Klaipėdos rajone žuvus mamai su dukra ekspertas įspėja kitus: tai turi žinoti visi

(3)

Lietuvą sukrėtė sekmadienio naktį įvykusi tragiška avarija, kurios metu žuvo 25-erių moteris ir jos keturmetė dukrelė. Už vairo sėdėjęs galimai neblaivus vyras sulaikytas, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Psichologas Gediminas Navaitis sako, kad tokių nelaimių atgarsius girdėtume daug rečiau, jeigu neblaiviems vairuotojams būtų skiriamos paveikesnės bausmės, o visuomenė iš tokių tragiškų įvykių pasimokytų – nesėstų į neblaivių asmenų automobilius ir neleistų vairuoti išgėrusiems.

Psichologo Gedimino Navaičio teigimu, tokios tragiškos avarijos, pasiglemžiančios gyvybes, daro įtaką žmonėms ir kuriam laikui atgraso juos nuo vairavimo išgėrus.

Tačiau, pasak eksperto, toks sukrečiantis poveikis būna trumpalaikis ir ilgainiui žmonės pamiršta apie įvykusias nelaimes. 

„Po savaitės ar kitos tokie įvykiai būna pamiršti ir tie, kurie ryždavosi vairuoti išgėrę, ir toliau tai darys. Kodėl taip sakau?

Todėl, kad yra atlikta keletas tyrimų, kas atsitinka, jeigu įvyksta transporto, tokio, kaip aviacijos, katastrofos.

Maždaug, trims dienoms sumažėja bilietų pardavimas tame oro uoste, iš kurio išskrido sudužęs lėktuvas. O po to vėl grįžtame į tą patį lygį“, – komentuoja pašnekovas.  

Nepasitikėkite neblaiviu žmogumi

Pasak eksperto, dažniausiai, įvykusios nelaimės giliai paveikia tik labai artimą žuvusių žmonių ratą ir aplinkiniams ilgalaikio sukrečiančio poveikio nepalieka. 

„Galime įsivaizduoti tai kaip ratilą: šis įvykis tikrai padarys įtaką, gal net visam gyvenimui, artimiems žmonėms. Tai palies žmones, kurie pažinojo šeimą, palies bendradarbius, bet kuo toliau, tuo labiau tas ratilas su laiku nuslops“, – komentuoja pašnekovas.  

Pasak G. Navaičio, tragiškų avarijų, kurios pareikalauja nekaltų gyvybių, įvyktų daug mažiau, jeigu keleiviai nesutiktų sėsti į automobilį, už kurio vairo sėdi neblaivus asmuo.

Ekspertas atkreipia dėmesį, kad tokiais atvejais reikia pagalvoti apie galimas pasekmes ir nepatikėti savo gyvybės išgėrusiam asmeniui, net jeigu jis yra jūsų artimasis. 

„Prevencija turėtų būti nuolatinė, į ją turėtų būti atkreipiamas dėmesys. Juo labiau, reikia atkreipti dėmesį į faktą, kad žmonės ryžtasi važiuoti su išgėrusiais.

Jeigu mes atliktume tyrimą ir paklaustume, ar važiuosite autobusu, kurį vairuoja smarkiai išgėręs vairuotojas, tai, labai abejoju, ar atsiras nors kiek pastebimas procentas žmonių, kurie atsakys „taip, važiuosiu“.

Tačiau, jeigu tą patį klausimą užduosime truputį kitaip – „ar važiuosite automobiliu, kurį vairuos truputį išgėręs jūsų artimas giminaitis?“ – tikriausiai atsakymų „taip, važiuosiu“, bus žymiai daugiau.

Tai tik rodo, kad visuomenę reikia šviesti, gaila, kad tokiais tragiškais pavyzdžiais“, – sako psichologas.

Anot G. Navaičio, pastebėjus, kad neblaivus asmuo ruošiasi sėsti už vairo, nereikėtų to praleisti pro akis. Pašnekovo teigimu, atkalbėti išgėrusį asmenį gali būti sudėtinga, tačiau būtina pabandyti tą padaryti. 

„Tai priklauso ir nuo santykių su tuo žmogumi, ir kiek jį galima gražiuoju atkalbėti, kiek ant jo reikia užrėkti, kiek iš jo galima atimti raktelį, kaip jis toliau elgsis.

Tai priklauso nuo daugelio veiksnių, kurių visų neįmanoma išvardyti, tai yra individualu. Iš kitos pusės, artimieji patys jaučia, kaip su artimu žmogumi reikia kalbėtis. Tačiau reikia pasakyti, kad jis nedarytų kvailystės“, – sako psichologas.

Archyvų nuotr.

Psichologas: reikia griežtesnių bausmių neblaiviems vairuotojams

G. Navaitis teigia, kad apie tragiškas vairavimo išgėrus pasekmes turėtų būti kalbama daug dažniau.

Tuomet galima tikėtis, kad visuomenėje įsigalios požiūris, kad sėdimas už vairo išgėrus arba važiavimas kartu su neblaiviu asmeniu yra tolygus mirties nuosprendžiui. 

„Tikiuosi, kad ne vienas žmogus atkreips dėmesį į šį įvykį ir jį prisimins pakankamai ilgai ir bus pastūmėtas griežtai atsisakyti važiuoti su išgėrusiu arba vairuoti išgėrus.

Jeigu atsiranda vienas žmogus, pagal jį pradeda elgtis antras ir trečias, ir po kurio laiko, galbūt, pasidarys nenormalu važiuoti su išgėrusiais žmonėmis“, – sako pašnekovas. 

Archyvų nuotr.

Alkoholis (nuotr. stop kadras)

Pasak eksperto, neblaiviems vairuotojams atleidimo neturėtų būti. Tam, kad jie pasimokytų ir nesėstų prie vairo išgėrę, G. Navaičio teigimu, reikėtų taikyti ne tik baudas, bet ir griežtesnes ir paveikesnes priemones.

„Aš manau, kad daug tų prevencinių priemonių, tokių kaip baudos, yra standartinės. Manau, kad būtų galima pagalvoti ir apie nestandartinius ar neįprastus sprendimus.

Sakykime, sulaikytas išgėręs asmuo turėtų padirbėti pagalbininku morge arba būti pagalbininku tvarkant avarijų vietas.

Nesakau, kad šitas sprendimas yra tas, kuris išsprendžia problemą, bet, manyčiau, tų problemų sprendimui kartais pritrūkstama išradingumo.

Galbūt reikėtų tiek policijai, tiek kitoms organizacijoms tą išradingumą parodyti“, – teigia ekspertas.

Tragiška nelaimė Klaipėdos rajone

Nelaimė įvyko sekmadienio naktį, apie 1 val. 20 min., Misgirių kaime, pranešė Policijos departamentas.

Pirminiais duomenimis, neasfaltuotu keliu dideliu greičiu automobiliu važiavęs neblaivus vyriškis trenkėsi į šalia tvenkinio esantį medį.

Iš nuotraukų matyti, kad smūgis stiprus – aplink mėtosi mašinos dalys. Įvykį stebėjusių liudininkų teigimu, nuo smūgio mašina vertėsi ir atsidūrė vandenyje.

Teigiama, kad eismo įvykį sukėlęs vyras pats išlipo iš vandens ir prašė aplink esančių žmonių išgelbėti jo žmoną ir vaiką, tačiau tai padaryti buvo per vėlu.  Apvertus mašiną ir ištraukus jų kūnus buvo bandoma gaivinti, bet nepavyko.

Archyvų nuotr.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo poskyrio vyriausiasis specialistas Miroslavas Gerasimovičius BNS sakė, kad į įvykio vietą atvykus ugniagesiams gelbėtojams, vaikas ir moteris jau buvo ištraukti iš vandens, žmonės jiems darė dirbtinį kvėpavimą.

Vėliau medikai konstatavo mergaitės ir moters mirtį.

Gelbėtojai ištraukė mašiną, atjungė jo akumuliatorių.

Automobilį vairavęs vyriškis sulaikytas, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Archyvų nuotr.
 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder