Prie labdaringų maisto produktų rikiuojasi vis trumpesnės eilės

Prie labdaringų maisto produktų rikiuojasi vis trumpesnės eilės

Perpus sutrumpėjusios eilės prie labdaringai dalijamų maisto produktų bei gerokai taktiškesnis ir kitą atjaučiantis jų atsiimti ateinantis kontingentas.

Be to, šiemet jau nebeliko tokių „varguolių“, kurie maisto produktų labdaros atsiimti atvažiuodavo mersedesais, tad akivaizdu, kad parama tikrai pradeda pasiekti tuos, kam ji labiausiai reikalinga.

Tokie teigiami pokyčiai pastebėti šiemet jau antrą kartą dalijant paramą iš Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo.

Varguoliai aukojo varguoliams

Ketvirtadienį, penktadienį ir pirmadienį Šilutėje, Žuvų gatvėje esančiuose sandėliuose, vėl sukosi būrelis savanorių, talkinančių nuolat šį darbą dirbančiai Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Šilutės komiteto paramos maisto produktais koordinatorei Stefai Jusaitienei.

„Labai geri šįkart mano talkininkai, sukasi neraginami, nuoširdžiai dirba, net patys atėjusiems žmonėms į rankines produktus sukrauna“, - sako S.Jusaitienė.

Žirnių, ryžių ir trijų grūdų kruopų pakuotės, sausi pusryčiai, cukrus, rapsų aliejus ir mėsos konservai (po 1 kiekvienam asmeniui) - iš viso už apytikriai 25 litus - tokia šįkart yra labdaringo maisto davinio sudėtis.

Jo laukiančių žmonių eilutės ilgis nuolat keičiasi - regis, ką tik buvo vos keli, o štai jau ir keliolika išsirikiavo. Visiems S.Jusaitienė turi gerą žodį. Anot jos, šiemet žmonės stebina supratingumu: ir dėkoja, ir nueidami geros dienos palinki. O tokių pretenzijų, kaip buvo įprasta pernai, šiemet maisto dalintojai nebegirdi.

„Tiesa, kuomet dalijome gegužės mėnesio davinį, buvo pykstančių, kad jis labai vėlavo, kad ilgai laukti teko. Ne vienas prisipažino, kad be tos paramos neturėjęs ką į puodą dėti“, - sako S.Jusaitienė.

Koordinatorę ypač nustebino susirinkusių žmonių gerumas, kuomet ji ėmėsi organizuoti... paramos akciją dviem daugiavaikėms mamoms. Šios skurdžiai besiverčiančios moterys nesuspėjo laiku pristatyti reikiamų dokumentų šiai paramai gauti, todėl į maisto produktų gavėjų sąrašus nebuvo įrašytos.

Išgirdę kooordinatorės kreipimąsi paaukoti šioms moterims iš savųjų paketų, visi eilutėje laukę žmonės ėmė traukti po vieną - kitą produktų pakuotę ir tiesė jas akcijos organizatorei. „Net nustebau, kad žmonės neraginami atidavė ne tik kruopų maišelius, bet brangiau kainuojančius produktus - aliejų, cukrų“, - sakė ji.

Šioms dviem šeimoms surinkta ir perduota po keliolika produktų pakuočių.

Pokyčių priežastis - kontrolė ir atlyginimų didinimas

1319 šilutiškių ir 5128 viso rajono gyventojai - tiek bėdžių, kuriems reikalingi labdaringai duodami maisto produktai, šiuo metu priskaičiuojama mūsų rajone. Šių skaičių palyginimas su pernykščiais ir užpernykščiais gerokai nustebina: pernai maisto produktai iš Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo buvo skiriami dvigubai didesniam žmonių skaičiui - 8050-čiai, o užpernai - maždaug 10-iai tūkstančių rajono gyventojų, iš jų 2300-ams - šilutiškių.

Tokio mažėjimo priežastis, žinoma, pašalpų gavėjų kontrolė, kurią pradėjo Savivaldybė, taip pat padidintas minimalus atlyginimas. „Padidinus minimalų atlyginimą, sumažėjo šeimų, kuriose vienam asmeniui tenka mažiau nei 525 litai. Žinoma, turi įtakos ir natūralus rajono gyventojų skaičiaus mažėjimas, vis dar dideli išvykstančiųjų skaičiai“, - mano Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjas Alvidas Šimelionis.

Šiemet gegužę paramą gavo 4690 rajono gyventojų, tad per porą mėnesių skurstančiųjų šiek tiek padaugėjo.
„Matyt, dėl šių priežasčių šiemet mersedesais atvažiuojančių pasiimti labdaringų maisto produktų jau nebematome, ateina akivaizdžiai skurdžiau gyvenantys žmonės“, - sako maisto produktų dalijimo koordinatorė.

Tiesa, automobiliais atvažiuojančių visgi yra, bet tai dažniausiai tie, kurie padeda nusenusiems savo artimiesiems ar kaimynams. Štai vienas vyriškis, anot S.Jusaitienės, produktus paima iš karto penkiems savo kaimynams, panašių atvejų yra ir daugiau.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder