Kristina ir Tomas Mikučiai džiaugiasi šiemet gerai užderėjusiu braškių, šilauogių, sausmedžio uogų derliumi, kurį vasarą graibstė pirkėjai.
Tačiau jiems pavyko sukaupti dalį jų, kad galėtų įgyvendinti sumanymą – užaugintas uogas perdirbti. Ūkininkai savo namuose įsirengė tam skirtą patalpą, įsigijo šaldiklį, džiovyklę.
Šį rudenį K. Mikutienė pradėjo gaminti pirmąsias braškių, aviečių, šilauogių, sausmedžio uogų pastiles, pabandė ir iš vaisių – kriaušių, obuolių.
„Kiekviena šeimininkė turi savo receptą: saldina, gardina riešutais, sėklomis, o mano pastilės – iš natūralių uogų ir vaisių, be jokio cukraus ar kitų priedų, – atskleidė ūkininkė. – Apie pirmuosius gaminius sužinoję iš feisbuko paskyros „Mikučių ūkio uogos“, žmonės domisi – nori sveikų, natūralaus skonio produktų. Juose yra vitaminų, mineralinių medžiagų. Šiuos gardėsius mėgsta vaikai.“
K. Mikutienė pastiles gamina iš šaldytų uogų, kurias blenderiuoja, kol masė pavirsta tyre. „Tada pilu ant džiovyklės padėklų ir džiovinu apie 45 C laipsnių temperatūroje maždaug parą, bet laikas priklauso nuo padėklų skaičiaus“, – dėstė ji.
Ūkininkė ruošiasi ir liofilizuoti – šalčiu džiovinti uogas. Savo gardėsius ji pateiks ne tik šeimai, bet ir pirkėjams mugėse.
Įvairaus skonio pastiles Kristina pakuoja į gražias dėžutes – šios dovanėlės gali pradžiuginti žmones kalėdiniu laikotarpiu.
Rašyti komentarą