Mokslininkai nustatė geriausią užkandį regėjimui apsaugoti

(2)

Mokslininkai atrado naudingą užkandį, galintį apsaugoti regėjimą. Remiantis nauju tyrimu, kasdien suvartojant apie 50–60 pistacijų, žymiai padidėja akių pigmentų, apsaugančių nuo „mėlynosios šviesos“ pažeidimų, ypač su amžiumi, rašo „Best Life“.

Sausio mėnesį žurnale „Journal of Nutrition“ buvo paskelbtas darbas, kuriame mokslininkų komanda patikrino, kaip pistacijose esantis liuteinas – junginys, turintis antioksidacinių savybių – veikia regėjimą.

Tyrime dalyvavo 36 žmonės nuo 40 iki 70 metų, kurių mityboje buvo mažai liuteino. 

Jie buvo suskirstyti į dvi grupes: viena grupė per dieną suvalgydavo ne mažiau kaip 50 gramų nesūrytų pistacijų, kita grupė toliau maitinosi kaip įprasta. 

12 savaičių tyrėjai vertino dalyvių akių sveikatą, naudodami heterochromatinę flicker fotometriją, kad išmatuotų makulos pigmento optinį tankį (MPOD) tinklainėje.

Šie pigmentai atlieka apsauginę funkciją, veikdami kaip natūralūs akiniai nuo saulės, kurie blokuoja žalingą mėlyną šviesą.

Laikui bėgant, šių pigmentų praradimas gali sukelti amžinę makulodistrofiją – vieną iš pagrindinių vyresnio amžiaus žmonių aklumo priežasčių. 

Be regos būklės, mokslininkai taip pat stebėjo dalyvių kraujo liuteino kiekį.

Ką parodė rezultatai

Jau tyrimo viduryje grupėje, vartojusioje pistacijas, buvo užfiksuotas pastebimas MPOD lygio padidėjimas ir liuteino kiekio kraujyje padidėjimas. 

Šie rodikliai išsilaikė iki 12 savaitės, o tai rodo stabilų teigiamą poveikį.

Kontrolinės grupės dalyviai, kurie nekeitė mitybos, pagerėjimo nepastebėjo. „Mūsų išvados rodo, kad pistacijos gali turėti pastebimą naudą akių sveikatai“, – pažymėjo filosofijos daktarė, neuropsichologė ir pagrindinė tyrimo autorė Tammy Scott.

Kodėl pistacijos yra geras liuteino šaltinis

Paradoksalu, bet pistacijos nėra lyderės pagal liuteino kiekį tarp maisto produktų. Tačiau jos išsiskiria tuo, kad turi natūralių riebalų, kurie padeda įsisavinti šį antioksidantą.

„Liuteinas taip pat yra avokaduose ir tamsiai žaliuose lapuose. Tačiau, kad jis būtų veiksmingai įsisavintas, reikalingi riebalai, pavyzdžiui, riešutai, sėklos, aliejai arba riebi žuvis, pavyzdžiui, lašiša“, – aiškina dietologė kardiologė Michelle Rautenstein.

Pistachiai suteikia reikalingų riebalų ir liuteino derinį vienoje patogioje formoje, todėl yra paprastas ir naudingas užkandis.

Įtraukę vos saujelę pistacijų į kasdienį racioną, galėsite padidinti liuteino suvartojimą, kuris yra labai svarbus akių apsaugai.

Papildomos naudingos liuteino savybės

Be naudos regėjimui, liuteinas gali turėti teigiamą poveikį smegenims. Pasak tyrime dalyvavusios daktarės Elizabeth Johnson, „liuteinas prasiskverbia pro kraujos smegenų barjerą, padėdamas sumažinti oksidacinį stresą ir uždegimą“.

Be to, liuteinas gali palaikyti odos, širdies ir viso organizmo sveikatą. Tai riebaluose tirpus antioksidantas, turintis stiprų priešuždegiminį poveikį.

Šaltinis: unian.net

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder