Gydytojai papasakojo, kuo pavojingos šviežios bulvės ir kodėl jas ne visi gali valgyti

(11)

Daugelis mano, kad šviežios bulvės yra naudingos, tačiau paaiškėjo, kad šis produktas toli gražu ne visada yra saugus.

Šviežios bulvės – vienas iš mėgstamiausių pavasario delikatesų, tačiau ne visi gumbai yra saugūs sveikatai. Kai kurios rūšys, ypač nekokybiškos importuotos, gali padaryti realią žalą organizmui.

Kaip atpažinti kenksmingas bulves, rašo „Strona Zdrowia".

Ypatingą pavojų kelia gumbai, kurie pradėjo dygti, yra pažeisti arba pagelėję. Tokiose bulvių vietose kaupiasi solaninas – toksiška medžiaga, kurią gamina augalai iš bulvinių šeimos, siekdami apsisaugoti nuo kenkėjų. Dideliomis dozėmis jis yra pavojingas žmogui.

Kodėl žalios bulvės yra nuodingos

Jei bulvės įgavo žalią atspalvį, tai reiškia, kad jose aktyviai susidarė chlorofilas, o kartu su juo padidėjo solanino koncentracija. Ypač daug šio nuodingojo junginio yra odelėje, po paviršiumi ir daigeliuose. Net terminis apdorojimas nepašalina visų toksinų.

Net nedidelis solanino kiekis gali sukelti apsinuodijimą. Tipiniai simptomai – staigus pilvo skausmas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas, galvos svaigimas, temperatūros pakilimas, prakaitavimas. Sunkiuose atvejais gali atsirasti traukuliai, kvėpavimo sutrikimai ir sąmonės netekimas.

Kaip pasirinkti saugias šviežias bulves

Pirkdami atkreipkite dėmesį į odelės spalvą – ji turi būti šviesi, be žalių dėmių. Nepirkite bulvių su daigais, mechaniniais pažeidimais ar puvimo požymiais. Kokybiškų jaunų bulvių odelė plona, lengvai nuimama, o minkštimas – tankus ir šviesus.

Šviežios bulvės iš turgaus ar parduotuvės – tai ne tik skonis, bet ir potencialus pavojus, jei pasirenkant nesilaikoma atsargumo. Ypač svarbu būti atidžiam perkant ankstyvą importuotą derlių: jo išvaizda gali būti apgaulinga.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder