Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas

„Geležinis generolas“ Zalužnas – naujas Ukrainos žavėjimosi objektas

(3)

Ukrainiečiai menkai žinojo generolą Valerijų Zalužną, kai jis pernai buvo paskirtas vyriausiuoju vadu, bet dabar jis tapo pasipriešinimo Rusijos invazijai simboliu.

Galingo stoto generolas, praėjusį mėnesį atšventęs 49-ąjį gimtadienį, giriamas visoje šalyje, ukrainiečiai socialiniuose tinkluose sveikino savo kariuomenės vadą.

Net vaikai naudoja jo vardą savo žaidimuose, o žurnalo „Vogue“ ukrainietiškas leidimas paskelbė apie jį straipsnį, kuriame vadina jį „legendine asmenybe“.

„Vyriausiojo vado V. Zalužno dėka grįžo mūsų pasitikėjimas savimi ir mūsų pergale“, – feisbuke parašė buvęs transporto ministras Volodymyras Omelianas.

Ukrainiečiai V. Zalužnui priskiria nuopelnus sužlugdžius pradinį Rusijos planą greitai užimti Kyjivą, vasario 24 d. pradėjus puolimą.

Įnirtingas Ukrainos karių pasipriešinimas vadovaujant V. Zalužnui privertė Maskvą vietoj to sutelkti atakas šalies rytuose ir pietuose.

Žurnalas „Time“ šiemet įtraukė V. Zalužną į 100 įtakingiausių pasaulio žmonių sąrašą drauge su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Nuo karo pradžios V. Zalužnas neduoda interviu žiniasklaidai, bet vietos žiniasklaida praminė jį Ukrainos „geležiniu generolu“. V. Zalužnas „iškilo kaip karinis protas, kurio reikėjo jo šaliai “, cituojamas JAV Jungtinio štabo vadų pirmininkas Markas Milley, generolo biografijoje sakoma, kad jo veiksmai „įeis į istoriją“.

Naujas karinis elitas

Nuo karo pradžios V. Zalužnas neduoda interviu, bet Ukrainos spauda knibžda entuziastingų pasakojimų apie jo vadovavimą.

Rusijos „Blitzkrieg“ (žaibiško karo), Ukrainos valdžios ir geopolitinės orientacijos pakeitimo planai sužlugdyti“, po dviejų savaičių nuo invazijos pradžios feisbuke parašė V. Zalužnas.

„Kad ir kaip mums būtų sunku, (šis karas) tikrai neužtrauks mums gėdos“, – teigė jis.

Anatolyjus Oktysiukas, ekspertų grupės Ukrainos Demokratijos rūmų analitikas, sakė, kad V. Zalužnas yra „kompetentingas ir neturi senojo sovietinio mentaliteto“, kadaise būdingo aukščiausiems Ukrainos kariškiams.

„Jis patriotas, nekorumpuotas ir gerai išmokslintas, taip pat ir Vakaruose“, – sakė jis.

V. Zalužnas gimė 1973 m. liepos 8 dieną sovietų karinėje bazėje Novogrado Volynsky mieste, šiaurės vakarų Ukrainoje.

Jo karjera tipiška karininkui, 24 metus tarnaujančiam kariuomenėje. Kai 2014 m. Rusijos remiami separatistai pradėjo grobti teritorijas Rytų Ukrainoje, jis vadovavo atsakomosioms operacijoms.

2019 m. jis buvo paskirtas kariuomenės šiaurinės vadovybės vadu, o 2021 m. liepą V. Zelenskio paaukštintas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiuoju vadu.

Politinis pavydas?

Generolas teikia pirmenybę kariuomenės reformoms, kad ji atitiktų NATO karinio aljanso standartus. Ukraina norėjo į jį įstoti, nepaisant Rusijos prieštaravimo.

Po kelių mėnesių per retą interviu jis perspėjo apie Maskvos „agresijos grėsmę“. „Turime tam pasiruošti“, – sakė V. Zalužnas, dviejų dukterų, viena jų tarnauja kariuomenėje, tėvas.

V. Zalužnas, priklausantis jaunesnės kartos karininkams ir turintis kovinės patirties kovose su separatistais, paragino Ukrainos karinę vadovybę „naudoti visas priemones“ karių „gyvybei ir sveikatai išsaugoti“.

Remiantis kai kuriais žiniasklaidos pranešimais, jo populiarumas sukėlė V. Zelenskio aplinkos pavydą, nors V. Zalužnas niekada nerodė jokių politinių ambicijų ir jo vieši pareiškimai yra labai reti.

Liepą V. Zelenskis pirmą kartą sukritikavo kariuomenės priimtą sprendimą apriboti rezervistų judėjimą iš vienos šalies dalies į kitą.

Tačiau tuojau pat jis sušvelnino savo žodžių poveikį sakydamas, kad tai „tik nereikšminga smulkmena“. „Tarp manęs ir kariuomenės vadovybės nėra jokių nesusipratimų“, – sakė V. Zelenskis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder