9 priežasčių jau šiandien įtraukti kefyrą į savo mitybą: kaip jis veikia jūsų organizmą

Daugelis žino, kad kefyras naudingas žarnyno sveikatai, bet šis gėrimas turi ir daug kitų svarbių naudingų savybių. Pavyzdžiui, yra įrodymų, kad kefyras gali padėti kovoti su infekcijomis, reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, palaikyti širdies sveikatą, skatinti svorio mažėjimą ir ne tik, rašo „VeryWell Health".

Gerina virškinimą ir žarnyno sveikatą

Kefyro probiotikai maitina naudingas žarnyno mikrobiomos bakterijas – mikroorganizmų bendriją, gyvenančią virškinimo sistemoje. Žarnyno mikrobioma daro įtaką ir kitiems sveikatos aspektams.

Pavyzdžiui, yra įrodymų, kad tarp žarnyno ir smegenų yra nuolatinis ryšys, kuris gali turėti įtakos įvairių ligų vystymuisi ar prevencijai. Nustatyta, kad mikrofloros pusiausvyra padeda palengvinti virškinimo trakto sutrikimus, tokius kaip vidurių užkietėjimas, pilvo skausmas ir pūtimas.

Kiek laiko reikia, kad kefyras „išgydytų“ žarnyną? Vienas tyrimas parodė, kad dalyviams, kurie vartojo kefyrą aštuonias savaites, žymiai pagerėjo virškinimo simptomai. Tačiau atsigavimo laikas gali skirtis priklausomai nuo individualių veiksnių. 

Svarbu atsižvelgti į tai, kad kefyras gali būti turtingas FODMAP komponentais (fermentuojamais angliavandeniais), kurie provokuoja IRB (irzlaus žarnyno sindromo) simptomus. Prieš vartodami kefyrą esant IRB, pasikonsultuokite su gydytoju.

Kovoja su infekcijomis

Kefyras turi unikalių antibakterinių savybių. Jau žinoma, kad kefyras gali sumažinti tam tikrų bakterijų, įskaitant Streptococcus mutans, sukeliančių dantų ėduonį, Helicobacter pylori, infekuojančių skrandį ir sukeliančių opas, bei Clostridioides difficile, sukeliančių viduriavimą ir kolitą, kiekį.

Be to, vienas tyrimas parodė, kad kefyras gali padėti organizmui kovoti su virusinėmis infekcijomis, įskaitant COVID-19, dėl savo poveikio imuninei reakcijai.

Gerina širdies sveikatą

Kefyras turi natūralių APF (angiotenzino konvertuojančio fermento) inhibitorių savybių, kurios gali padėti sumažinti kraujospūdį ir insulto riziką.

Tyrime, kuriame dalyvavo nutukusios moterys, tos, kurios 8 savaites vartojo po 4 porcijas kefyro per dieną, parodė bendro cholesterolio, ne-HDL ir LDL (blogo cholesterolio) sumažėjimą, palyginti su grupe, kuri vartojo tik 2 porcijas neriebaus pieno.

Stiprina kaulus

Kefyras yra turtingas kaulų sveikatai svarbių maistinių medžiagų, įskaitant kalcio. Jame taip pat yra vitamino K2, kuris padeda kalcio metabolizmui ir mažina lūžių riziką. Pakankamas kalcio kiekis yra svarbus kaulų tankiui išlaikyti senstant.

Tyrimai su gyvūnais parodė, kad kefyras apsaugo nuo kaulų masės praradimo, todėl gali būti naudingas sergant osteoporoze.

Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje

Nors duomenų dar nepakanka, kai kurie tyrimai rodo, kad kefyras gali mažinti gliukozės kiekį nevalgius ir taip pat insulino kiekį. Tačiau viename tyrime kefyras vis dėlto neturėjo įtakos HbA1c lygiui – ilgalaikio cukraus kontrolės rodikliui.

2023 m. šešių tyrimų apžvalga padarė išvadą, kad kefyras gali mažinti insulino rezistenciją – būklę, kai ląstelės blogai reaguoja į insuliną ir nepasiglemžia gliukozės.

Mažina uždegimą

Reguliarus kefyro vartojimas gali būti naudingas sergant uždegiminėmis ligomis, tokiomis kaip ZZKL (uždegiminės žarnų ligos). Tačiau svarbu laikytis visos priešuždegiminės dietos, o ne tik įtraukti kefyrą.

Kefyras taip pat gali mažinti alergines ir astmines uždegimines reakcijas bei sumažinti metabolinio sindromo riziką.

Gerina atmintį

Vienas tyrimas parodė, kad 240 ml kefyro vartojimas kasdien 4 savaites pagerino suaugusiųjų atmintį. Tačiau tiksliai nežinoma, kokie kefyro komponentai yra atsakingi už šį pagerėjimą.

Tyrėjai pažymėjo, kad atminties pagerėjimas nebuvo susijęs su Lactobacillus lygio pokyčiais, todėl reikalingi papildomi tyrimai.

Mažina streso lygį

Preliminarūs tyrimai, įskaitant tyrimus su pelėmis, parodė, kad kefyras gali turėti teigiamą poveikį stresui ir nerimui. Jis reguliuoja smegenų neurotrofinio faktoriaus (BDNF), svarbaus smegenų veiklai, lygį.

Be to, pelėms sumažėjo kortikosterono, hormono, panašaus į žmogaus kortizolį, lygis.

Padeda kontroliuoti svorį

Yra reikšmingų tyrimų apie probiotikų ir fermentuotų produktų poveikį antsvoriui. Nors mechanizmas dar nėra visiškai aiškus, yra ryšys tarp jų vartojimo ir svorio bei riebalų sankaupų mažėjimo.

Jis taip pat turi magnio, kalio, geležies, cinko ir vario, kurie prisideda prie ląstelių sveikatos.

Šalutinis poveikis ir sąveika

Nors kefyras yra naudingas, jis tinka ne visiems. Yra duomenų, kad probiotikai gali būti nesaugūs žmonėms su imunodeficitu. Retais atvejais probiotikai sukėlė grybelines ir bakterines infekcijas.

Prieš įtraukdami kefyrą į mitybą, jei turite lėtinių ligų, pasikonsultuokite su gydytoju.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder