Vagonėlyje gyvenanti senolė sukėlė ant kojų visas tarnybas

(18)

Paupiuose metaliniame vagonėlyje antisanitarinėmis sąlygomis gyvenanti 90 metų amžiaus vieniša senolė kelia rūpestį bendruomenei, tačiau Klaipėdos socialinės tarnybos teigia negalinčios ja pasirūpinti, nes ji atsisako globos. Viliamasi, kad situaciją išspręsti padės prokuratūra ir sveikatos priežiūros institucijos.

Pagalbos prašymą parūpinti senolei malkų, saugesnę krosnelę, drabužių, maisto prieš pat Naujuosius metus socialiniame tinkle „Facebook“ išplatino Paupių seniūnaitė, bendruomenės valdybos narė Rasa Arcišauskienė.

Ji informavo, kad senolė gyvena nesandariame vagonėlyje Joniškės g. be elektros, vandens, tualeto, kad neturi malkų.

Pasak seniūnaitės, vieniša senolė yra sunkiai bendraujanti ir prisileidžia tik kaimynystėje gyvenančius senjorus Jadvygą ir Jurą, kurie jai neša šilto maisto, vandens, malkų.

Norėdama palengvinti senolei gyvenimo sąlygas, R. Arcišauskienė kreipėsi ir į Klaipėdos m. savivaldybę, ir į maltiečius. Pastarieji prižadėjo 2 kartus per mėnesį atvežti lauknešėlius su maistu.

Į pagalbos prašymą nedelsiant sureagavo VšĮ „Veik fondas“. Senolei buvo nuvežta maisto, šiek tiek malkų, biotualetas, prožektorius, drabužių.

„Tačiau manome kad senole rūpintis privalo ir Klaipėdos m. sav. Socialinės paramos skyrius. Manome, kad parama teikiama nėra. Neabejotina, kad poniai Kotrynai reikalinga medicininė priežiūra, psichikos būklės įvertinimas bei globa.

Tai būtina padaryti po būklės įvertinimo. Kol kas, kiek žinome, socialinės tarnybos apsiriboja pasakymu, kad “Senolė paslaugų atsisako". Bet jei ji nesugeba pati adekvataus sprendimo priimti, kaip apie ją galima tiesiog pamiršti?

Senolė yra sunkaus būdo, nesukalbama, bet tai ne priežastis neteikti pagalbos. Matosi ir demencijos požymiai, agresija, galimas psichinis sutrikimas", - po apsilankymo pas senolę dėstė fondo vadovas Michailas Andrijanovas.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Socialinių paslaugų poskyrio vedėja Sonata Jakienė „Vakarų ekspresui“ teigė, kad informacija apie senolę perduota BĮ Klaipėdos nakvynės namams, o šios įstaigos vadovė Alma Kontrimaitė patikino, kad Paupiuose vagonėlyje gyvenančios senolės situacija seniai yra žinoma ir socialinė darbuotoja ją kas savaitę lanko, bando įtikinti pasinaudoti socialinėmis paslaugomis.

"Anksčiau senolė gyveno su sūnumi, paskui liko viena. Socialinei darbuotojai ne visada su ja pavyksta pabendrauti. Grėsmės ji niekam nekelia, tačiau sąlygos, kuriomis ji gyvena, iš tiesų yra nesaugios. Žinoma, kad senolei dėl jos amžiaus ir sveikatos būtų reikalinga nuolatinė globa, tačiau ji pati bet kokios pagalbos atsisako, o priversti ją naudotis socialinėmis paslaugomis mes negalime. Tai nėra mūsų kompetencija.

Kreipsimės dėl bendradarbiavimo į prokuratūrą ir sveikatos priežiūros įstaigas, kad jos skubos tvarka nustatytų senolės veiksnumą. Jeigu tai bus padaryta - tada bus galima jai skirti globą", - teigė Klaipėdos nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder