Benedikto kiaušinius reikėtų pamiršti

Esant padidėjusiai paukščių gripo plitimo rizikai ir saugantis naujų viruso protrūkių, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įspėja vengti bet kokio tiesioginio kontakto su laukiniais paukščiais ir laikytis maisto ruošos saugos taisyklių.

Šilutės rajone, Vilkyčių paukštyne, paukščių gripo protrūkis buvo užfiksuotas sausio 27 d.

Šiuo metu, pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovės spaudai Aistės Prielgauskaitės, pavojingo paukščių gripo viruso židinys baigiamas likviduoti.

"Saugiai nugaišinti visi jame laikyti paukščiai, sunaikinti bus ir ūkyje buvę kiaušiniai, pašarai ir pakratai.

Ūkis atnaujinti veiklą galės tik po visų dezinfekcijos, valymo ir plovimo darbų, kurie gali užtrukti ir iki mėnesio.

Tik po to, kai Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai įvertins, jog ūkyje nebeliko viruso šaltinių, apribojimai ūkiui bus nuimti", - sakė A. Prielgauskaitė.

Šiuo metu VMVT stebi paukštininkystės ūkius, esančius 10 km aplink Vilkyčių paukštyną. Kol kas naujų įtarimų apie viruso išplitimą nėra.

A. Prielgauskaitė informavo, kad dar prieš paukščių gripo protrūkį Šilutėje, Karklės ir Girulių paplūdimiuose surinktų 52 negyvų ledinių ančių mirties priežastis nebuvo paukščių gripas.

VMVT pirminiais vertinimais, virusas į vištų dedeklių ūkį Šilutėje rajone galėjo patekti per prekybinius judėjimus iš jau užkrėstų teritorijų Lenkijoje.

Kaimyninėje valstybėje šiuo metu žinoma apie patvirtintus 14 labai patogeniško paukščių gripo protrūkių.

Todėl Lietuvos gyventojai prašomi atsisakyti ketinimų įsivežti paukščius iš Lenkijos.

Maisto ruošos saugos taisyklės

VMVT teigia, kad šalies rinkoje šiuo metu esančius kiaušinius ir paukštieną gyventojai gali vartoti įprastai.

Žinoma, laikydamiesi tinkamos higienos ir maisto saugos taisyklių, t. y. po kiekvieno sąlyčio su žaliais kiaušiniais būtina plauti rankas muilu ir karštu vandeniu, valyti paviršius ir indus.

Mikroorganizmai yra jautrūs karščiui, todėl žalią paukštieną, taip pat ir kiaušinius reikia apdoroti ne mažesnėje nei 60 °C temperatūroje ir virti bent 5 minutes.

Vengti vartoti žalią arba nevisiškai išvirtą mėsą ar vadinamuosius Benedikto kiaušinius, kurie nėra visiškai iškepti ar išvirti, reikėtų ne tik dėl rizikos užsikrėsti paukščių gripu, bet ir dėl daug dažniau pasitaikančios taršos patogeniniais organizmais, kurie sukelia salmoneliozę.

Įspėja nelesinti laukinių paukščių

Pagrindiniai paukščių gripo pernešėjai yra laukiniai paukščiai.

Kadangi jau prasidėjo jų migracija, gyventojai raginami savo laikomus naminius paukščius saugoti nuo bet kokio galimo kontakto su laukiniais paukščiais: aptverti ir apdengti naminių paukščių laikymo ar buvimo vietas, nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių naminiams paukščiams girdyti, laikyti paukščių lesalą uždarose patalpose, kad jis netaptų laukinių paukščių viliojimo vieta.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder