Jurbarko prievartautojo byloje – liudininkų prisiminimai: mergina atrodė baisiai, o politikų sūnus šaukė, kad tėvas jį išsuks

(7)

„Mergina atrodė baisiai“, – apie visuomenę sukrėtusį išpuolį prieš 16-metę iš Jurbarko krašto, penktadienį teisme žurnalistams pasakojo sodybos, kurioje buvo surengta liūdnai pasibaigusi mokslo metų pabaigtuvių šventė, šeimininkė Vilma.

Prieš teismą dėl paauglės išprievartavimo ir itin žiauraus sumušimo stojo Jurbarko politikų sūnus, dabar jau pilnametis rytų kovos menų turnyrų prizininkas Mantas Icikevičius, penktadienį atvykęs į posėdį.

Į šį posėdį pakviesti liudyti ne tik sodybos savininkė, bet ir vakarėlyje dalyvavę moksleiviai, kurių daugumą sudarė nukentėjusios nepilnametės klasiokai.

Vienas vaikinų pareiškė girdėjęs žodžius, kuriuos iškart po nusikaltimo ištarė M.Icikevičius – politikų atžala bandė neigti kaltę, šaukė, kad tėvas jį išsuks.

Šiandienos posėdyje buvp apklausta sodybos, kurioje įvyko tragedija, savininkė Vilma.

„Viso incidento mes nematėme. Atėjo vaikai ir pranešė, kas nutiko. Mes gyvename toje pačioje sodyboje. Tada iškvietėme policiją ir greitąją pagalbą.

Nukentėjusioji atrodė baisiai. Visas jos veidas buvo kruvinas, nors draugės ją jau buvo apipraususios.

Niekas nesuabejojo, kas dėl to kaltas, visiems tas faktas buvo akivaizdus. Jie pasakojo, kad iš pradžių jis buvo įžūlus, o kai aš jį pamačiau, buvo jau visiškai ramus, savimi pasitikintis, neigė savo kaltę.

Visi buvo labai susijaudinę, net vaikinai braukė ašaras“, – kalbėjo Vilma.

Teisme liudijusius jaunuolius šokiravo M.Icikevičiaus reakcija. Jiems kalbant posėdžių salėje, pasigirsdavo prunkštimas, krenkštimas, tarsi prievartautojui liudytojų žodžiai jam keltų juoką ar panieką. 

Prievartautojo nepažinojo

2019 metų gegužės 26-osios naktį Tauragės rajone esančioje kaimo turizmo sodyboje vykusiame vakarėlyje dalyvavo apie 15 moksleivių iš Jurbarko ir jo apylinkių. Be išprievartautos merginos klasiokų atvyko ir kitų mokyklų auklėtiniai, tarp jų – ir M.Icikevičius.

Žiauriai sumuštos moksleivės klasiokė atvyko su savo vaikinu, o pastarasis pasikvietė dar ir savo draugą.

Tas draugas ir buvo M.Icikevičius.

Šio vaikino nepažinojo nei būsima auka, nei jos klasiokai.

Rado kraujo klane

Portalo lrytas.lt žiniomis, M.Icikevičius vaikščiodamas sodybos teritorijoje ėmė priekabiauti prie merginos, o atstumtas įvykdė itin brutalų išpuolį. Smurto protrūkio metu ji sulaukė ir grasinimų.

Nuo smūgių moksleivė buvo praradusi sąmonę, o paskui buvo paguldyta į Kauno klinikų reanimaciją.

Prievartautojui tuo metu buvo 17 metų, o jo aukai – 16 metų.

Paauglę kraujo klane surado jos klasės draugai, kurie jos pasigedo ir sunerimę ėmė ieškoti po sodybos teritoriją.

Vaizdai buvo šiurpūs – išvydę siaubingai sumuštos merginos veidą, ašarų negalėjo sulaikyti ir vakarėlyje dalyvavę vaikinai.

„Merginos veidas buvo visas kruvinas, iki pat kaklo“, – pasakojo sodybos šeimininkė Vilma, kuriai vakarėlio dalyviai išsyk pranešė apie nusikaltimą. Moteris nedelsdama iškvietė policiją, greitąją pagalbą.

Iš viso planuojama apklausti apie 10 liudytojų – aukos klasiokus, sodybos savininkę, kitus žmones.

Moksleivės advokatas Mindaugas Vasiliauskas prašė nekviesti jos į posėdžius šioje proceso stadijoje – siekiant netrikdyti nukentėjusiosios, tai daryti netikslinga. Mergina parodymus davė pas ikiteisminio tyrimo teisėją.

 Teisme, Jurbarko prievartautojo M.Icikevičiaus byloje šiurpias akimirkas prisiminė sodybos šeimininkė ir mokslo metų pabaigtuvių vakarėlyje dalyvavę moksleiviai. 
 A.Pilaitienės nuotr.

Prisipažino tik prispirtas įrodymų

Ikiteisminio tyrimo metu iš pradžių M.Icikevičius neigė savo kaltę, tačiau prispirtas įkalčių, prisipažino, tai padarė ir teismuose.

Žemesnių instancijų Tauragės ir Klaipėdos apygardos teismai brutalumu Lietuvą pašiurpinusiam prievartautojui skyrė lygtinę laisvės atėmimo bausmę, tačiau Aukščiausiasis teismas atsižvelgė į skundus pateikusios merginos šeimos ir prokuratūros argumentus, gražinęs bylą svarstyti iš naujo į uostamiesčio teismą.

M.Icikevičius buvo pripažintas kaltu dėl dviejų lytinių nusikaltimų epizodų – įvykdyto seksualinio prievartavimo ir pasikėsinimo išžaginti.

Atnaujinto proceso stadijoje pasikeitė M.Icikevičiaus advokatas, kuris stebėjosi, kodėl byla gražinta gražina ne į žemiausią teismo instanciją, Tauragės teismą, o į apeliacinę instanciją. Kaltinamojo gynėjas sakė, jog bus siekiama teisingo sprendimo.

Pirmo proceso metu M.Icikevičius skundė nuosprendį dėl pasikėsinimo išžaginti epizodo, tačiau dabar tai daryti atsisakė.

Gydosi ir beveik po pustrečių metų

Mergina patyrė dvigubą žandikaulio lūžį. Daugelį mėnesių kentusi skausmą ir valgiusi pro šiaudelį, ji vėl negalėjo pilnai praverti burnos, skausmas kartojosi.

Pasak advokato M.Vasiliausko, nukentėjusiajai iki šiol atliekams žandikaulio gydymo, odontologinės procedūros. Prievartautojas vieną dantį jai išmušė, o kitus dantis teko specialiai sutvirtinti.

Ilgametis Kauno klinikų profesorius, Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikos vadovas Ričardas Kubilius naujienų portalui lrytas.lt tvirtino per savo karjerą kito tokio žiauraus sumušimo nematęs.

Moksleivei skirta ir psichologinė pagalba. Po žiauraus išpuolio ją ėmė kamuoti dusulys. Nustatyta, jog tai – streso pasekmė.

Mergina iki šiol jaučia nerimą, bijo viena išeiti iš namų.

Siekia realios bausmės

Moksleivės šeimos ir prokurorų nuomone, bausmė M.Icikevičiui yra akivaizdžiai per švelni, tikslinga būtų skirti realų laisvės atėmimą. Nusikaltimas yra itin brutalus ir ciniškas, sukėlęs merginai sunkias dvasines ir fizines pasekmes.

Be to, prievartautojas prisipažino tik prispirtas įkalčių, ir tai neturi būti vertinama kaip lengvinanti aplinkybė. Visoje šalyje nuskambėjusį išpuolį jis įvykdė, būdamas neblaivus.

Tauragės teisėja Gražina Gudžiūnienė skyrė M.Icikevičiui 3 metų ir 4 mėnesių lygtinį laisvės atėmimą, o skundus išnagrinėjusi Klaipėdos apygardos teismo kolegija, vadovaujama Reginos Bertašienės, prievartautoją taip pat paliko laisvėje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder