Kaliningrade – didelė isterija ir išpuoliai prieš vietos lietuvius: „Tik ir laukiame, kol ateis padegti“

(7)

Kremliaus keliama isterija dėl sankcionuotų prekių tranzito į Kaliningradą draudimo jau pavirto tiesioginiais išpuoliais ir prieš gyvuosius, ir prieš mirusius Karaliaučiaus lietuvius, pasakojo bendruomenės pirmininkas Sigitas Šamborskis.

 

Kaliningrado politikų ir žiniasklaidos pumpuojama, tik prieš Lietuvą ir lietuvius nukreipta neapykanta, S.Šamborskio manymu, reiškia vieną – visuomenė nuteikinėjama puolimui. Tiesa, kaip pastebi bendruomenės pirmininkas, jokių galimybių Lietuvos puolimui Rusija dabar neturi.

Kurstoma neapykanta

Kaliningrado srities lietuvių bendruomenės pirmininkas S.Šamborskis teigė, kad įsigaliojęs plieno ir kitų juodųjų metalų draudimas reikšmingos įtakos vietinių gyvenimui neturi, tačiau pasitarnavo Rusijos propagandistams, kurie situaciją išnaudoja kurstydami neapykantą lietuviams.

„Dabar Kaliningrado srityje yra didžiulė, didžiulė isterija. Žiniasklaida, vietiniai politikai pumpuoja neapykantą Lietuvai, lietuviams, kuri dabar pasireiškia įvairiausiomis formomis, tiesioginiais puolimais ir prieš gyvuosius, ir mirusius“, – portalui lrytas.lt sakė S.Šamborskis.

Bendruomenės pirmininkas priminė, kad antradienį buvo nukabinta lietuvių filosofui Vydūnui skirta atminimo lenta, tačiau išpuolių netrūksta ir prieš lietuvių kilmės, nors ir rusakalbius, Kaliningrado gyventojus.

„Išpuoliai prieš gyvuosius pasireiškia įvairiai.

Pasakoja, kad neįmanoma atsimušti nuo visų kaltinančių: kaimynų, bendradarbių.

Štai praeitą savaitę vaikų folkloro ansamblis iš Pilkalnio (Dobrovolsko), laimėjęs pirmą vietą, turėjo važiuoti į visos Rusijos Folkloriadą. Tačiau Kaliningrado švietimo ministerija jiems paskutinę dieną uždraudė atstovauti Kaliningrado sričiai – jie praktiškai buvo išlaipinti iš traukinio.

Toks kerštas – griebia tuos, kurie arčiau, lietuvius, gyvenančius srityje. Tie žmonės tikrai nėra niekuo kalti, bet tas pyktis, neapykanta išsilieja ant jų“, – pasakojo S.Šamborskis.

Ruošia karui?

S.Šamborskis pastebi, kad tik Lietuva šioje Europos Sąjungos įvestų sankcijų istorijoje yra pasirinkta „kaip atpirkimo ožkytė“.

„Kažkodėl Lenkija ne. Per Lenkiją galėtų vežti – Lenkija juk irgi taiko tas pačias sankcijas, bet kažkodėl tik Lietuva kalta, o apie Lenkiją net neužsimenama“, – pabrėžė jis.

Lietuvių bendruomenės pirmininkas tokiai situacijai turi tik vieną paaiškinimą.

„Vis tik jie ruošiasi galimam mūsų puolimui. Visuomenė nuteikinėjama tam, kad būtų kuo žiauriau elgiamasi su lietuviais, kai to prireiks, kai bus atkertamas Suvalkų koridorius.

Nenoriu gąsdinti, bet visuomenė tam aiškiai ruošiama“, – įsitikinęs jis.

Vis dėlto, S.Šamborskio teigimu, šiuo metu tokiam puolimui Rusija neturi galimybių.

„Dabar jiems iš tos pusės kariauti būtų pakankamai sudėtinga. Daugelis dalinių išvesti – net šauktiniai. Su kuo jie, įdomu, kariautų. Nebent tokį prevencinį branduolinį smūgį. Raketų tai jie turi, bet žmonių neturi“, – įvardijo jis.

Sankcijas apeina

Šiuo metu jau įsigaliojęs draudimas gabenti plieną ir kitus juoduosius metalus sudaro tik 1 proc., o ateityje draudimas apims 50 proc. tranzitu pervežamų prekių.

Nepaisant to, S.Šamborskio teigimu, jau dabar šis 1 proc. draudimas Kaliningrado gyventojams vienokiu ar kitokiu būdu galėtų būti jaučiamas.

„Jaučiasi ir dabar – pavyzdžiui, elektronikos prekių, net kopijavimo popieriaus nėra. Tai tokie buitiniai dalykai, bet neapykantos kurstymui peno bus kiekvienai dienai“, – nurodė jis.

Bendruomenės pirmininko teigimu, tokios nedidelės buitinės problemos pasitarnauja tik neapykantos kurstymui, tačiau realiai vietinių gyvenimui neatsiliepia.

„Sankcijos ne taip labai ir veikia, surandama būdų, ir kaip kitų avialinijų lėktuvais skraidyti, ir kaip su Kazachstano numeriais ką nors vežti – įvairiausių būdų yra, kaip sankcijas apeiti. Be to, sritis jau daug kuo apsirūpinusi pati“, – pastebėjo jis.

Anot S.Šamborskio, Kaliningrado lietuviai labiau linktų prie tokio Europos Komisijos (EK) naujo išaiškinimo, kuris numatytų tranzito išimtį Kaliningradui.

„Kai tave puola kiekvieną dieną… žmonės beviltiškumo padėtyje, nežino, ką daryti, man pasakoja, jog visi puola iš visų pusių: „Neapykanta tokia, kad tik laukiame, kol ateis padegti“.

Nepavydžiu ten likusiems tautiečiams.

Man pavyko pasitraukti – kad ir nelegaliu būdu, per upelį, bet dabar jie ir per upelį neperbris, nes šalia upelio yra koncertina.

Labai blogai, kad žmonės negali pasitraukti iš šio krašto, bent jau lietuvių kilmės, kurie nori savo gyvenimą susieti su Lietuva, kuriems ten be galo sunku.

Šią problemą reikia kaip nors spręsti – bent jau jaunus, šauktinių amžiaus vyrukus gelbėti, mūsų politinių kalinių, tremtinių anūkus, kurie dabar varomi į karą. Šauktinių niekas neklausia – juos varo žudyti ir žūti“, – kalbėjo S.Šamborskis.

Birželio 17–ąją įsigaliojo Europos Sąjungos sankcijos, kurios draudžia tranzitu per Lietuvą į Kaliningradą gabenti rusiško plieno ir juodųjų metalų gaminius.

Nepaisant Lietuvos institucijų aiškinimų, jog tai nėra vienašališkas valstybės sprendimas, Kremlius reikalauja atšaukti ribojimus ir grasina Lietuvai atsakomosiomis priemonėmis.

Netrukus įsigalios draudimas gabenti ir kitą sankcionuotą Rusijos produkciją.

Liepos 10 dieną įsigalios draudimas rusiškam cementui ir alkoholiui, rugpjūčio 10 dieną – angliai ir kitam kietajam iškastiniam kurui, gruodžio 5 dieną – naftai ir jos produktams.

Šios sankcijos – ketvirtojo ES sankcijų paketo rezultatas. Sankcijos Rusijai įvestos dėl jos pradėto karo prieš Ukrainą.

Archyvų nuotr.

Archyvų nuotr.

Archyvų nuotr.

Archyvų nuotr.

Archyvų nuotr.

Archyvų nuotr.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder