Pasak specialistės, reguliarus avokado vartojimas gali žymiai sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį, normalizuoti kraujospūdį ir sustiprinti kraujagyslių sienas. Visa tai daro avokadą veiksminga širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos priemone.
„Avokadas yra turtingas kalio, kuris padeda mažinti kraujospūdį, neutralizuodamas natrio poveikį organizmui“, – paaiškino A. Alexander. Be to, vaisių sudėtyje yra antioksidantų, tokių kaip karotinoidai ir vitaminas E, taip pat polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų, kurie yra pripažinti naudingais širdžiai.
Septynių nepriklausomų tyrimų metaanalizė parodė, kad žmonių, kurie į savo mitybą įtraukia avokadą, bendras ir „blogasis“ cholesterolio lygis yra žemesnis nei tų, kurie jo nevartoja. Kitas didelio masto tyrimas parodė, kad reguliariai vartojant dvi ar daugiau avokado porcijų per savaitę, širdies ir kraujagyslių ligų rizika sumažėja 16 proc., o išeminės širdies ligos rizika – 21 proc.
Avokadas taip pat pasižymi dideliu ląstelienos kiekiu. Pusė vaisiaus turi apie 7 gramus – tai maždaug ketvirtadalis paros normos. Be to, didžioji dalis šios ląstelienos yra tirpi, o tai padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
Galiausiai, avokadas yra pirmaujantis vaisius pagal augalinių sterinoidų kiekį – medžiagų, kurios gali trukdyti cholesterolio įsisavinimui ir taip papildomai mažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Medikai pabrėžia: avokadą galima įtraukti į racioną salotų, pastų pavidalu arba kaip naudingą alternatyvą aliejui ir margarinui.
Rašyti komentarą