo išlietos atskiros skulptūrinio vaizdo dalys, kiekviena dalis užkelta ant pastolių ir "įsodinta" į jai skirtą vietą. Jungtys tarp atskirų bareljefo dalių sukurdavo šešėlį ir piešinys paryškėdavo saulei krentant tam tikru kampu", - aiškino istorikas.

Buvo sušauktas pasitarimas dėl radinių likimo, kadangi fasado rekonstrukcijos projekte neapibrėžta, kokių veiksmų tokiu atveju reikėtų imtis.

"Buvo diskusijų, kad gal reikėtų uždengti radinius, tačiau visi vienbalsiai nusprendėme, kad nėra reikalo slėpti Klaipėdos krašto istorijos", - sakė D. Elertas.

ISTORIJA. Nors šiuo metu bareljefą ir senovinius gotikinius vokiškus rašmenis dengia pastoliai, uostamiesčio gyventojai ir fakulteto studentai jais galės pasidžiaugti jau greitu metu, kai fasado rekonstrukcija bus baigta.

Gretos MEDELYTĖS nuotr.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder