Už saviizoliacijos pažeidimus – baudžiamosios bylos

Už saviizoliacijos pažeidimus – baudžiamosios bylos

Tauragės apylinkės prokuratūros prokuroras Robertas Kasnauskas kreipėsi į teismą su pareiškimu dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu, prašydamas koronavirusu sirgusį ir saviizoliacijos nesilaikiusį Šilutės rajono gyventoją pripažinti kaltu dėl kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo (pagal Baudžiamojo kodekso 277 str. 1 d.).

Ikiteisminis tyrimas pradėtas šių metų vasario 4 dieną. Kaltinimai dėl saviizoliacijos nesilaikymo pareikšti ankščiau laisvės atėmimo bausme 10-čiai metų nuteistam ir lygtinai prieš terminą iš pataisos namų paleistam vyrui. Tyrimo duomenimis, 30-metis Šilutės rajono gyventojas, žinodamas, jog sirgo COVID-19 ir būdamas įpareigotas laikytis karantino sąlygų, su dviem savo draugais vaikščiojo po Šilutės rajone esantį kaimą. Vyras buvo pastebėtas policijos pareigūnų, kurie, žinodami, jog kaltinamasis nesilaiko saviizoliacijos taisyklių, liepė jam eiti namo. Kitą dieną, tęsdami užsikrėtusio vyro patikrinimą, policijos pareigūnai nuvyko į jo namus, tačiau kaltinamojo ten nerado. Dėl du kartus reikalavimą karantinuotis pažeidusio Šilutės rajono gyventojo prokuroras pareiškimu dėl proceso užbaigimo baudžiamuoju įsakymu teismo prašo kaltinamajam skirti subendrintą 90-ies parų arešto bausmę. Šilutės rajono gyventojas vis dar laukia Tauragės apylinkės teismo sprendimo.

Dėl kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo kaltu jau pripažintas 73 metų šilutiškis. Teismas jam skyrė laisvės apribojimo keturiems mėnesiams bausmę, įpareigojant jį per visą bausmės laikotarpį be bausmę vykdančios institucijos žinios nekeisti gyvenamosios vietos. Ikiteisminis tyrimas, kuriam vadovavo Tauragės apylinkės prokuratūros prokuroras Egidijus Pankauskas, buvo pradėtas dar 2020 metų gruodį, gavus informacijos, jog vyras, žinodamas, jog sirgo COVID-19 virusu ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistų buvo įspėtas apie privalomąją saviizoliaciją, lankėsi Šilutės mieste esančiame viename prekybos centre, turgavietėje bei vaistinėje. Šilutiškis, nesilaikydamas įpareigojimo karantinuotis namuose, sukėlė pavojų kitiems asmenims užsikrėsti pavojinga užkrečiamąja liga.

Be šių minėtų atvejų, Tauragės apylinkės prokuratūros prokurorai šiuo metu kontroliuoja dar tris ikiteisminius tyrimus, pradėtus pagal Baudžiamojo kodekso 277 straipsnį.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas būdamas medicinos įstaigos informuotas apie savo ligą ir įspėtas dėl apsaugos priemonių, kurių jis privalo laikytis bendraudamas su žmonėmis, sukėlė pavojų kitam asmeniui užsikrėsti pavojinga ar ypač pavojinga užkrečiamąja liga, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų. Tas, kas pažeidė teisės aktų dėl sveikatos apsaugos reikalavimus ar užkrečiamųjų ligų profilaktikos kontrolės taisykles, jeigu dėl to išplito susirgimas ar kilo epidemija, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder