Cinkas: jo nauda organizmui ir geriausi maisto šaltiniai

Žodis „cinkas“ gali asocijuotis su vaistais nuo peršalimo ir saulės kremais. Tačiau maistinis cinkas, randamas įvairiuose maisto produktuose, įskaitant jūros gėrybes, mėsą ir vitaminizuotus pusryčių dribsnius, yra svarbi maistinė medžiaga, atliekanti svarbų vaidmenį daugelyje organizmo funkcijų.

Kas yra cinkas?

Cinkas yra mikroelementas, būtinas tinkamai žmogaus organizmo veiklai. „Kadangi mes negalime pagaminti cinko kaip elemento, turime jį gauti su maistu“, – sako Teresa Fung, registruota dietologė ir Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos mitybos profesorė. Maisto produktai, įskaitant jautieną, krevetes ir moliūgų sėklas, turi daug šio maistingojo elemento.

Cinko nauda: kokią naudą cinkas teikia organizmui?

Cinkas yra būtinas normaliam imuninės sistemos veikimui ir žaizdų gijimui. Be to, organizmui cinkas reikalingas kaulų augimui, hormonų, pvz., insulino ir testosterono, gamybai, spermos gamybai ir vaisiaus vystymuisi. Jūsų organizmui cinkas taip pat reikalingas kvapui ir skoniui.

Kiek cinko reikia per dieną?

Rekomenduojama cinko paros norma (RPN) suaugusiems vyrams yra 11 miligramų (mg), o suaugusioms moterims – 8 mg. Nėščioms ir maitinančioms moterims RPN yra atitinkamai 11 mg ir 12 mg per parą.

Kas atsitinka, jei gaunate per mažai cinko?

Cinko trūkumo simptomai: lėtas žaizdų gijimas, prasta burnos ertmės sveikata, skonio ir kvapo praradimas, odos pažeidimai, plaukų slinkimas, silpna imuninė sistema ir viduriavimas. Cinko trūkumo kenčiantys vaikai gali augti lėčiau, taip pat sirgti viduriavimu ir dažnai užsikrėsti infekcinėmis ligomis. Tačiau visi šie simptomai gali būti ir kitų sutrikimų ar trūkumų pasekmė. Vienintelis būdas patvirtinti trūkumą – kraujo tyrimas, kurio metu nustatomas cinko kiekis kraujyje.

Cinko trūkumo rizika yra didesnė vyresnio amžiaus žmonėms, taip pat žmonėms, kurie vartoja augalinį maistą, nėščioms ar maitinančioms moterims, žmonėms, sergantiems virškinimo trakto sutrikimais, pvz., Krono liga ir celiakija, bei tiems, kuriems buvo atlikta bariatrinė operacija. Apskritai, cinko trūkumas JAV yra retas reiškinys.

Maisto produktai, kuriuose gausu cinko

Cinko daugiau yra nevegetariškuose maisto produktuose, o sąrašo viršuje yra austrės ir jautiena. Palyginti su kitais vegetariškais maisto produktais, lęšiai, moliūgų sėklos, sūris ir anakardžiai yra geri cinko šaltiniai. Cinku taip pat yra daugiau vitaminizuotose grūdų produktuose.

Maisto produktai, kuriuose yra cinko

Austrės, rytinės, išaugintos, žalios, 3 uncijos (85 g) 32,0mg

Austrės, Ramiojo vandenyno, virtos, 3 uncijos (85 g) 28,2mg

Jautiena, apatinė nugarinė, kepta, 3 uncijos (85 g) 3,8mg

Mėlynieji krabai, virti, 3 uncijos (85 g) 3,2mg

Pusryčių grūdai, praturtinti 25 % cinko paros normos, 1 porcija 2,8mg

Grūdai, avižos, įprastos ir greitai paruošiamos, nepraturtintos, virtos vandenyje, 1 puodelis 2mg

Moliūgų sėklos, keptos, 1 uncija (28 g) 2,2mg

Kiauliena, vidurinė nugarinė (kotletai), su kaulais, kepta, 3 uncijos (85 g) 1,9mg

Kalakutienos krūtinėlė, tik mėsa, kepta, 3 uncijos (85 g) 1,5mg

Sūris, čederis, 1,5 uncijos (42 g) 1,5mg

Krevetės, virtos, 3 uncijos (85 g) 1,4mg

Ar reikia vartoti cinko papildus?

Dauguma žmonių, įskaitant vegetarus, gali gauti pakankamą cinko kiekį su subalansuota ir įvairia mityba. Gydytojas gali rekomenduoti vartoti papildus, jei kraujo tyrimas rodo, kad jūsų cinko kiekis yra žemas. Jei jums trūksta cinko, gali prireikti papildomų tyrimų, kad būtų nustatyta ir pašalinta trūkumo priežastis.

Kai kurie žmonės tiki, kad Cold-EEZE, pastilės, kurių sudėtyje yra cinko glukonato, padeda sutrumpinti peršalimo trukmę ir simptomus. Tačiau tyrimai neparodė, kad jos padeda tiek daug arba visai nepadeda. 

Be to, vieno tyrimo metu dauguma žmonių, vartojusių cinko pastiles, patyrė nepageidaujamus poveikius, pvz., pykinimą ir blogą skonį. Cinko nosies purškalai taip pat gali sukelti kvapo praradimą. Cinko papildai gali trukdyti chinolonų ir tetraciklinų antibiotikų veiksmingumui, todėl pasakykite gydytojui, jei vartojate papildus.
Per didelio cinko kiekio rizika

Sunku su maistu suvartoti per daug cinko. Jei vartojate papildus, nevartokite daugiau kaip 40 mg per dieną. Per didelio cinko kiekio rizika apima skrandžio skausmą, galvos skausmą, mėšlungį, pykinimą, vėmimą ir vidurių pūtimą.

Šaltiniai: Šaltinis: Nacionalinis sveikatos institutas, Maisto papildų biuras, www.health.harvard.edu

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder