Patyręs onkologas įvardijo produktą, kurį geriausia pašalinti iš raciono

(4)

Netinkama mityba gali smarkiai padidinti onkologinių ligų tikimybę, apie tai papasakojo onkologas, pabrėždamas sąmoningo požiūrio į maisto produktų pasirinkimą svarbą. Pasak jo, yra produktų, kurių reguliarus vartojimas gali žymiai padidinti navikų atsiradimo riziką, rašo „Express".

Specialistas pažymėjo, kad vienas iš įrodytų rizikos veiksnių yra per didelis raudonos mėsos vartojimas. „Dar praėjusiame amžiuje mokslininkai nustatė tiesioginį ryšį tarp per didelio jautienos, kiaulienos, avienos vartojimo ir vėžio, ypač žarnyno vėžio, atvejų skaičiaus augimo“, – sakė jis.

Pasak gydytojo, raudonos mėsos kiekio sumažinimas racione arba visiškas atsisakymas jos vartoti padeda sumažinti onkologinių ligų riziką. Tačiau jis pabrėžė, kad maistas yra tik vienas iš daugelio veiksnių, turinčių įtakos vėžio atsiradimo tikimybei. Mitybos kontrolė nepakeičia būtinybės atsižvelgti į kitus rizikos veiksnius, tokius kaip paveldimumas, gyvenimo būdas ir aplinkos poveikis.

Onkologas taip pat pridūrė, kad nėra visiškai „blogų“ ar „gerų“ produktų: praktiškai bet koks maistas turi tiek naudingų, tiek potencialiai žalingų savybių. Būtent todėl svarbu išlaikyti pusiausvyrą ir nepasiduoti kraštutinumams.

Ką dar svarbu žinoti apie produktus ir onkologijos riziką:

Perdirbtas mėsa (dešros, bekonas, dešrelės) Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros (IARC) pripažinta pirmos grupės kancerogenu, kaip ir rūkymas. Net nedidelis perdirbtos mėsos kiekis padidina kolorektalinio vėžio riziką.

Maisto produktai, kuriuose yra daug cukraus, skatina nutukimą, kuris pats savaime yra daugelio vėžio rūšių rizikos veiksnys.

Keptas maistas, ypač maistas, paruoštas ant atviros ugnies (pavyzdžiui, kepsninėje), gali turėti kancerogeninių medžiagų, tokių kaip policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (PAA) ir heterocikliniai aminai.

Kas padeda apsaugoti organizmą:

Daržovės ir vaisiai, turintys daug antioksidantų, ląstelienos ir vitaminų, gali mažinti uždegimą ir palaikyti ląstelių sveikatą.

Žuvis ir augaliniai baltymai yra saugesnė alternatyva raudonai mėsai.

Žaliasis arbata, dėl didelio katechinų kiekio, gali padėti organizmui kovoti su laisvaisiais radikalais ir sumažinti tam tikrų rūšių navikų riziką.

Subalansuota mityba, kurioje daugiausia dėmesio skiriama augaliniams produktams, raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimo mažinimui ir atsisakymui nuo perteklinio cukraus ir keptų produktų, yra svarbus žingsnis vėžio prevencijoje. Tačiau nereikėtų pamiršti ir reguliarios fizinės veiklos, normalios svorio palaikymo, atsisakymo rūkyti ir pernelyg didelio alkoholio vartojimo.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder