Agnė Kišonaitė kviečia prisidėti prie skulptūros "Diabetas"

Agnė Kišonaitė kviečia prisidėti prie skulptūros "Diabetas"

Klaipėdietė menininkė Agnė Kišonaitė, nustebinusi Lietuvą ir pasaulį išskirtiniais savo meno projektais - "Lūpdažiu milžinu", vitražu iš nagų lako buteliukų, milžinišku buteliu iš veidrodžio kubelių, sugalvojo dar vieną unikalų meno kūrinį. Tai - skulptūra "Diabetas", kuriai "nulipdyti" reikia ir cukriniu diabetu sergančių klaipėdiečių pagalbos.

"Pasirodo, pasaulyje gyvena apie 382 milijonus žmonių, sergančių cukriniu diabetu. Šį skaičių radau tik sužinojusi, kad esu viena iš jų. Prieš 4 metus buvau visiškai sveika: sportiška, energinga, propaguojanti sveiką gyvenimo būdą - ir vieną dieną sužinojau, jog susirgau pirmo tipo cukriniu diabetu. Nuo tada 6 kartus per dieną badau savo pilvą insulino injektoriumi", - apie projekto priešistorę rašo A. Kišonaitė.

Tuomet ir kilo mintis realizuoti projektą "Diabetas". "Pastarieji metai buvo kupini sunkių išgyvenimų, keitėsi gyvenimo būdas", - prisiminė A. Kišonaitė ir pridūrė, jog nė vienas jos šeimos narys nėra sirgęs diabetu, tad, gali būti, liga atsirado dėl patirto didelio streso.

SKULPTŪRA. Planuojama, jog tai bus 3 metrų aukščio moters figūra, kuri sėdėdama į pilvą sau leisis insuliną. Sergantys cukriniu diabetu klaipėdiečiai raginami tuščius savo injektorius (švirkštus) atiduoti savo endokrinogolui ir prisidėti prie projekto. Projekto eskizas.

Taigi A. Kišonaitė rankinėje kasdien nešiojasi insulino injektorių (švirkštą), kuriuo galima suleisti iki 300 dozių. "Išnaudojus limitą injektorius metamas lauk. O aš sugalvojau, kad iš jų būtų galima ką nors sukurti. Taigi kviečiu visus diabetu sergančius žmones, kurie leidžiasi insuliną, kaupti tuščius ir, svarbiausia, be adatų insulino injektorius", - ragino menininkė ir pridūrė, jog Klaipėdoje šiuo metu injektorius galima atiduoti savo endokrinologui.

Planuojama, jog tai bus 3 metrų aukščio moters figūra, kuri sėdėdama į pilvą leisis sau insuliną. "Tikiuosi surinkti 5 tūkst. injektorių, tačiau tik klijuodama pamatysiu, kiek tiksliai tų insulino injektorių reikės", - tikino A. Kišonaitė ir pridūrė, jog bus įdomu suskaičiuoti, per kiek laiko tam tikras skaičius žmonių sunaudoja visą skulptūrą insulino.

Šiuo meno projektu A. Kišonaitė siekia dviejų tikslų: atkreipti dėmesį į labai spartų šios ligos plitimą ir susitaikymą, viltį, jog vieną dieną ši liga taps pagydoma. Taip pat savo pavyzdžiu ji nori atkreipti dėmesį, jog tinkamai gydantis ir maitinantis, net ir susirgus cukriniu diabetu, galima gyventi normalų, aktyvų gyvenimą.

Idėjos vystymas prasidėjo maždaug prieš pusmetį. Po Naujųjų metų ji nusipiešė eskizus, pasakojo gydytojams apie idėją. Skulptūrą žadama pristatyti dar šių metų lapkritį.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder