Juodieji serbentai (Ribes nigrum) - ne tik skani sodo uoga, bet ir tikras gamtos lobis, galintis labai praturtinti jūsų mitybą.
Dėl neįtikėtino vitaminų, antioksidantų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų kiekio jis pelnytai laikomas „supermaistu“.
Juodųjų serbentų įtraukimas į kasdienį valgiaraštį gali gerokai pagerinti imuninės sistemos veiklą, palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą, teigiamai paveikti regėjimą, odos būklę ir net pažintines funkcijas.
Tačiau, kaip ir naudojant bet kurią galingą natūralią priemonę, svarbu žinoti apie galimas kontraindikacijas, kad galėtumėte maksimaliai pagerinti savo sveikatą be žalos.
Naudingos juodųjų serbentų savybės
Galingas vitamino C šaltinis. Juodieji serbentai yra vienas turtingiausių natūralių vitamino C šaltinių. 100 g uogų yra daugiau kaip 300 % šio vitamino paros normos, t. y. kelis kartus daugiau nei citrusiniuose vaisiuose.
Vitaminas C yra labai svarbus imuninei sistemai stiprinti, aktyviai dalyvauja kolageno (kuris svarbus odai, sąnariams ir kraujagyslėms) gamyboje ir veiksmingai saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų sukeliamo oksidacinio streso.
Galingas antioksidacinis poveikis. Šiose uogose itin gausu antitrikanų - natūralių pigmentų, suteikiančių uogoms sodrią tamsią spalvą ir esančių stipriais antioksidantais.
Jie aktyviai neutralizuoja laisvuosius radikalus organizme, o tai padeda sumažinti daugelio lėtinių ligų, įskaitant širdies ir kraujagyslių patologijas bei kai kuriuos vėžinius susirgimus, išsivystymo riziką.
Gerina regėjimą. Dėl didelio antocianinų kiekio juodieji serbentai gali gerokai pagerinti kraujotaką tinklainėje, o tai padeda pagerinti regėjimo aštrumą ir sumažinti akių nuovargį, ypač ilgai dirbant su prietaisais.
Tyrimai rodo, kad reguliarus juodųjų serbentų vartojimas gali būti naudingas žmonėms, sergantiems tokiomis ligomis kaip glaukoma, nes padeda sumažinti akispūdį.
Širdies ir kraujagyslių sistemos palaikymas. Reguliarus juodųjų serbentų vartojimas padeda sumažinti kraujospūdį ir pagerinti kraujagyslių elastingumą. Taip yra dėl sinergetinio antocianinų ir flavonoidų poveikio, kurie stiprina kapiliarų ir kraujagyslių sieneles, todėl jos tampa lankstesnės ir atsparesnės pažeidimams.
Priešuždegiminės savybės. Juodųjų serbentų sudėtyje yra gama-linoleno rūgšties (GLA) - retosios omega-6 riebalų rūgšties, kuri pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu. Dėl to uogos tinka sergantiems uždegiminėmis ligomis, pavyzdžiui, artritu, nes padeda sumažinti skausmą ir patinimą.
Geresnis virškinimas. Dėl didelio pektino (tirpių skaidulų) kiekio juodieji serbentai veiksmingai padeda normalizuoti virškinamojo trakto veiklą. Jis gerina žarnyno motoriką, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir palaiko sveiką mikroflorą.
Kognityvinių funkcijų palaikymas. Juoduosiuose serbentuose esantys antioksidantai ne tik apsaugo ląsteles, bet ir gali pagerinti kraujotaką smegenyse, o tai padeda gerinti atmintį ir bendrąsias pažinimo funkcijas. Taip pat gali padėti sumažinti su amžiumi susijusių pažinimo funkcijų sutrikimų, pavyzdžiui, demencijos, riziką.
Rašyti komentarą