Valerijus KUZNECOVAS, inžinierius

Manau, labai sveika valgyti pomidorus, ypač jie gerai vyro širdžiai. Pomidorai ir agurkai - pirmas priedas prie bet kokio valgio.
Sveikai mitybai skiriu maždaug 30 proc. dėmesio. Nesąmonių nevalgau. Visiškai nesižaviu avokadais, šūdadais, dar kokiomis nors nesąmonėmis. Žmona jais žavisi, tai ir aš kartais nugnybu kokį kąsnelį. Bet per daug bulvių aš irgi nevalgau.
Ryžtingiausias žingsnis dėl sveikatos - atsisakiau rūkymo, o kad ko nors vengčiau iš maisto produktų, tokio eksperimento nedariau. Tiesa, esu kategoriškai nusistatęs prieš margariną, prieš tą dirbtinį šmakalą. Apie jį yra labai geras tarybinis anekdotas.
Sugalvojo kapitalistai daryti iš š... margariną. Ir Tarybų Sąjunga pabandė, bet jai neišėjo. Kodėl? Todėl, kad reikia žmogų maitinti sviestu, kad iš jo š... išeitų margarinas, o jeigu tu žmogų maitini š..., tai iš to š... margarinas nebeišeina. Gili prasmė (juokiasi).
Kai augo mūsų vaikai, jiems stengėmės kuo daugiau duoti kiaušinių. Manau, kad jie - visavertis maistas, nes iš kiaušinio išauga višta su visomis plunksnomis (juokiasi). Ir mano dietoje dabar kiaušinių yra gana daug.
Maisto produktų tinkamumo vartoti laikas - tik bailiams. Visų pirma reikia atidaryti pakuotę ir pauostyti. Jeigu po termino praėjusi jau kokia savaitė, žinoma, nebevalgai. O jeigu viena diena, tai nieko nereiškia.
Eglė JACKAITĖ, Klaipėdos dramos teatro aktorė

Žinoma, kad svarbu tai, ką valgau, bet dėl sveikos mitybos nesu išprotėjusi. Buvo laikas, kai nevalgiau mėsos - kokius ketverius metus. Iš esmės aš valgau viską, tik saikingai, išskyrus paprikas, jų nemėgstu, nes buvau jomis apsinuodijusi, mėgstu daržoves.
Kartais tenka maitintis kaip pakliūna - dėl didelio užimtumo neturiu kada gaminti. Jeigu man norisi, suvalgau ir kugelį, ir cepeliną, bet, žinoma, ne prieš naktį, ne eidama miegoti. Saldumynai - nieko gero, bet kartais jų norisi. Labai skanūs pyragaičiai su pistacijų kremu Teatro aikštėje. Kartais imi ir užsimanai, tai nekankinu savęs.
Žinau, cukraus ir taip labai daug visur - net ir duonoje, bet juk gyvename vieną kartą. Būna, pasilepinu - suvalgau varškės sūrelį ryte gerdama kavytę. Tiesiog turi klausytis savo organizmo, aš tai ir darau.
Mano vaikai neišlepę, ką pagaminu - tą ir valgo. Buvo blyniniai, kaip ir visi mažesni vaikai. Skaniausių blynų prikepdavau, ir su bananais, ir su varške. Ant pirštų galiukų nelakstydavau, bet maitindavau normaliai. Dabartiniai vaikai tai to nevalgo, tai ano, o maniškiai viską valgė ir dėkodavo.
Beje, kai grįžta namo vyresnysis sūnus Jokūbas, virtuvę užleidžiu jam - jis labai skaniai gamina ir mėgsta tai daryti.
Pasibaigus maisto produkto tinkamumo vartoti terminui, ne visada puolu jį išmesti. Svarbu, kur tas produktas buvo laikomas. Jeigu tai varškės sūrelis, kurį tu laikei saulėje, žinoma, nevalgysi, tiesiog reikia orientuotis. Tokių dalykų aš nesureikšminu, truputį paprasčiau žiūriu į gyvenimą.
Man patinka skaniai pavalgyti, kokybiškas maistas, bet būna visokių situacijų. Atvažiuoji, nėra ko valgyti, bet yra sūdytas lašinukas, juodos duonos, raugintas agurkas - nuostabu.
Labai norisi natūralių produktų - raugintų kopūstų, užpili alyvuogių aliejaus, pridedi kmynų, dar pomidorų įpjaustau, sodo žolelių - skaniausios salotos. Visko gali prisigalvoti, tik reikia turėti fantazijos ir neiti iš proto dėl maisto.
Gediminas GUDAVIČIUS, Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega“ komunikacijos ir informacijos grupės vadovas

Teorijų, ką sveika valgyti, o ką - ne, daug, nespėju jų visų gaudyti ir nesistengiu to daryti. Pagrindinis mano principas - įsiklausyti į savo organizmą. Jis dažniausiai pasako tai, kas tau tinka, kas - ne. Jeigu pasakė, kad netinka - nekartok klaidos. Žinau tai, kurie produktai man netinka, pavyzdžiuiu, pieno produktai, tai stengiuosi jų nevartoti ir tada geriau jaučiuosi. Būna, žinai, jog bus blogai, bet žiauriai skanu ir nusprendi nusižengti.
Visų mūsų organizmai skirtingi, todėl manau, kad negali būti vienos teorijos, visiems tinkamos ar netinkamos, kiekvienas žmogus turi rasti savo. Kažkokių maisto produktų, savo favoritų, neturiu.
Jeigu koks nors maisto produktas vartojamas arba nevartojamas iš įsitikinimų ar dėl mados, reikia žiūrėti į organizmo reakciją. Jeigu tu kažko nevartoji vien dėl to, kad tokia mada, o tavo organizmui trūksta būtent tokių medžiagų, tai nėra labai gerai.
Mes savo vaikams per daug neribojome to, kas labai nesveika, neslėpėme, nerakinome. Bandėme paaiškinti, kur yra per daug cukraus, kas lemia vienokius ar kitokius dalykus. Jie visko yra ragavę. Gal jie mieliau rinktųsi vadinamuosius nesveikus produktus, bet mano žmona Edita namuose gamina daug ir įvairaus maisto. Kai yra naminio maisto, nebėra preteksto kažkur kažko ieškoti.
Su produktų tinkamumo vartoti terminais reikia elgtis atsargiai, nes produktas produktui nelygus. Jeigu jis su konservantais, tai jo tinkamumo vartoti terminas yra daugiau simbolinis. Aš būčiau labiau linkęs rinktis kiek tik įmanoma šviežesnius produktus, nes mano fantazija labai laki.
Jeigu matau, kad parašyta, jog vartojimo terminas eina į pabaigą, mano fantazija taip suveikia, kad manau, jog kažkas blogai. Aš maksimaliai už šviežius produktus, bet, žinoma, ne už tai, kad maisto produktai būtų išmetami be reikalo.
Ieva MASIULIENĖ, archeologė

Sveikos mitybos principus žinau. Kai atrandu įdomesnių receptų, gaminu patiekalus, kadangi mėgstu pati ruošti maistą, man tai patinka.
Nesu didelė mėgėja saldumynų, šiaip jų nevalgau, tik retsykiais. Stengiuosi valgyti duoną su sėklomis. Tokio maisto produkto, kad specialiai jo atsisakyčiau, neturiu. Valgau visko po truputį, saikingai. Kiekvienas žmogus, atsižvelgdamas į savo sveikatą, į poreikius, į tai, kas jam tinka, kas - ne, reguliuoja savo mitybą. Mano pagrindinis mitybos principas - balansas.
Vaikai kol kas dar gyvena su manimi, jie turi taikytis prie to, ką aš pagaminu. Bet per tuos metus jie įgijo mūsų šeimos įpročius. Būna, kad papiktnaudžiaujame, nusiperkame to, kas nesveika. Bet šiaip stengiamės valgyti visavertiškai, kad mūsų mityboje būtų įvairių produktų.
Nurodyto tinkamumo vartoti termino ant maisto produktų pakuotės labai laikausi. Bet stengiuosi nieko neišmesti, nusipirkti produktų tiek, kiek galima suvalgyti. Šiaip maisto nešvaistau.
Arūnas BURKŠAS, buriuotojas

Gyvenimas padarė savotišką įtaką mūsų sprendimams. Dabar mes namuose stengiamės maitintis labai sveikuoliškai. Dėl sveikatos beveik visai esame atsisakę karvės pieno produktų, naudojame ožkų ir avių produktus. Mes tai darome jau pusantrų metų.
Ačiū Dievui, išsigydžiau, mane buvo užpuolusi Laimo liga. Gėriau visokius vaistus nuo uždegimo, o pasirodo, kad karvės piene yra tų kazeino rūgščių, kurios „pykstasi“ su vaistais nuo uždegimų. Pienas naikino tą vaistą ir jis nieko nedavė.
Atėjo laikas, kai reikia stengtis sveikiau maitintis. Esame atsisakę riebalinių aliejų, taukų, jau nekalbant apie čipsus, saldiklius, ledus. Aš nebevalgau visokių riešutų, o su malonumu valgau žuvį. Mano anūkėms tabu - kokakola.
Niekada nebuvau nutukęs, gal kokius 20 metų mano svoris buvo stabilus, o kai pradėjau sveikai maitintis, dingo kokie 4-5 kilogramai. Dabar žymiai geriau jaučiuosi.
Esu iš daugiavaikės šeimos. Neretai pas mus nebuvo maisto tiek, kiek nori. Dabartinė mano šeima ligi šiol gyvena be maisto atliekų. Manyje išlikusi pagarba duonai, maistui, stengiuosi jo niekada neišmesti. Turint omenyje jo tinkamumo vartoti terminus išmetama be proto daug tinkamo maisto, kai pasaulyje yra badaujančiųjų. Matyt, kai kur gyvenimas yra per geras. Pasaulis toli gražu dar neišmokęs vertinti tai, ką turi.
Rašyti komentarą