Soda grįžo į lentynas: kokie jos panaudojimo būdai virtuvėje?

Jei pirkėjai pastarosiomis savaitėmis parduotuvių lentynose ir buvo pasigedę maistinės sodos, tai šiandien jos jau gali įsigyti prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse.

Pasak komercijos direktorės Olga Suchočevos, iš prekybos išėmus Rusijoje pagamintą sodą apie du mėnesius šio lietuvių pamėgto produkto parduotuvių lentynose nebuvo, tačiau naujas tiekėjas jau rastas – nuo šiol visi norintys „Rimi“ gali įsigyti sodos, gaminamos Italijoje. 

Geras valiklis kiekvienuose namuose

Sodos panaudojimas tiek virtuvėje, tiek ir kitose namų vietose yra itin platus, galbūt todėl ji tokia populiari ir Lietuvoje. Dar 1861 m. Belgijos chemikui Ernestui Solvėjui sukūrus metodą gaminti sodą iš natrio chlorido (druskos), šis gamybos metodas tapo pagrindiniu, kuris naudojamas ir šiandien. 

Soda – gera  pagalbininkė virtuvėje, kai reikia nuvalyti paviršius, o įvairiausius buities įrankius galima nušveisti sodos tirpalu ar sodos košele. Su ja paprasta išvalyti kriaukles, keramikines plyteles, unitazus.

„Sodininkams tai nepakeičiama priemonė augalų priežiūrai ir dirvožemio rūgštingumo reguliavimui sode bei darže. Soda naudojama kaip priemonė kovojant su pelėsiu, ji padeda atkimšti vamzdžius. Daug kas nežino ir fakto, kad ji naikina blogus kvapus – šaldytuve, spintose, kilimuose, batuose, automobiliuose, šiukšlių dėžėse, augintinių tualetuose ir guoliuose“, – idėjomis dalijasi specialistė.

Sodos panaudojimas kulinarijoje

Virtuvėje įprastai soda naudojama kaip kildinimo priemonė kepiniams. „Soda geriausiai reaguoja su rūgštinės kilmės ingredientais: jogurtu, grietine, raugintomis pasukomis ar citrinų sultimis.

Todėl ją pirmiausia reikėtų gerai išmaišyti su šiais ingredientais ir tik tuomet dėti į tešlą, nes priešingu atveju kepinys gali įgauti nemalonų poskonį.

Sumaišę sodą su skystais ingredientais iškart berkite miltus, ilgai nemaišykite tešlos ir nieko nelaukdami kepkite. Jeigu tokią tešlą palaikysite ilgiau – soda „užges“ ir kepinys neišsipūs“, – įspėja „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė.

Sodą taip pat galima panaudoti ruošiant putojančius gėrimus, bet to, ji suminkština mėsą ir jūros gėrybes, o įbėrus sodos į verdamą patiekalą jis išvirs greičiau. Įprasta su soda plauti vaisius ir daržoves, nes ji gali padėti pašalinti paviršinius nešvarumus, bet jei vaisius ar daržovė užteršti toksiškomis sintetinėmis medžiagomis – soda nepadės. 

Ar soda gali būti žalinga?     

Geriamoji maistinė soda yra draugiška aplinkai ir nekelia pavojaus žmonių sveikatai. Tačiau „Rimi“ atstovė O. Suchočeva sako, kad visas medžiagas reikia vartoti pagal paskirtį.

„Soda yra abrazyvas, su ja galima mechaniškai nušveisti paviršius, bet tuo pačiu jie gali būti subraižomi, todėl, norint įsitikinti ar nepakenksite paviršiui, pabandykite iš pradžių pašveisti tokioje paviršiaus vietoje, kurios galimų įbrėžimų nesimatys. Jei tokios nėra, ar bijote pakenkti paviršiui, naudokite sodos tirpalą ir kempinėlę“, – pataria O. Suchočeva.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder