Rusija nuo karo pradžios uždirbo 158 mlrd. eurų iš energijos išteklių eksporto, rodo ataskaita

Ukrainos vyriausybės atstovai ramina dėl Rusijos invazijos

(1)

Vakarams būgštaujant dėl gresiančios Rusijos invazijos į Ukrainą ir dėl to atitraukiant diplomatus, vyriausybės atstovai Kijeve ragina išlaikyti ramybę.

 „Šiandien nematome jokio pagrindo teiginiui apie plataus masto puolimą prieš mūsų šalį“, - pirmadienį žurnalistams sakė nacionalinės saugumo tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas.

Kijevui dalinių judėjimas Rusijos pusėje, priešingai nei Vakarams, esą nekelia nuostabos. Visas šurmulys kilo tik spalio viduryje laikraštyje „The Washington Post“ pasirodžius vienam straipsniui. Tačiau Ukrainos situacija sudėtinga jau nuo 2014-ųjų, pažymėjo O. Danilovas.

Ir prezidentas Volodymyras Zelenskis vaizdo įraše teigė nematąs pagrindo jaudintis dėl Rytų Ukrainos. „Viskas kontroliuojama. Nėra pagrindo panikuoti“, - sakė jis. Kijevas esą siekia taikiai išspręsti konfliktą dėl Donbaso.

Ukrainos vyriausybės vadovas Denysas Šmyhalas sakė: „Nėra pavojų mūsų ekonomikos funkcionavimui“. Valiutos rezervų yra užtektinai šalies valiutos – grivinos – kursui palaikyti.

Vis dėlto V. Zelenskis ir kiti Ukrainos vyriausybės politikai praėjusiomis savaitėmis ir mėnesiais Vakarų žiniasklaidoje reiškė daug drastiškesnius perspėjimus dėl Rusijos invazijos.

Dalį Rytų Ukrainos Luhansko ir Donecko regionų nuo 2014 metų kontroliuoja prorusiški separatistai. Nepaisant vadinamojo Minsko taikos plano, kuris pasiektas tarpininkaujant Vokietijai ir Prancūzijai, konfliktas tęsiasi. JT duomenimis, iki šiol regione žuvo daugiau kaip 14 000 žmonių.

JAV ir NATO kritikuoja 100 000 rusų karių sutelkimą pasienyje su Ukraina. Vakarai baiminasi, kad Rusija gali įžengti į Ukrainą. Maskva tai neigia.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder