Prezidento su ponia aplankyto restorano savininkės: „Marginalės“ mums - komplimentas

(2)

Didžiulis skandalas kilo penktadienį vakare, kai pro akis prezidento vizitas nepraslydo žurnalistu prisistatančiam Andriui Tapinui. „Kai esi labai susirūpinęs skiepijimusi valstybės vadovas, bet vis tiek būdamas regione nusprendi nuvaryt pavalgyt į antivakserių restoraną.

Archyvų nuotr.

Namų restoranas „Pasaulio Pakrašty", kuris priima tik nepasiskiepijusius, o rugpjūčio 10 nedirbo, nes palaikė bendraminčius mitinge, kuris virto riaušėmis.

Nu, koks maladiec Gitanas Nausėda", - pranešė A.Tapinas.

Komentaruose po A.Tapino įrašu, užvirė tikra kova.

Vieni prezidentą kritikavo, kiti - gyrė. Kliuvo ir pačiam įrašo autoriui. „Jūsų pavardė turėtų būti PATYČININKAS. Patyčios yra jūsų aistra. Kur mes einame - vaikus mokome nesityčioti, kai vienas iš garsesnių žurnalistų tyčiojasi.

Turėtų jus nutildyti kas nors. Rodote pavyzdį Lietuvos žmonėms", - į A.Tapino įrašą sureagavo vienas internautas.

Iš tiesų, Vyriausybei svarstant apriboti kontaktines paslaugas Galimybių paso neturintiems žmonėms, Rietave esantis namų restoranas „Pasaulio Pakrašty" paskelbė neketinąs rūšiuoti žmonių.

Todėl dabar, po prezidento su pirmąja šalies ponia vizito, sulaukė didžiulio žiniasklaidos susidomėjimo.

Aiškintis, kodėl lankėsi restorane, kuris boikotuoja Galimybių pasą, teko prezidentūrai. Ji tikino žurnalistus, kad apie restorano paskelbtą įrašą socialiniame tinkle prezidentas nebuvo informuotas.

Tačiau šalies vadovas įvairių vizitų metu visuomet stengiasi pietauti mažuose šeimos verslo restoranuose.

Būtent toks ir yra Rietave įsikūręs restoranas „Pasaulio Pakrašty".

Restorano įkūrėjos ir vienintelės darbuotojos R. Jusienė ir N. Stancelė čia stengiasi sukurti namų atmosferą ir parodyti, kad kiekvienas čia yra laukiamas. Ir neslepia, kad netikrina savo klientų Galimybių pasų.

Moterys sako, kad tai - atsakingų valstybinių institucijų reikalas. Vietoj to restorane atskiriami srautai ir ribojamas kontaktas.

Apie tai ir pastarųjų dienų padidintą žiniasklaidos dėmesį kalbėjomės su R.Jusiene ir N.Stancele.

Moterys neslepia, kad ši patirtis privertė nusivilti žurnalistų darbu ir iš anksto sutarė, jog jeigu ir duos interviu, tai tik „Respublikos leidinių" skaitytojams.

Archyvų nuotr.

- Kokios buvo pastarosios dienos?

R. Jusienė:  Sekmadienio vakare, apie viską pagalvojusi, supratau, kad Lietuvoje pasijutau labai nesaugi.

Pasirodo, būdamas paprastas žmogus, dirbdamas savo mėgstamą darbą ir neskirstydamas žmonių pagal jų įsitikinimus, nuostatas ar orientaciją, staiga gali tapti taikiniu.

Pakanka kažkam „paleisti šunis" ir visi jaučiasi turį teisę tave įžeidinėti, žeminti, kaltinti. Ir niekas tavęs negina, niekas už tai neatsako. Pavyzdžiui, kai prezidentas apsilanko koncerte, ar kas nors gilinasi, kokia yra ten grojančių žmonių orientacija ar politinės pažiūros?

N. Stancelė: Buvo net tokių, kurie nepatingėjo susirasti mus asmeniškai ir atsiųsti palinkėjimus bankrutuoti ar net mirti.

- Bet sulaukėte ir palaikymo?

Archyvų nuotr.

R. Jusienė: Gavome daugybę palaikymo žinučių. Net iš visiškai nepažįstamų žmonių. Sulaukiame gausybės skambučių ir esame už tai jiems dėkingi.

Pas mus visuomet atvyksta tik labai geri ir padorūs žmonės. Jau daug seniau savo restoranėlio svetainėje esame paskelbę įrašą apie pagarbą.

Kad pas mus laukiami visi, mums nesvarbu, kokios yra žmonių pilietinės, politinės ar seksualinės pažiūros. Jeigu žmonės yra pagarbūs su mumis, priimame visus.

Prezidentas su žmona taip pat buvo labai pagarbūs. Kaip ir visa prezidentą lydėjusi komanda, įskaitant ir apsaugą.

N.Stancelė: Įsivaizduokite, jog po A. Tapino įrašo, mūsų reitingas „Google" sistemoje iš 4,9 nukrito iki 2,1. Kažkas vienoje grupėje pakvietė mus palaikančius žmones padėti mums ir pakelti reitingą. Ir žmonės tą padarė, tad reitingas pakilo beveik į buvusį vertinimą.

Taip pat žmonės rašė ir dėkojo, išreiškė palaikymą kovoje už žmogiškumą.

Visoje toje tamsoje, kuri dabar sklando aplink, atrandame be galo daug šviesių ir šiltų žmonių ir jie mus stiprina ir drąsina toliau mylėti.

Žinią, kurią mes išsiuntėme Lietuvai, kas norėjo - išgirdo. Ir mes tikime, kad mūsų prezidentas yra visos Lietuvos prezidentas, o ne tik vienos grupės žmonių.

- Kaip pavyko prisikviesti prezidentą į mažą šeimos restoranėlį?

N. Stancelė: Mes niekada nieko nekviečiame ir nesireklamuojame, žmonės patys mus suranda pagal kitų rekomendacijas.

Taip buvo ir šį kartą. Vieną vakarą sulaukėme moters skambučio, ji norėjo užsakyti pietus kitai dienai.

Jokių išskirtinių pageidavimų klientai neturėjo. Tik pokalbio pabaigoje moteris prasitarė, kad nenustebtume, jog prieš pietaujančių vizitą atvyks apsauga patikrinti teritoriją, nes visgi pietaus prezidentas.

Iš pradžių pagalvojau, kad kažkas sugalvojo pajuokauti.

- Ar pavyko su juo pasikalbėti apie poziciją dėl Galimybių paso?

N.Stancelė: Ne, nes norėjome, kad jis pailsėtų ir pasijustų kaip svečiuose. Pajuokavom, papasakojom apie savo veiklą ir nelindome su savo politinėmis pažiūromis. Džiaugiamės, kad prezidentui ir pirmajai poniai Dianai Nausėdienei patiko mūsų maistas.

Galime tik įsivaizduoti, kokį spaudimą jie pajuto šiomis dienomis. Tik dėl to, kad užsuko kažkur papietauti...

Archyvų nuotr.

- Sakote, kad per šias dienas nusivylėte žurnalistų darbu?

R.Jusienė: Jiems visai nebuvo svarbu tiesa. Jie parodė tai, ką norėjo parodyti. Tas mus labai nuliūdino. Buvo laikas, kai žurnalistai skleisdavo tiesą, už ją yra ir gyvybę paaukojusių. O dabar vyksta tiesos iškraipymas.

N.Stancelė: Kai pasipylė žurnalistų skambučiai ir reportažai, iš anksto su mama sutarėme interviu duoti tik „Respublikai". Ir netrukus sulaukėme jūsų žinutės.

O štai vienos televizijos žurnalistas, apsilankęs pas mus ir praleidęs beveik valandą, reportaže sugebėjo parodyti visiškai neesminius mūsų pasisakymus ir net mažai susijusius su tema. Nors pokalbis buvo ilgas.

Jo metu pasisakėme, kad nesame prieš skiepus, esame prieš Galimybių pasus.

- Tačiau vis tiek buvote priskirtos prie antivakserių ir dar sugebėjo prikišti dalyvavimą rugpjūčio 10 d. mitinge prie Seimo?

R. Jusienė: Nesame antivakseriai. Mano vyras pasiskiepijęs, sūnus, Neringos brolis, taip pat.

Aš nepasiskiepijusi. Bet mes visi persirgome koronavirusu.

Turime Galimybių pasus, nes jie mums būtini, kad galėtume dirbti. Asmeniškai aš nesu nė karto juo pasinaudojusi kažkur kitur. Esu prieš Galimybių pasą, žmonių skirstymą ir neketinu to slėpti. Taip elgtis su žmonėmis yra nedora.

N. Stancelė: Nors restoraną kūrėme savo rankomis, pačios čia dirbame, nesame gavę jokios paramos, nes kiekvieną akmenėlį čia savo rankomis atnešėme, bet vis tiek buvome užsipultos. Kaip ir to mitingo dalyviai.

Dalyvavau jame su broliu. Ten sutikome daug nuostabių žmonių. Važiavome ten, norėdami parodyti, kad esame kartu su žmonėmis, kurie nesutinka su tuo, kas vyksta.

Manęs žurnalistai klausė, ar nebijome taip kalbėti, ar nebijome patikrinimų. Atsakiau, kad mūsų šeima yra tikinti ir mes labiau bijome, ką Dievas pagalvos, o ne, ką žmonės apie mus pasakys.

Mums svarbiau išlikti žmonėmis, nei kažkam patikti. Mes visuomet elgiamės taip, kaip norėtume kad kiti su mumis elgtųsi.

Mus jau vadina marginalais. Atsakau, kad man tai yra komplimentas.

R. Jusienė: Ir man. Galiu sąžiningai pasakyti, kad toks puolimas mus, gana apolitiškus žmones, padaro aktyviais piliečiais.

Mes nesame už kažkokį judėjimą, bet esame prieš žmonių skirstymą. Matau, kad tokie žmonės yra demonizuojami.

Man tas kelia nerimą ir, įtariu, dabar tapsiu daug aktyvesnė, gindama savo pilietinę poziciją.

Archyvų nuotr.

Archyvų nuotr.

Archyvų nuotr.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder