Shutterstock

Šie 3 maisto produktai gali būti sveikesnių kepenų paslaptis - atsako gydytojas

Jūsų kepenys atsakingos už šimtus organizmo funkcijų. Štai kaip jūsų mityba gali padėti išlaikyti šį organą sveiką.

Tikriausiai žinote, kad skaidulų turtingas maistas yra naudingas žarnyno sveikatai, sveiki riebalai - širdies ir kraujagyslių sistemai, o liesi baltymai gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Tačiau galbūt nesusimąstote, kaip jūsų mityba veikia kepenis - didžiausią jūsų vidaus organą, kuris atlieka šimtus funkcijų, įskaitant toksinų ir negyvų ląstelių filtravimą, tulžies, kuri virškina maistą, gamybą, baltymų, angliavandenių ir riebalų metabolizmą, teigia Klivlendo klinika.

Todėl gydytoja natūropatė Janine Bowring, ND, neseniai pasidalijo vaizdo įrašu su 1,1 milijono „TikTok“ sekėjų, kuriame paaiškino, kokius tris maisto produktus mėgsta jūsų kepenys.

Pirmiausia sužinokite, kokių maisto produktų reikia vengti, kad kepenys būtų sveikos

Kepenų sveikatai taip pat svarbu vengti tam tikrų maisto produktų.

Kaip „Best Life“ paaiškino anksčiau, cukraus perteklius gali padidinti nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos (NAFLD) riziką.

„Kepenys metabolizuoja cukrų ir paverčia jį riebalais, kurie, vartojami per daug, gali kauptis kepenyse“, - pasakojo gydytojas ir ‚Welzo‘ medicinos pareigūnas Jamesas Walkeris.

„Tai gali sukelti kepenų audinio uždegimą ir randus, dėl to sutrinka jų gebėjimas tinkamai funkcionuoti.“

Daug sočiųjų ir transriebalų turinčių maisto produktų vartojimas taip pat gali prisidėti prie NAFLD, sakė J. Walkeris:

„Kepenys vaidina svarbų vaidmenį riebalų apykaitoje, o vartojant daug riebalų, kepenys gali būti perkrautos ir sukelti kepenų audinio uždegimą bei randus.“

Tačiau šie maisto produktai gali turėti apsauginį poveikį kepenims

1. Alyvuogių aliejus

Pirmasis Bowringo sąraše - alyvuogių aliejus, kuriame yra daug kepenims palankių antioksidantų, pavyzdžiui, polifenolių.

Antioksidantai padeda apsaugoti mūsų organizmą nuo laisvųjų radikalų sukeliamos ląstelių žalos, kuri ilgainiui gali pakenkti audiniams ir organams, pavyzdžiui, kepenims.

Iš tikrųjų tyrimai parodė, kad būtent polifenoliai gali sumažinti kenksmingą uždegimą ir riebalų sankaupas kepenyse.

Papildomi tyrimai rodo, kad alyvuogių aliejuje esantis didelis mononesočiųjų riebalų rūgščių (MUFA) kiekis gerina kepenų riebalų apykaitą, o tai gali padėti išvengti NAFLD.

2. Salota Radicchio

Kartus salotų Radicchio skonis suteikia salotoms ir patiekalams pikantiškumo, be to, dėl šios priežasties šie lapai yra tokie naudingi kepenų sveikatai.

Cikorijos šeimos atstovai pasižymi išskirtiniu skoniu dėl specifinių augalų junginių, vadinamų seskviterpenų laktonais, kurie, kaip įrodyta, padeda kovoti su uždegimu.

Bowringas priduria, kad cikorijos taip pat padeda detoksikuoti kepenis.

3. Kiaušiniai

Kiaušiniuose, taip pat jautienos kepenyse ir jautienos nugarinėje mėsoje yra viena didžiausių svarbiausių maistinių medžiagų cholino koncentracijų.

Nacionalinio sveikatos instituto (NIH) duomenimis, cholino trūkumas gali sukelti „raumenų pažeidimus, kepenų pažeidimus ir nealkoholinę suriebėjusių kepenų ligą“.

Cholinas taip pat gali „padėti riebalų apykaitai ir cholesterolio pernešimui kepenyse“, aiškina Bowringas.

Siūlome naujausią informaciją iš geriausių ekspertų, naujų tyrimų ir sveikatos agentūrų, tačiau mūsų turinys neturi pakeisti profesionalių rekomendacijų.

Kai kalbama apie vartojamus vaistus ar kitus sveikatos klausimus, visada tiesiogiai kreipkitės į savo sveikatos priežiūros specialistą.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder