Apdovanoti talentingiausi skaitovai

Apdovanoti talentingiausi skaitovai

Vakar I. Simonaitytės bibliotekoje apdovanoti geriausi vienuoliktojo Klaipėdos krašto moksleivių meninio skaitymo ir dainuojamosios poezijos konkurso "Lietuviško žodžio šviesoje" skaitovai.

Iš viso apdovanojimus gavo 13 konkurso laureatų, iš kurių dviem talentingiausiems buvo įteikti Didieji prizai. Tai - antrais metais iš eilės komisiją nustebinusi Palangos Vlado Jurgučio pagrindinės mokyklos mokinė Agnė Dimaitė (mok. Alma Pronckūnienė, ištrauka iš Aido Jurašiaus pasakos "Baltoji pelėda", knyga "Akmenukų pasakos") ir Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijos mokinys Nerijus Smaguris (mok. Audra Lenkauskienė, ištrauka iš Sigito Parulskio romano "Tamsa ir partneriai").

Jiems teko garbė take į biblioteką atidengti granitines trinkeles, ant kurių iškalti jau išnykę lietuvių kalbos žodžiai: "labastis" (šiandien vartojamas žodis "gerovė") ir "eglėčiūtė" (kuris reiškia eglės kankorėžį). Jie ir tapo šių ypatingų trinkelių globėjais.

Meninio skaitymo laureatais taip pat paskelbti: Dominykas Adomaitis iš Karalienės Luizės jaunimo centro (mok. Audra Lenkauskienė), Džiugas Girijotas iš Gargždų "Vaivorykštės" gimnazijos" (mok. Rasa Rusteikienė), Auksė Bražinskaitė iš Palangos pradinės mokyklos (mok. Vanda Končiuvienė), Gertrūda Mataitė iš Klaipėdos Vitės pagrindinės mokyklos (mok. Raminta Mončienė), Rojus Žiemelis iš Klaipėdos licėjaus (mok. Monika Šulcaitė), Šarlota Galinauskaitė iš Karalienės Luizės jaunimo centro (mok. Audra Lenkauskienė), Deividas Batavičius iš Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos (mok. Regina Baronienė), Aira Čeponaitė iš Karalienės Luizės jaunimo centro (mok. Audra Lenkauskienė).

Dainuojamosios poezijos laureatais tapo Gabrielė Jasaitė ir Andrius Šeputis iš Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijos (mok. Diana Jakubauskienė), Maksimas Drožinas iš Klaipėdos "Žaliakalnio" gimnazijos (mok. Jolanta Kalininienė) ir Kotryna Kraynaitė, kuriai talkino Jokūbas Pipiras ir Andrius Šeputis iš Gargždų "Vaivorykštės" gimnazijos (mok. Martynas Ąžuolas).

Komisijos pirmininkas Sigutis Jačėnas "Vakarų ekspresui" komentavo, jog šiemet konkursas išsiskyrė pasirinkta itin ryškia lietuvių autorių kūryba.

"Buvo labai sunku apsispręsti, kam skirti apdovanojimus, kadangi nuoširdžiai ir įtaigiai skaitančiųjų netrūko, nors kai kuriems ir pritrūko didesnės išraiškos. Ypač ryškūs, žaismingi ir gyvi buvo jaunesniųjų skaitovų pasirodymai. Bus tikrai įdomu, jei paūgėję jie ir toliau dalyvaus konkurse. Žinoma, džiugino ir drąsius kūrinius pasirinkę vyresnieji", - pasakojo S. Jačėnas.

Kalbant apie dainuojamąją poeziją, komisijos pirmininkas pasigedo pačių dalyvių kūrybos. Kitais metais konkurse dalyvausiantiems jis linkėjo labiau patiems interpretuoti kūrinius.

Jis labai džiaugėsi, kad tarp gausaus būrio dalyvių buvo ir nemažai kitataučių, kurie lietuvių rašytojų ir poetų kūrinius skaitė itin išraiškingai. Siekiant paįvairinti konkursą, kitų metų dalyviams S. Jačėnas siūlo rinktis savo tautos rašytojų kūrybą, išverstą į lietuvių kalbą.

Kasmetinį konkursą organizuojančio dienraščio "Vakarų ekspresas" vyriausiasis redaktorius Gintaras Tomkus įteikė ir specialius diplomus. Už senųjų tarmių puoselėjimą diplomą gavo Saulė Vismantaitė, už teksto aktualumą - Valerija Gedgaudaitė, už interpretaciją - Artemijus Kuznecovas, už savitumą - Deimantė Narkutė, už teksto pasirinkimą - Tatjana Faizrachmanova, už drąsą - Ana Livajeva, o už artistiškumą - Urtė Kiesaitė ir Lukas Šiaulys.

G. Tomkus džiaugėsi tokiu gausiu būriu vaikų ir jaunuolių, kurie nuoširdžiai stengiasi išsaugoti lietuvių kalbą, puoselėja ją, dalyvaudami skaitovų konkurse. Klausydamas skaitovų, jis teigė pasijutęs optimistiškai ir pakartojo konkurso atidarymo metu pasakytus žodžius: "Kol kalbame lietuviškai ir mylime savo kalbą, tol esame įdomūs ir pasauliui. Kol jūs mylėsite savo poeziją, dainas - išliksime."

Iš viso scenoje pasirodė per šimtą vaikų ir jaunuolių nuo septynerių iki devyniolikos metų ir surengė net 73 pasirodymus.

Kaip ir kasmet, savo jėgas išbandė vaikai ir jaunuoliai iš viso Vakarų Lietuvos regiono. Dalyvauti užsiregistravo Klaipėdos miesto, Neringos, Palangos, Gargždų, Lapių, Šiūparių ir Priekulės mokyklų moksleiviai.

Kitąmet sparčiai augantis konkursas planuoja keltis iš Klaipėdos universiteto Mažosios aulos į Dramos teatrą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder