Vasarą jų nevalgykite: 7 maisto produktai, sukeliantys padidėjusį prakaitavimą (8)

Kai kurių populiarių maisto produktų karščiausiomis vasaros dienomis geriau vengti. Jei pastebėjote, kad labai prakaituojate, greičiausiai tai ne tik karštis. Kai kurie maisto produktai taip pat sukelia prakaitavimą dėl savo termogeninio poveikio (kai šie maisto produktai organizme skyla, dalis jų išsiskiria kaip šiluma).

Štai ko reikėtų vengti karščiausiomis dienomis, kad nepatirtumėte papildomų nepatogumų.

Sūrus maistas

Kai valgote maistą, kuriame yra daug natrio, organizmas priverstas atsikratyti druskos pertekliaus su prakaitu

Štai kodėl sūrus maistas užima pirmąją vietą sąraše dalykų, kurių reikia vengti per karščius.

Tai sūrūs užkandžiai, pavyzdžiui, traškučiai ar riešutai, daugelis konservuotų maisto produktų (ypač žuvies ir daržovių konservai), padažai ir pan.

Perdirbti maisto produktai

Perdirbtuose maisto produktuose paprastai trūksta skaidulų ir fermentų, reikalingų tinkamam virškinimui.

Tokiuose maisto produktuose taip pat yra daug riebalų, todėl virškinimas dar labiau pasunkėja. Kiekvieną kartą, kai organizmui sunku suvirškinti sunkų maistą, padidėja prakaitavimas.

Labiausiai paplitę perdirbti maisto produktai yra greitasis maistas, riebūs kepiniai (pvz., pyragaičiai ar kruasanai) ir šaldyti pusgaminiai. 

Kofeino turintys gėrimai

Kofeinas veikia centrinę nervų sistemą, didina širdies susitraukimų dažnį ir kraujospūdį.

Tada organizmas pradeda imituoti pabėgimo arba kovos reakciją, pažadindamas prakaito liaukas.

Karštos kavos ar arbatos karštis taip pat pakelia kūno vidaus temperatūrą, todėl prakaitas dar labiau padidėja. Todėl geriausia vengti gėrimų, kuriuose yra daug kofeino, kai karšta.

Tai apima kavą, arbatą (žaliąją ir juodąją), energinius gėrimus ir daugybę gazuotų gėrimų.

Alkoholiniai gėrimai

Alkoholis taip pat didina širdies ritmą, todėl didėja vidinė temperatūra, o tai reiškia, kad daugiau prakaituosite.

Tiesą sakant, kuo daugiau geriate, tuo daugiau prakaituojate (net jei tai kokteilis ar putojanti stiklinė su ledu).

Aštrūs maisto produktai

Aštrus maistas taip pat gali paskatinti prakaitavimą, nes jo deginantis poveikis "apgauna" jūsų organizmą ir priverčia pradėti vėsinimo mechanizmą.

Saldumynai

Daug cukraus ir angliavandenių turintis maistas (tai beveik visi esami desertai) sukelia didelį terminį poveikį, nes organizmui pakankamai sunku juos suskaidyti.

Saldus maistas taip pat sukelia cukraus kiekio kraujyje padidėjimą, o tai savo ruožtu verčia jus gausiai prakaituoti.

Daug baltymų turintys maisto produktai

Baltymingi maisto produktai taip pat pasižymi dideliu termogeniniu poveikiu - dalis juose esančios energijos išsiskiria kaip šiluma.

Be to, valgant daug baltymų, kaip šalutinis virškinimo produktas gaminasi karbamidas

. Kūnas atsikrato karbamido prakaituodamas.

Taigi mėsa ir žuvis karštyje gali sukelti "dvigubą smūgį", nes gausiai prakaituosite.

Archyvų nuotr.

Archyvų nuotr.

Nuotr: stock.adobe.com

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder