šipurovė, vida šipurovė, verslo balansas

Savivaldybė gali atleisti nuo paveldėjimo mokesčių

(1)

„Vakarų ekspresas“ ir buhalterinės apskaitos, verslo ir mokesčių teisės konsultacijas teikianti MB „Verslo balansas“ vadovė Vida Šipurovė tęsia rubriką, kurioje pateikiame aktualią informaciją apskaitos ir mokesčių klausimais. Šiandien atkreipiame dėmesį į mokesčius priimant palikimą.

V. Šipurovė sako, kad, prieš perimant palikimą, pirmiausia verta pasikonsultuoti, ar verta tai daryti, nes gali atsitikti taip, kad mokesčiai ir vėlesni su palikimu susiję finansiniai įsipareigojimai gali viršyti paties paveldimo turto vertę.

Ypač tai aktualu, kai paveldimas ne giminaičio turtas.

„Tarkime, paveldėjote butą, kurio apmokestinamoji vertė yra 217 000 eurų ir kartu su butu susijusią 207 000 eurų skolą bankui“, - pateikia pavyzdį V. Šipurovė. Anot jos, paveldėjimo mokesčiai skaičiuojami nuo paveldėto turto apmokestinamosios vertės ir jų nemažina įsiskolinimo suma bankui.

Taigi gyventojas paveldėjęs tokį butą, už kurį reikės grąžinti 207 000 eurų skolą bankui, turės sumokėti 14 890 eurų paveldėjimo mokestį.

Todėl jam toks butas kainuos 221 890 eurų, arba 4 890 eurų brangiau, nei yra buto kaina.

Mokesčių lengvatos

„Gavus palikimą, reikėtų paskaičiuoti turto vertę, privalomus sumokėti mokesčius bei galimas lengvatas ir tik tada priimti sprendimą“, - akcentuoja V. Šipurovė.

Anot jos, paveldimo turto mokesčiu neapmokestinama:

vienam sutuoktiniui mirus kito sutuoktinio paveldimas turtas; vaikų (įvaikių), tėvų (įtėvių), globėjų (rūpintojų), globotinių (rūpintinių), senelių, vaikaičių, brolių, seserų paveldimas turtas; kai paveldimo turto apmokestinamoji vertė neviršija 3 000 eurų.

„Taip pat Savivaldybės Taryba savo biudžeto sąskaita turi teisę gyventojams atidėti, mažinti mokestį arba visai nuo jo atleisti,“ - pažymi V. Šipurovė. Anot jos, Savivaldybės Taryba gali atidėti mokesčio sumokėjimo terminus ne ilgesniam kaip vienerių metų laikotarpiui po paveldėjimo teisės liudijimo išdavimo. Turto paveldėtojas su prašymu suteikti lengvatą turėtų kreiptis į Savivaldybę, kurioje yra registruotas paveldimas turtas, už kurį reikia mokėti mokesčius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder