2022 m. interjero iššūkiai: kaip prisijaukinti naujausias dizaino tendencijas?

Kiekvieni metai atneša naujų dizaino tendencijų, kurias naujakuriai nori pritaikyti kurdami savo namų interjerą. Tačiau interjero dizainerė Dovilė Sakevičė pabrėžia, jog tendencijos nėra griežtos taisyklės, kurių būtina laikytis. Geriau į jas žvelgti kaip į įkvėpimo šaltinį puoselėjant savo namus.

Ji pristato madingus interjero stilius bei dalijasi patarimais, į kokius estetinius akcentus verta atkreipti dėmesį atnaujinant savo būstą, o „Senukų“ ekspertai atskleidžia, kokie naujausi interjero sprendimai sulaukia didžiausio klientų dėmesio.

Japandi – japoniško ir skandinaviško stiliaus derinys

D. Sakevičė pastebi, kad vis labiau lietuvius domina Japandi interjero stilius.

„Tai skandinaviško ir japoniško stilistikos junginys, kuriame dera tiek šiaurietiškas paprastumas, funkcionalumas, žemės spalvų paletė, tiek japonų mėgstamas minimalizmas, tvarumas, kokybė. Ši Japandi filosofija paremta kryptis bus vienas tvirčiausiai 2022 m. vyrausiančių stilių“, – pristato interjero dizainerė.

Šios stilistikos būstuose vyrauja minimalizmas, plačios medienos panaudojimo galimybės, pinti baldai, lenktos formos. Interjero pagrindą sudaro šviesi, žemės spalvų paletė – pasteliniai, pilki, smėlio, kreminiai atspalviai. O ryškesnių spalvų akcentai namų interjere atlieka tik papildančią funkciją, paryškina kontrastus, pagyvina dizainą. Tokiais akcentais gali tapti šviestuvai, valgomojo kėdės, paveikslai, patalynė, santechnikos prietaisai vonios kambaryje.

„Norėdami akcentuoti Japandi stilistiką savo namuose, pirkėjai atnaujina sienų spalvą – renkasi šviesių atspalvių dažus, pastelinius tapetus. Tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje taip pat aktyviai perkami pinti kavos staliukai bei kėdžių komplektai – svarbios šio stiliaus interjero detalės“, – tendencijas apžvelgia Ingrida Starovoitova, „Kesko Senukai Lithuania“ pardavimo direktorė.

Pasak D. Sakevičės, Japandi stilius taip pat neatsiejamas nuo tvarumo, todėl itin svarbią vietą čia užima rankų darbo akcentai, natūralios, kokybiškos medžiagos, kurios savo funkcijas ir estetinę vertę išsaugo ne vienerius metus.

Balio stiliaus tematika

Dizainerė pastebi, kad naujakuriai nori savo interjere savitumo, naujovių, o tai lemia naujų interjero dizaino krypčių populiarėjimą. Viena tokių – Balio stiliaus tematika interjere, lietuvius viliojanti savo natūralumu, kuriama atostogų nuotaika.

„Esminiais šios stilistikos akcentais gali tapti ratano vytelių baldai ar interjero detalės, iš jūržolių ar ratango pinti šviestuvai, krepšiai. Balio stiliaus namuose vyrauja sodrūs medžio atspalviai, šviesiai jaukios pastelinės erdvės“, pasakoja D. Sakevičė.

„Senukų“ specialistai pastebi, kad šio stiliaus namams klientai dažnai renkasi dekoro elementus, puoštus palmių motyvais, pintus kilimus, lininę, medvilninę, raštuotą tekstilę, akmeninius netaisyklingų formų praustuvus.

Vintažinio stiliaus magija

Dar viena interjero kryptis, kuri vis labiau domina lietuvius – vintažinis (angl. mid-century) stilius.

„Vintažinio stiliaus namuose vyrauja ryškios medienos akcentai, o vienas charakteringiausių šio stiliaus elementų – senoviniai, medines smailėjančias kojeles turintys baldai. Šio stiliaus namuose taip pat dera įmantrių formų metalizuoti šviestuvai, geometriniais raštais marginta tekstilė – kilimai, pagalvėlės, sienų dekoravimo elementai, ryškių spalvų tapetai“, – vardija interjero meistrė.

Ją pratęsia I. Starovoitova, pastebinti lietuvių domėjimąsi savitomis interjero detalėmis, užimančiomis gan svarbią vietą vintažinės stilistikos namuose. Jos teigimu, vis dažniau į pirkinių krepšelius klientai deda abstrakčios tapybos paveikslus, originalias vazas, medinius dekoro elementus, augalus įmantriuose vazonuose. Taip pat ji priduria, kad populiarėja senų daiktų atnaujinimo bei naujų daiktų sendinimo efektai.

Pasidalijo naudingais patarimais

Pristačiusi dizaino kryptis, kurios vis labiau dominuos šių metų interjero viršūnėse, D. Sakevičė skuba raminti – nereikia skubėti namų atnaujinti pagal naujausias tendencijas.

„Tendencijos greitai keičiasi, nespėsime pagal jas „bėgti“, o ir tokio tikslo nereikėtų kelti. Juk interjeras nėra aprangos mada, todėl jo, deja, bet kasmet neatnaujinsime, o ir investicijos būtų per didelės. Nedera pamiršti, jog namai – mūsų asmeninė erdvė, kurioje privalu jaustis gerai. Tai svarbiau už visas madingiausias tendencijas“, – pabrėžia dizainerė.

Benas Šileika

Beno Šileikos nuotr.

O norintiems įnešti į namus šiek tiek naujų vėjų, ekspertai pristato kelis patarimus:

  1. Rinkitės natūralią medieną

Kaip ir pernai, madingiausios metų medžiagos titulą išsaugo mediena. Jos panaudojimas labai platus: nuo grindų, baldų, laiptų, grindjuosčių iki stalviršių, sienų bei lubų dekoro, šviestuvų ar pertvarų.

Tad norint namams suteikti šiek tiek naujų akcentų, jaukumo ir šiltumo įspūdį, galima išsirinkti kelias naujas medines detales, kurios derės su betono, marmuro, akmens paviršiais, įvairiais tekstilės gaminiais. Pavyzdžiui, šiuo metu labai madinga medinėmis lentelėmis su tarpais dekoruoti sieną – tai lengva atlikti ir patiems.

  1. Melsvai violetinės spalvos akcentai

Kaip ir kiekvienais metais, „Pantone“ spalvų institutas ir šį kartą paskelbė metų spalvą – ja tapo pasitikėjimą savimi bei drąsų smalsumą simbolizuojanti melsvai violetinė („Very Peri“) spalva. Tad tam, kad pagyvintumėte namus, užtenka vos kelių naujų šio atspalvio interjero aksesuarų: paveikslo, kilimo, pagalvėlių, patalynės, lovatiesės, vazos, indų.

Šių metų spalva puikiai dera tiek su neutraliais atspalviais – smėliniais, žemės, pilkšvais atspalviais, tiek su ryškiomis spalvomis, tokiomis kaip žalia, rožinė, geltona ar oranžinė.

  1. Dekoratyvus molis ir sendinta stilistika

Pasak ekspertės, taip pat šių dienų sienų dekoravimo tendencijose pastebimas dekoratyvinis molio tinkas, iš kurio galima išgauti tiek blizgius arba matinius marmuro, tiek poliruoto akmens, betono ir kitus sienos paviršius – praktiškus, bet atrodančius itin moderniai.

Taip pat namų apdailoje toliau stiprėja sendinta (angl. „rustic“) stilistika, ypač surūdijusio metalo imitacijos plytelės, baldinės plokštės, sienų dekoras. Tokie sendinti akcentai puikiai tiks su medžiu, betonu ir metalu, nes skirtingų tekstūrų derinimas ir toliau bus populiarus.

  1. Vadovaukitės praktiškumo principais

Kartais pamačius interjero pavyzdžių madingų žurnalų puslapiuose, nesusimąstome, ar šie sprendimai bus geriausias variantas savuose namuose. Todėl D. Sakevičė naujakuriams turi patarimą – vadovaukitės praktiškumo principu.

„Kurkite funkcionalų, ergonomišką būstą, rinkitės kokybiškas medžiagas, patogius, derančius tarpusavyje baldus ir aksesuarus. Taip pat svarbu palaikyti namuose tvarką – kuo mažiau apkraukite erdves daiktais, nes tvarkingi namai yra ir madingi, ir stilingi“, – įsitikusi D. Sakevičė.

O „Senukų“ ekspertai kviečia tikėti savo idėjomis ir nebijoti eksperimentuoti – kurkite namus pagal savo individualius poreikius, kad juose jaustumėtės jaukiai ir patogiai bei norėtumėte sugrįžti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder