Nuotekų dumblą degina 1 000 laipsnių karštyje

Nuotekų dumblą degina 1 000 laipsnių karštyje

Praėjusią savaitę pranešta, kad AB "Klaipėdos vanduo" pasirašė sutartį su UAB "Fortum Klaipėda", kad šioje įmonėje būtų deginamas sausintas nuotekų dumblas. Tikimasi, kad tai padės sumažinti aplinkos taršą ir nemalonius kvapus. Kaip tas procesas atrodo iš arčiau?

Pasak "Fortum Klaipėda" vadovo Donato Petronio, dumblas - nedidelė dalis visų deginamų atliekų - per metus "Fortum Klaipėda" sutvarko 255 tūkstančius tonų atliekų, iš kurų dumblas sudarys tik 6 000 tonų.

"Dumblą deginant išsiskiria tos pačios medžiagos, kaip deginant įprastas atliekas, kai kurių net šiek tiek mažiau. Taigi, kvapas liks nepakitęs ir emisija išliks, gal bus net šiek tiek mažesnė, nes dumblas praskiedžia visas atliekas", - sakė D. Petronis.

Planuojama, kad šiais metais iš Dumpių į "Fortum Klaipėda" bus išvežta 6 000 tonų sausinto dumblo - apie 600 sunkvežimių.

"Fortum Klaipėda" per valandą sudeginama apie 36 tonos atliekų - maždaug trys sunkvežimiai dumblo.

Atvežtas dumblas išpilamas uždaroje patalpoje. Specialūs "nagai" kabina dumblą kartu su kitomis atliekomis ir sumeta į deginimo katilą.

Dumblas deginamas vidutiniškai 1 000 laipsnių temperatūroje, lakieji organiniai junginiai suskyla labai greitai.

Naudojama aktyvuotoji anglis, kuri surenka išsiskiriančias kenksmingas medžiagas. Jos tvarkomos ne Lietuvoje - išvežamos į Norvegiją.

"Didžiąją dalį atliekų deginimo jėgainėse emisijos sudaro azoto oksidai, vandenilio chloridas, sieros junginiai. Dumble chloridų kiekis yra tikrai mažesnis nei įprastame atliekų sraute. Pavojingiems metalams eliminuoti naudojame aktyvuotąją anglį. Lakieji pelenai laikomi pavojinga medžiaga ir tvarkomi ne Lietuvos teritorijoje", - pasakojo D. Petronis.

"Vakarų eksprese" jau rašėme, kad "Klaipėdos vanduo" siekia nebekaupti dumblo savo saugomose aikštelėse ir sudarė sutartį su "Fortum Klaipėda", kuri degins surenkamą dumblą. "Klaipėdos vandens" vadovas Benitas Jonikas teigė, kad šiuo metu bendrovės aikštelėse yra sukaupta apie 100 tūkst. tonų nuotekų dumblo. Visam šiam kiekiui sutvarkyti reikėtų apie 6 mln. eurų.
Anksčiau dalis dumblo jau buvo vežama į "Fortum Klaipėda". 2017 m. buvo sudegintas nedidelis kiekis nusausinto dumblo, 2018 m. - beveik 2 000 tonų, pernai - beveik 3 000 tonų nusausinto ir per 500 tonų džiovinto dumblo.
Šiemet iki liepos 31 d. "Fortum Klaipėda" sudegino beveik 2 500 tonų nusausinto ir apie 250 tonų džiovinto dumblo.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder