Keisis vaikų priėmimo į darželius tvarka

Keisis vaikų priėmimo į darželius tvarka

Nuo kitų metų priėmimas į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas turėtų tapti aiškesnis ir skaidresnis, teigia Savivaldybės specialistai, pristatę priėmimo į minėtas įstaigas tvarkos aprašo pakeitimo projektą.

Pasak Ugdymo ir kultūros departamento direktorės Nijolės Laužikienės, įvertinus centralizuotos registracijos į darželius sistemą, išryškėjo jos privalumai ir trūkumai, o kad pastarieji būtų ištaisyti, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius sudarė darbo grupę, kuri paruošė vaikų priėmimo į uostamiesčio švietimo įstaigų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes tvarkos aprašo pakeitimo projektą. Jis bus teikiamas viešam svarstymui, prašoma susijusių institucijų, įstaigų, tėvų atstovų pateikti savo pastabas. Vėliau tvarka bus teikiama tvirtinti miesto Tarybai ir turėtų įsigalioti nuo sausio 1 dienos.

N. Laužikienė teigė, kad pagrindinis tikslas - užtikrinti skaidrią ir patikimą informacine sistema valdomą patekimo į savivaldybės švietimo įstaigas organizavimo tvarką.

"Pirmiausia, ankstinamas kasmetinio vaikų priėmimo į naujas grupes terminas, tai yra laikas, kada formuojamos grupės ir tėvai gauna atsakymą, ar jų vaikas bus priimtas į ikimokyklinę ugdymo įstaigą. Dabar vaikai galės būti priimami nuo balandžio iki birželio mėnesio", - sakė N. Laužikienė.

Anot jos, keičiasi vaikų priėmimas be eilės ar prioritetiška tvarka - suburta Savivaldybės vaikų priėmimo komisija, kuri ir svarstys visus klausimus, susijusius su išimtimis bei nenumatytais atvejais. Jos sudėtyje - 7 nariai: Savivaldybės, politikų, ugdymo įstaigų ir tėvų atstovai.

Dar viena laukianti naujovė - vaikų patikra. Ją pagal poreikį ketinama organizuoti norint išvengti atvejų, kai eilėje į darželius registruoti vaikai Klaipėdoje net nebegyvena, tačiau apie tai pranešta nebuvo. Jei pritars Taryba, išsiuntus pranešimą tėvams apie vaikui skirtą vietą darželyje, bus laukiama tris mėnesius. Jei per juos tėvai nepatvirtins savo registracijos, vaikas bus išbraukiamas iš eilės.

Numatytos ir aplinkybės, kada tėvai galės keisti vaikų lankomas įstaigas. "Buvo apsispręsta, kad vaikams, kurie nori keisti įstaigą, formuojama atskira eilė. Jei gavote ugdymo įstaigą, bet ji nėra jums tinkama, pavyzdžiui, pasikeitė gyvenamoji vieta ar atsirado kitų aplinkybių, atskiroje eilėje esant laisvai vietai ar susikeitimui vietomis, ši paslauga bus vykdoma", - aiškino N. Laužikienė.

Kad tėvams būtų aiškiau, norima įtvirtinti pareigą Savivaldybei viešinti informaciją apie laisvas vietas - tėvai Savivaldybės interneto svetainėje galės matyti sąrašą, kokiose įstaigose ir kokio amžiaus grupėse yra laisvų vietų.

Dar vienas pakeitimas - mažinamas galimų pasirinkti įstaigų skaičius. Anot N. Laužikienės, iki šiol tėvai galėdavo pirmumo tvarka nurodyti tris įstaigas, į kurias norėtų vesti savo atžalą, ir pasirinkti dar vieną, kurios galėdavo neįvardyti. Planuojama, kad ketvirtojo pasirinkimo nebeliks.

N. Laužikienė skaičiavo, kad šiuo metu 2015 metų eilėje į darželius laukia apie 350 vaikų, tikimasi, kad kitąmet eilės turėtų nebelikti, mat jau bus vykdoma patikra.

"Yra daug vaikų, kurie stovi eilėje sąlygų pagerinimui - jie turi vietą, bet jie antrą kartą laukia eilėje norėdami patekti į kitą įstaigą. Pastačius "Purienos" darželį eilių mieste tikrai nebeturėsime, eilės nebent liks konkrečiuose darželiuose kai kuriuose mikrorajonuose", - sakė Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Darbo grupės parengtas vaikų priėmimo tvarkos pakeitimas pateiktas svarstyti švietimo įstaigų bendruomenėms ir Vakarų Lietuvos tėvų forumui, taip pat yra viešai skelbiamas Savivaldybės interneto svetainės skiltyse "Priėmimas į darželius" ir "Švietimas".

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder