Advento pradžiai – 3 pasninko patiekalų idėjos: gaminkite sveikai, bet sočiai (receptai

Iki didžiųjų metų švenčių liko mažiau nei mėnuo. Ir nors švenčių laukimas asocijuojasi su nuolatiniu skubėjimu, reikėtų nepamiršti ir tikrosios advento reikšmės, kuri simbolizuoja rimtį ir susikaupimą.

Ne išimtis pasninkavimas. Todėl adventas gali tapti puikiu laiku eksperimentuoti virtuvėje, pavyzdžiui, ruošti nesudėtingus ir skanius vegetariškus patiekalus. 

Pasninkas nėra dieta

Pasninko metu reikėtų atidžiai peržvelgti ir planuoti savo maisto racioną. 

Pasninkaujant galima valgyti duoną, grybus, riešutus, uogas, bulves, ankštinės daržoves, makaronus, įvairias kruopas. Kai kuriomis dienomis galima valgyti ir žuvį. 

Pasninko laikotarpiu rekomenduojama atsisakyti mėsos, pieno, kiaušinių ir konditerijos gaminių.

Visgi, pasninkas nėra dieta. 

Tai laikotarpis, per kurį galime mokytis nepersivalgyti, tačiau ir nebadauti, bet ieškoti sveikesnių alternatyvų.

Advento laikotarpiu žmonės stengiasi atsisakyti ne tik mėsos, bet ir kiaušinių, pieniškų produktų. 

Šiuos maisto produktus įprasta pakeisti į veganinės ir augalinės kilmės produktus: riešutus, grūdines kultūras, grybus. 

Adventas –  puiki proga patobulinti savo mitybos įpročius, į racioną įtraukti daugiau augalinės kilmės maisto, kuris turi daug virškinimui naudingų skaidulų, fermentų ir antioksidantų.

Gaminkite žiemiškus patiekalus

Ir nors visavalgiams mėsos gali būti atsisakyti sunku, šiuo metu ją galima pakeisti augaliniu pagrindu paruoštais bemėsiais patiekalais, kurie skoniu beveik nesiskiria nuo jų pamėgtų patiekalų su mėsa.

Įvairūs daržovių kepsneliai, sojų pagrindu pagaminti kukuliai, mėsainių paplotėliai, augalinės kilmės faršas, dešrelės, falafeliai, sūrio pakaitalai – tofu – puikūs mėsos pakaitalai. 

Valgant mažiau mėsos rekomenduojama vartoti daugiau, lęšių, avinžirnių, pupelių, burokėlių, įvairių žalios spalvos daržovių, ypatingai špinatų, kale lapinių kopūstų, kuriuose yra gausu geležies.

Žinoma, žiemą norisi pasimėgauti šildančiais, jaukiais patiekalais – įvairiausiais troškiniais, sriubomis, apkepais.

Pavyzdžiui, pietums ar vakarienei galima pasigaminti bulvių, kitų daržovių, augalinio faršo arba dešrelių keptą apkepą. Visus mėgstamus ingredientus reikėtų sudėti į skardą, aplieti augaline grietinėle. 

Jeigu norite – pagardinti veganišku sūriu. Jeigu vakarienei trūksta idėjų, galima pasigaminti troškinį su trintais pomidorais, rūkytu tofu sūriu, bulvėmis ar makaronų su lapiniais kopūstais, brokoliais ir augalinės kilmės grietinėle.

Pasninko laikotarpiui tinkami patiekalai, kuriuos lengvai pasiruošite namuose.

Pomidorų ir lęšių dubenėliai

Jums reikės:

1 v. š. alyvuogių aliejaus

2 vidutinio dydžio svogūnų

2 česnako skiltelių

2 puodelių rudųjų lęšių

1 a. š. druskos

½ a. š. malto imbiero

½ a. š. paprikos

½ a. š. pipirų

½ puodelio citrinos sulčių

3 šaukštų pomidorų pastos

¾ puodelio graikiško jogurto

Gaminimas:

Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų. Supjaustykite svogūnus ir sudėkite į keptuvę, kepinkite apie 2 minutes. Įspauskite česnako skilteles. Įmaišykite lęšius, prieskonius, įpilkite vandens ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir virkite, kol lęšiai suminkštės, t.y. apie 25–30 minučių. Įpilkite citrinos sulčių, įdėkite pomidorų pastos. Viską išmaišykite. Patiekite su graikišku jogurtu. Mėgaukitės!

Daržovių strata

Jums reikės:

3 didelių cukinijų

1 raudonosios, geltonosios ir oranžinės paprikos

2 v. š. alyvuogių aliejaus

1 a. š. džiovinto raudonėlio

½ a. š. druskos

½ a. š. pipirų

½ a. š. džiovintų bazilikų

1 pomidoro

½ puodelio tarkuoto kietojo sūrio

½ puodelio mocarelos sūrio

6 didelių kiaušinių

2 puodeliai grietinėlės

Gaminimas

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. 

Cukinijas ir paprikas supjaustykite nedideliais gabaliukais, sumaišykite jas su alyvuogių aliejumi ir prieskoniais. 

Perkelkite į kepimo skardą ir kepkite, kol suminkštės, apie 25–30 minučių. 

Riebalais išteptoje kepimo formoje sluoksniuokite keptas daržoves ir sūrį. 

Kitame indelyje suplakite kiaušinius ir grietinėlę, tolygiai supilkite ant apkepo viršaus. 

Gautą patiekalą apie 6 valandas arba per naktį palaikykite šaldytuve. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. 

Kol orkaitė kaista, išimkite apkepą iš šaldytuvo. 

Kepkite neuždengtą, kol apskrus, 40–50 minučių. 

Prieš pjaustydami palikite 5–10 minučių pastovėti. Skanaus!

Sviestiniai moliūgai, įdaryti bolivine balanda

Jums reikės:

4 nedidelių sviestinių moliūgų

1 puodelio bolivinių balandų

3 a. š. alyvuogių aliejaus

1/8 v. š. pipirų

1 a. š. druskos

1 puodelio daržovių sultinio

1 skardinės avinžirnių

¼ puodelio džiovintų spanguolių

1 svogūno

½ a. š. citrinos sulčių

½ puodelio trupinto ožkos sūrio

¼ puodelio skrudintų moliūgų sėklų

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. 

Kiekvieną sviestinį moliūgą perpjaukite išilgai per pusę, išimkite bet neišmeskite sėklų.

 Pjūvio šonus patepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite pipirais ir druska. Dėkite ant kepimo skardos pjautine puse žemyn. 

Kepkite, kol suminkštės, 15–20 minučių. 

Tuo tarpu dideliame puode sumaišykite daržovių sultinį, bolivines balandas ir užvirinkite. 

Sumažinkite ugnį, uždengę virkite, kol skystis įsigers. 

Įmaišykite pupeles, džiovintas spanguoles, smulkintus svogūnus, citrinos žievelę, citrinos sultis, prieskonius. Viską išmaišykite. Įdarykite moliūgus bolivine balanda. 

Pabarstykite ožkų sūriu ir kepintomis moliūgų sėklomis. Skanaus!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder