Jono Genio malūno istorija „įsuko“ pažintinius edukacijų sparnus

Gargždų krašto muziejus besiruošdamas kitų metų naujienai – ekspozicijai apie Jono Genio vėjo malūną, jau „suka“ istorijos bei edukacijų sparnus, pristatinėdami minėto malūno istoriją bei unikalumą.

Istoriniai tyrimai bei edukaciniai užsiėmimai

Muziejus įgyvendino projektą „Ratu suku, miltus malu“, kuris finansuotas Lietuvos kultūros tarybos Tolygios kultūrinės raidos Klaipėdos apskrities programos ir Klaipėdos rajono savivaldybės.

Gargždų krašto muziejaus direktorė Sigita Bučnytė pasakoja, kad projekto įgyvendinimo metu pasirašyta sutartis su istoriku, humanitarinių mokslų daktaru, Lietuvos liaudies buities muziejaus atstovu Eligijumi Juvencijumi Morkūnu su kuriuo bendradarbiaujama renkant bei sisteminant medžiagą apie vėjo malūnų istoriją.

Šią medžiagą muziejininkai naudoja edukacijų ruošimui. Planuojant edukacijas taip pat surengtas susitikimas su Klaipėdos rajono švietimo centro atstovais bei pedagogais.

Susitikime aptartos galimybės bei formos, kaip patraukliau ir įsimintiniau pristatyti vėjo, vandens malūno istoriją, reikšmė senovės bei šių dienų lietuvio gyvenime.

Įgyvendinant projektą „Ratu suku, miltus malu“ taip pat kurtos edukacinės priemonės ir organizuoti užsiėmimai mažiesiems muziejaus lankytojams.

Ikimokyklinio amžiaus vaikams buvo pasiūlytos edukacijos, kurių metu kalbėta apie technikos išradimus bei mlaūnus kalbėta konstruojant lego modelius kartu su būrelio Bricks 4 kids edukatoriais. Kiekvienas dalyvis edukacijos metu sukonstravo malūną, kuris prijungtas prie elemento, suko sparnus.

Pradinių klasių mokiniams buvo pasiūlyta edukacija, kurios metu kiekvienas jų galėjo susirinkti veikiantį malūno modelį iš faneros. Edukacijas Klaipėdos mieste bei rajone vedė Aleksandras Ronkus, Klaipėdos „Versmės“ progimnazijos technologijų mokytojas ekspertas, 2020 metais pelnęs „Metų mokytojas“ titulą.

Edukacijos vyko Gargždų krašto muziejuose, mokyklose Klaipėdos rajone bei Klaipėdos mieste. A. Ronkaus sukurtas malūno modelis gali būti naudojamas edukacijose su grupe arba pavienių konstravimo entuziastų namie.

Projekto veiklos bei susitikimai su švietimos atstovais taip pat inspiravo dar vieną kūrybinį projektą – edukacinio leidinuko-užduočių knygelės parengimą bei leidybą.

Agluonėnų etnografinės sodybos vadovės Giedrės Rudaitytės rengiamos žaismingos užduotys ikimokyklinio ir pradinių klasių mokinimas edukacinių užsiėmimų muziejuje metu.

J. Genio malūno istorija bei perspektyvos

Muziejus nuo 2016 metų ieškojo galimybių išsaugoti Jono Genio vėjo malūno metalo ir medienos detales, kurios ilgą laiką buvo sudėtos pavėsinėje, bei pristatyti malūno techninį išskirtinumą.

Jono Genio vėjo malūnas ypatingas savo konstrukcijų sprendimų. Jei daugelio vėjų malūnų pagal vėjo kryptį sukdavosi „galva“ su sparnais, tai Jono Genio malūnas sukdavosi visu korpusu su ratukais.

Jo būta penkiabriaunio, su nedideliu priestatėliu, karkasas medinis, skiedromis apkaltais šonais. Vokietijoje pirktus įrengimus velenais suko 4 sparnai. Keturių aukštų,13 m aukščio (neskaitant sparnų) pastatas buvo pastatytas ant ratelių ir važiavo žiediniu bėgiu.

Nors malūnas buvo įtrauktas į technikos paminklų sąrašą, tai jo neišgelbėjo. 1979 m. bebaigiantis sugriūti malūnas su viltimi atstatyti išvežtas į Rumšiškių liaudies buities muziejų. Deja, malūnas deramo muziejininkų dėmesio nesulaukė, o per 20 metų supuvo pagrindiniai malūno mazgai.

Agluonėniškiams pavyko susigrąžinti malūną, parvežant jo detales į Agluonėnus, tačiau paramos atstatyti išlikusius jo elementus negavo, nes unikalų malūną iš technikos paminklų sąrašo išbraukė, panaikino stovėjimo vietą.

Gargždų krašto muziejui pavyko gauti ES finansavimą ir planuojama kitų metų antroje pusėje pristatyti ne tik įrengtą ekspoziciją, bet ir edukacinius užsiėmimus įvairaus amžiaus lankytojams.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder