Kepenys atlieka esminę funkciją organizme - jos atsakingos už detoksikaciją, medžiagų apykaitą ir svarbiausių medžiagų sintezę. Nuo jų sveikatos būklės tiesiogiai priklauso bendra savijauta, todėl svarbu ne tik vengti alkoholio, bet ir riboti kai kurių kitų produktų, galinčių pakenkti šiam gyvybiškai svarbiam organui, vartojimą. Kokie produktai gali pakenkti kepenims, pasakoja TSN.
Cukraus perteklius
Per didelis cukraus vartojimas siejamas su padidėjusiu kraujospūdžiu, uždegiminiais procesais, nutukimu ir diabetu. Jis neigiamai veikia ne tik širdies ir kraujagyslių sistemą, bet ir kepenis. Cukraus perteklius skatina riebalų kaupimąsi kepenų ląstelėse, todėl gali išsivystyti riebalinė hepatozė ir padidėja 2 tipo diabeto rizika.
Tačiau vaisiuose ir daržovėse natūraliai esantys cukrūs tokio žalingo poveikio neturi. Norėdami sumažinti riziką, turėtumėte vengti perdirbtų maisto produktų su pridėtiniu cukrumi, ypač daug fruktozės turinčių gėrimų.
Perdirbti maisto produktai
Greitajame maiste, saldžiuose gėrimuose, parduotuvėse pirktuose pyragaičiuose, dešrelėse ir pusryčių dribsniuose yra konservantų, pridėtinio cukraus, nitratų ir druskos pertekliaus. Šios medžiagos gali apkrauti kepenis, sukelti uždegimą ir padidinti kepenų suriebėjimo riziką.
Norėdami sumažinti žalą, rinkitės kuo mažiau perdirbtus maisto produktus: vietoj baltos duonos rinkitės pilno grūdo duoną, parduotuvėje pirktus padažus pakeiskite natūraliais prieskoniais, actu ir citrinų sultimis.
Sotieji riebalai
Žurnale „Journal of Clinical Nutrition“ paskelbto tyrimo duomenimis, per didelis sočiųjų riebalų (jų yra riebioje mėsoje, svieste, sūryje ir kituose pieno produktuose) vartojimas prisideda prie padidėjusio cholesterolio kiekio ir riebalų kaupimosi kepenų ląstelėse. Ilgainiui tai gali sukelti uždegimą ir sunkias ligas, pavyzdžiui, kepenų cirozę.
Keptas maistas
Daug aliejuje keptuose maisto produktuose (traškučiuose, pyragaičiuose, greitajame maiste) yra kenksmingų riebalų, juose gausu omega-6 riebalų rūgščių, kurios sukelia uždegimą. Juose taip pat dažnai gausu natrio ir cukraus, o tai papildomai apkrauna kepenis.
Saugiam gaminimui geriau naudoti sveikus augalinius aliejus, pavyzdžiui, alyvuogių aliejų, linų sėmenų aliejų arba avokadų aliejų.
Gazuoti gėrimai
Pasak „World Journal of Gastroenterology“, dažnas saldžių gazuotų gėrimų vartojimas gali padidinti riebalinės hepatozės išsivystymo tikimybę. Didelis cukraus kiekis ir cheminiai priedai apkrauna kepenis, todėl joms sunkiau perdirbti kenksmingas medžiagas.
Kaip apsaugoti kepenis
Ribokite suvartojamo cukraus, ypač pridėtinio cukraus gėrimuose ir pusfabrikačiuose, kiekį.
Rinkitės visavertį maistą - šviežias daržoves, vaisius, neskaldytus grūdus ir liesą baltyminį maistą.
Pirmenybę teikite sveikiems riebalams, pavyzdžiui, šalto spaudimo aliejams ir riebiai žuviai.
Sumažinkite kepto ir perdirbto maisto vartojimą, pakeiskite jį keptais, troškintais ar šviežiais patiekalais.
Gerkite daugiau vandens ir natūralių gėrimų, venkite gazuotų ir saldžių skysčių.
Tinkama mityba padeda kepenims efektyviai atlikti savo funkcijas ir apsaugo organizmą nuo sunkių ligų.
Rašyti komentarą