Kasdien geriamas alus ar vynas gali sukelti su amžiumi susijusias ligas

(6)

Kalbant apie smegenų sveikatą, reguliarus alkoholio vartojimas gali paveikti jūsų atmintį ir gebėjimą aiškiai mąstyti. Tai vadinama lengvu kognityviniu sutrikimu (LKS) arba alkoholio sukeltu smegenų pažeidimu.

Daugiau alkoholio, mažesnis smegenų dydis

Siekdami išsiaiškinti, kokią žalą alkoholio vartojimas daro vyresnio amžiaus žmonių smegenims, mokslininkai ištyrė daugiau nei 36 000 vidutinio amžiaus suaugusiųjų Jungtinėje Karalystėje atliktus magnetinio rezonanso tyrimus ir palygino juos su jų nurodytu alkoholio suvartojimu.

Sugrupavę tiriamuosius pagal vidutinį per dieną suvartojamo alkoholio kiekį, jie nustatė, kad didesnis alkoholio vartojimas buvo susijęs su ryškesniu smegenų tūrio mažėjimu, neatsižvelgiant į kitus veiksnius.

Vyresniam nei 50 metų asmeniui kasdien išgeriant nuo pusės alaus ar pusės stiklinės vyno iki pilnos pintos ar taurės vyno, smegenų susitraukimas buvo siejamas su smegenų susitraukimu, prilygstančiu senėjimui dvejais metais.

Net ir nedidelis padidėjimas, nuo negeriančio iki geriančio tik vieną alkoholio vienetą per dieną (prilygstantį pusei alaus), buvo susijęs su mažesniu smegenų tūriu apie pusę metų ilgesniu smegenų senėjimu.

Ligų kontrolės ir prevencijos centro rekomendacijos dėl saikingo alkoholio vartojimo yra vienas ar mažiau gėrimų per dieną moterims ir du ar mažiau gėrimų per dieną vyrams.

Viršijus šį suvartojimo lygį, smegenų tūris sumažėjo, kaip parodyta tyrime.

Nors praeityje atlikti keli tyrimai parodė, kad gausus alkoholio vartojimas yra susijęs su smegenų mažėjimu, kai kurie tyrimai rodo, kad saikingas alkoholio vartojimas gali neturėti jokio poveikio, o lengvas ar vidutinis alkoholio vartojimas gali būti naudingas vyresnio amžiaus žmonėms.

Šis tyrimas ir vis daugiau tyrimų rodo, kad idėja, jog saikingas alkoholio vartojimas stiprina sveikatą, nebėra patraukli.

Archyvų nuotr.

JUS TAIP PAT GALI SUDOMINTI:

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder