Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras 36-jį kūrybinį sezoną pradeda išskirtiniu koncertu

Tradiciškai sezonas atsivers simfoninės muzikos koncertu „Vivat musica!“.

 

Spalio 1 dieną Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakultetų Koncertų salėje skambės išskirtiniai simfoninės muzikos kūriniai: Ludwig van BEETHOVENO uvertiūra iš muzikos dramai „Egmontas““, op. 84 (1810), Piotro ČAIKOVSKIO uvertiūra-fantazija „Romeo ir Džuljeta“ (1880), Richardo WAGNERIO operos „Parsifalis“ įžanga (1882), Gioachino ROSSINI operos „Šarka vagilė“ uvertiūra (1817), Alberto GINASTERA šokių siuita iš baleto „Ranča“ (Estancia), op. 8 (1943) ir Manuelio de FALLA siuita Nr. 2 iš baleto „Trikampė skrybėlė“ (El sombrero de tres picos) (1919).

Teatro simfoninis orkestras imasi įvaldyti sodrius pasaulio muzikos lobyno kūrinius, jų atlikimas reikalauja didžiulės profesinės brandos ir meistriškumo. Orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Tomas Ambrozaitis pažymi, kad džiaugiasi bei didžiuojasi orkestro darbu ir vykstančiais kūrybiniais pokyčiais.

Pastaraisiais metais Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras uostamiesčio gyventojams ir svečiams suteikia progą mėgautis išskirtiniais spektaklių pastatymais ir vis dažniau simfoninio orkestro atliekamais sudėtingais kūriniais.

„Prisijaukinus“ Richardo Wagnerio „Skrajojančio olando“ sodrią partitūrą, trisdešimt šeštojo sezono pradžios koncerte bus atlikta ir R. Wagnerio specialiai 1878 m. Bairoto (Vokietija) festivaliui parašytos operos „Parsifalis“ įžanga, pilna sodrios tekstūros ir ekspresijos.

Pasaulio muzikos mylėtojų pamėgtą gilaus dramatizmo persmelktą L. van Beethoveno muzikos dramos „Egmontas“ uvertiūrą keis P. Čaikovskio lyrinė baleto „Romeo ir Džuljeta“ uvertiūra-fantazija.

Koncerto programa – kontrastinga, tai įrodo ir maištingojo italų kompozitoriaus G. Rossini operos „Šarka vagilė“ uvertiūra ir ekspresyvios pietietiško kolorito siuitos iš A. Ginastera iš baleto „Ranča“ ir M. de Falla baleto „Trikampė skrybėlė“.

Tokie monumentalūs kūriniai Klaipėdoje retai skamba ir tai puiki proga klausytojams mėgautis Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninio orkestro vis augančia meistryste.

Orkestro vyriausiasis dirigentas Tomas Ambrozaitis neslepia, kad didžiuojasi savo vadovaujamo kolektyvo pajėgumais, o kūrybinį džiaugsmą patiria ir kasdienių repeticijų metu: „Pastaruoju metu neapleidžia pasididžiavimo jausmas, kas sulaukėme dienos, kai galime imtis Didžiosios muzikos“.

Maestro neslepia, kad spalio 1-ią sezono pradžios koncerto programą dėliojo galvodamas apie dinamišką koncerto ekspresiją, jausmų ir potyrių pynę: „Taip, sezono atidarymo koncerto programa – puiki, gilios, rimtosios muzikos puokštė, perrišta „raudonu kompozitorių M. de Falla ir A. Ginastera kompozitorių sukurtų Šokių simfoniniam orkestrui, kaspinu.

Tikiuosi, kad abi pusės – ir atlikėjai ir klausytojai – bus pamaloninti šioje programoje skambėsiančiais muzikiniais opusais. Man, kaip klaipėdiečiui, labai gera, kad mūsų orkestras griežia tokią Muziką, ir kad tokia Muzika skamba mūsų mylimame uostamiestyje.“

„KVMT simfoninis orkestras gyvas, besimainantis, evoliucionuojantis kolektyvas, apjungiantis skirtingų tautų atlikėjus, kurie įneša į kolektyvo aplinką ir bendravimą tam tikro šarmo.

Manau, kad nesame išskirtiniai savo stiprybėmis ar silpnybėmis, tačiau esame labai savitas kolektyvas, kur dėka daugiatautiškumo, kolektyvo vidinė atmosfera nuolat kinta į gera pusę.

Muzika žmones jungia, kelia nuo žemės, turtina, dvasiškai papildo, lavina ir moko gėrio. Taip ir mes – KVMT simfoninis orkestras, kaskart pradėdami naująjį teatro sezoną būsimuose darbuose muzikos atlikimo kokybiniu aspektu tarsi užbrėžiam naują siektiną brūkšnį.

Dėl to labai stengiamės, skiriame daug laiko, na, ir sveikatos. Renkamės vis sudėtingesnės programos, o kaskart platesnės muzikinės drobės mus augina, grūdina ir lavina.“

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro 36-ojo seono pradžios koncertas „Vivat, musica!” spalio 1 d., šeštadienį, 18.30 val., Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakultetų Koncertų salėje (K. Donelaičio g. 4, Klaipėda). Iki spalio 31 d. klausytojai dar gali pasinaudoti galimybe įsigyti Abonementą, mat sezonas nestokos premjerų, edukacinių projektų, staigmenų ir klausytojų pamiltų miuziklų.

Skaitomiausi portalai

Sidebar placeholder