Klaipėdos senamiestyje – lauko paroda „Ukraina. Karas Europoje“

Šiuo metu Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kiemelyje (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) eksponuojama stendinė paroda „Ukraina. Karas Europoje“. Lauko ekspoziciją sudaro 24 stendai, juose pateikiama tekstinė informacija, grafikai, schemos, nuotraukos.

Paroda lankytojams turėtų padėti atsakyti į klausimus, kaip gimė putinizmo ideologija, kodėl putinizmas provokuoja tokią agresyvią Rusijos politiką kaimynių atžvilgiu, ko siekė Rusija XX a. pab. ir XXI a. pr. kariaudama „bandomuosius karus“, kodėl Kremlius, sukūręs karo prieš Vakarų civilizaciją ir Europą planą, pirmąjį smūgį nukreipė į Ukrainą, ar Ukraina atsilaikys, kaip Lietuva ir kitos valstybės padeda Ukrainai išgyventi ir kovoti, ką dar Europos visuomenės gali padaryti kovojančios Ukrainos labui.

2022 m. vasario 24 d. Rusijos Federacija pradėjo antrą karo prieš Ukrainą etapą, jo tikslas – sunaikinti šią valstybę ir ukrainiečių tautą. Tokių Ukrainos miestų, kaip Buča arba Mariupolis, pavadinimai tapo Rusijos kariuomenės brutalumo ir šių pajėgų daromų nusikaltimų prieš žmoniškumą simboliais.

Paroda parengta Ukrainos nacionalinės atminties instituto bendradarbių, bendradarbiaujant kartu su Ukrainos kultūros ir informacinės politikos ministerija.

Lietuvoje parodos adaptavimo, išplėtimo ir parengimo eksponavimui darbus atliko Lietuvos istorijos institutas, bendradarbiaudamas su Lietuvos Respublikos Seimu.

Parodą Lietuvoje kūrė istorikai Alvydas Nikžentaitis, Aurimas Švedas, Svitlana Liachovec.

Paroda „Ukraina. Karas Europoje“ Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kiemelyje bus eksponuojama iki spalio 9 d.

Kviečiame apžiūrėti.

Skaitomiausi portalai

Sidebar placeholder