Ar gali knygas pakeisti išmaniosios skaityklės?

Ar gali knygas pakeisti išmaniosios skaityklės?

Dar visai neseniai knygų skaitymas buvo vienas iš populiariausių ir naudingiausių laisvalaikio praleidimo būdų, tačiau sparčiai vystantis technologijoms skaitymą pakeičia kompiuteriniai žaidimai, išmaniosios skaityklės ir bendravimas socialiniuose tinkluose.

Žmonės praranda tiesioginį kontaktą, skaitymą pakeičia "scrolinimas" nusibodusiose socialinėse medijose. Atotrūkis tarp skaitančių mažųjų ir vidutinio amžiaus žmonių tapo didelis. Vaikai jau dabar savo rankose laiko naujausius išmaniuosius telefonus, o vidutinio amžiaus žmonės džiaugiasi čežančiais laikraščio ar knygos lapais, gerdami kavos puodelį ryte. Tad ar skaitymas tapo nebepopuliarus? Ar tikrai knygų skaitymą gali pakeisti išmaniosios skaityklės?

Įvairios akcijos skatina skaityti

2016 m. uostamiestyje startavo projektas "STOP - knyga!" Net 20-yje stotelių galima palikti arba pasiimti knygų. Pastebima, kad ši iniciatyva leidžia ne tik pratęsti leidinių gyvavimą, bet ir rasti knygų, kurių nėra nei nusipirkti, nei rasti giliausiuose bibliotekos užkampiuose.

Stotelėje sutikta pensininkė Regina pasakoja, kad tai viena geriausių akcijų, skatinančių skaityti.

"Aš pati ir nešu knygas, ir imu jas skaityti. Aišku, mačiau ne vieną atvejį, kaip vandalai pradeda plėšyti jas ir mėtyti, o ir benamiai jas susirenka krūvomis ir neša nežinia kur. Tačiau kiek teko pastebėti, jas ima ir jaunimas, tad džiugu, kad skaitymas tarp jaunų žmonių vis dar vertinamas", - sakė ji.

Keturiolikmetė moksleivė Ugnė pasakojo, kad labiau mėgstanti žiūrėti filmus ir skaitanti tikrai nedaug.

"Skaitau mokykloje privalomą literatūrą, nesakau, kad papildomai neskaitau visiškai, tačiau tikrai nesu didelė knygų mėgėja", - atviravo moksleivė.

Ugnė sakė, kad ši akcija yra tikrai reikalinga, tačiau dažniau knygas perkanti knygynuose.

Lentynėlės nuolat papildomos knygomis, nes miestiečiai aktyviai mainosi su kitais uostamiesčio gyventojais jiems jau nereikalingomis knygomis.

"Lietuva skaito"

Gegužę Lietuvos mastu vyko akcija "Lietuva skaito". Ši akcija pakvietė jaunus žmones susikaupti ties savo pasirinkta knyga ir užsikrėsti šiuo virusu. Prisidėjo ir klaipėdiečiai: jie skaitė knygas Martyno Mažvydo alėjoje. Akcija kvietė griauti nusistovėjusius stereotipus, kad šiuolaikinis žmogus neskaito. Alėjoje buvo susirinkę daugybė jaunų žmonių, kurie susėdę ant suoliukų skaitė jiems mielas knygas.

Prie akcijos "Lietuva skaito" prisidėjo trys uostamiesčio mokyklos, skaitoma buvo ir Skulptūrų parke. M. Mažvydo alėją skaitykla po atviru dangumi pavertė moksleiviai ir mokytojai sukurdami labai gerą atmosferą.

Skaitymo žmonės nesikrato

Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje sutikta skaitytoja Ilona pasakojo, kad vasara toks metas, kai skaityti yra būtina ir privaloma.

"Pati esu pedagogė, todėl skaitau viską ir daug. Kadangi šiuo metu nedirbu, literatūrą renkuosi lavinimo ir saviugdos tikslais. Daugiausia skaitau apie vaikų pedagogiką", - pasakojo mokytoja.

Knygas rankose laikanti skaitytoja pasakojo, kad jas dažniausiai imanti iš bibliotekos: "Nemanau, kad reikia pirkti, kai galima pasiimti iš bibliotekos. Tačiau sutinku, kad yra literatūros, kurią privalu ar norima turėti kaip asmeninį savo egzempliorių."

Pašnekovė taip pat teigė, kad jos tikrai nedomina išmaniosios skaityklės, jai maloniau liesti ir rankose turėti knygą: "Knyga ir nuostabi tuo, kad gali ją vartyti, skaityti ir vėl grįžti į pradžią. Skaitymas elektroninėje skaityklėje man atrodo toks procesas, o ne malonumas."

I. Simonaitytės bibliotekos vyr. bibliotekininkė Daiva Stasaitienė pasakojo, kad būtent skirtingose skaityklose skaitoma kitokia tematika. Į skaityklas dažniausiai ateina mokslo metų laiku, t. y. nuo rugsėjo iki birželio mėnesio. Dominuoja mokslinė literatūra, periodikos skaitykloje - periodiniai leidiniai. Šia literatūra naudojamasi rašant įvairius mokslinius darbus. Vasarą skaitoma daugiau. Ypač jaučiamas didelis vaikų antplūdis.

"Džiugu, kad vasarą pamiršę mokslus vaikai aktyviai skaito grožinę literatūrą. Taip pat džiugina ir projektas "Vasara su knyga", - pasakojo pašnekovė.

Projektą "Vasara su knyga" koordinuojanti Ieva Grigaitytė sakė, kad skaitymo iššūkis prasideda nuo birželio 1-osios ir tęsiasi iki rugpjūčio 31 d.

"Taisyklės labai paprastos. Užsiregistravę žmonės turi perskaityti 5 knygas. Knygos keičiasi kiekvienais metais: šiais metais viena iš knygų turi būti lietuvių autoriaus, kita rekomenduota bibliotekininko, dar kita apie keliones arba knyga, kurios pavadinimo pirmoji raidė yra skaitovo vardo pirmoji raidė - tai tarsi užduotėlės", - pasakojo Ieva.

Pašnekovė džiaugiasi, kad užsiregistravusiųjų - netgi dešimt tūkstančių entuziastiškai nusiteikusių skaitytojų. Projektą organizuoja 5 apskričių bibliotekos: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio.

Kodėl verta skaityti?

"National Endowment for the Arts" atliktas tyrimas teigia, kad žmonės, skaitantys knygas savo malonumui, yra labiau linkę lankytis teatre, muziejuose, koncertuose ir netgi tris kartus dažniau savanoriauja ar prisideda prie labdaringos veiklos nei tie, kurie knygų neskaito. Knygų mylėtojai aktyviau dalyvauja juos supančiame pasaulyje ir prisideda prie aplinkinių gerovės. Skaitymas lavina žodinius gebėjimus.

Nors skaitantys žmonės ne visuomet būna įstabūs oratoriai, tačiau užkietėję skaitytojai turi gerokai platesnį žodyną nei tie, kurie neskaito. Turėdami platų žodyną geriau išreiškiame save, mūsų kalba tampa gyvesnė, įtaigesnė, aiškiau reiškiame savo mintis ir kitiems lengviau mus suprasti.

Skaitymas sumažina stresą. Sasekso universitete Anglijoje atliktas tyrimas patvirtino, kad knygų skaitymas sumažina stresą - tai taip aktualu mums, nuolat paskendusiems darbų ir rūpesčių lavinoje. Viskas, ką tiriamiesiems reikėjo daryti - praleisti 6 minutes skaitant ir pastebimai sulėtėjo jų širdies ritmas bei atsipalaidavo raumenys.

Skaitymas lavina vaizduotę. Knygos mus nukelia į kitus pasaulius, svetimas realybes, pristato mums naujus žmones ir dar neapmąstytus požiūrio taškus. Skaitymas priverčia vaizduotę dirbti, kurti ir plėstis. Juk logika mus gali nuvesti nuo A iki Z, o vaizduotė - visur. Bent jau taip teigė vienas svarbiausių pasaulio mokslininkų Albertas Einšteinas.

Skaitymas lavina atmintį. Mūsų kūno sveikatai būtina mankšta, o knygos skaitymas yra geriausias pratimas smegenims. Pilkųjų ląstelių mankšta, kuri atliekama skaitant knygas, padės apsisaugoti nuo Alzhaimerio ligos ir kitų demencijos formų.

PLIUSAI. Knygų skaitymas turi ir daugiau pliusų - jis sumažina stresą ir lavina vaizduotę.

Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Mėgsta "Kakę Makę"

Asociacija LATGA šią savaitę sudarė populiariausių bibliotekose autorių ir knygų dešimtukus.

2018 m. bibliotekose tarp grožinės literatūros autorių, rašančių suaugusiems, populiariausia buvo prozininkė ir vertėja Irena Buivydaitė, kurios knygos buvo paimtos per 17 tūkst. kartų. Antroje vietoje liko moterims skirtų istorinių romanų autorė Gina Viliūnė, kurios knygos paimtos per 12,5 tūkst. kartų. Trečiojoje vietoje - rašytoja Jolita Herlyn, kurios knygas skaitytojai iš bibliotekų lentynų paėmė beveik 12 tūkst. kartų.

Populiariausiųjų lietuvių grožinės literatūros knygų dešimtuko viršūnėje - I. Buivydaitės knyga "Tikros ir netikros seserys", antroje vietoje - Jurgio Kunčino "Tūla", trečioje - J. Herlyn "Angelai neverkia". Tačiau šio dešimtuko absoliučia lydere galima vadinti antrąją vietą skaitomiausių bibliotekose Lietuvos autorių dešimtuke užėmusią G. Viliūnę, nes į jį pateko net keturios šios rašytojos knygos - "Imperatoriaus meilužė", "Anos lobis", "Karūna be karaliaus" bei "Magdalė, smuklės merga".

Į vaikų ir jaunimo literatūros bibliotekose skaitomiausių autorių dešimtuko viršūnę iškopė istorijų apie "Kakę Makę" rašytoja ir dailininkė L. Žutautė, kurios knygos paimtos per 23 tūkst. kartų. L. Žutautė aplenkė ilgai šiame tope karaliavusį rašytoją Vytautą Račicką, kurio knygos pernai buvo paimtos per 21 tūkst. kartų. Trečioje vietoje liko rašytojas ir dailininkas Kęstutis Kasparavičius, kurio knygos paimtos daugiau nei 16,5 tūkst. kartų.

Vaikams ir jaunimui skirtų knygų dešimtuke atsidūrė net 4 L. Žutautės knygos - "Kakė Makė ir dantukų fėjos puota" (2), "Kakė Makė ir pavogtas laikas" (3), "Kakė Makė ir svajonių gimtadienis" (6) ir "Kakė Makė ir supertėčio diena" (7). Šio sąrašo viršūnėje įsitaisė jaunos rašytojos Gajos Gunos Eklės knyga "Brolis, kurio nereikėjo".

Labiausiai skaitoma knyga užsienio grožinės literatūros kategorijoje - Kathryn Taylor "Daringamo dvaras. Paveldėjimas" (paimta 5 tūkst. kartų). Antroje vietoje - Rūtos Šepetys "Druska jūrai" (paimta 4,3 tūkst. kartų), trečia pagal skaitomumą - Tessos Gerritsen "Aš žinau paslaptį" (paimta per 4,2 tūkst. kartų).

Rekomendacijos nežinantiems ką skaityti

Akcijos "Metų knygos rinkimai 2018" nugalėtojomis tapo šios knygos: suaugusiųjų prozos kategorijoje - Antano Šileikos knyga "Basakojis bingo pranešėjas" (leidykla "Baltos lankos"), poezijos kategorijoje - Gretos Ambrazaitės eilėraščių knyga "Trapūs daiktai" (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla), publicistikos ir dokumentikos knygų kategorijoje - Aurimo Švedo knyga "Irena Veisaitė. Gyvenimas turėtų būti skaidrus" (leidykla "Aukso žuvys"), knygų vaikams kategorijoje - Jurgos Vilės knyga "Sibiro haiku", iliustravo Lina Itagaki (leidykla "Aukso žuvys") ir knygų paaugliams kategorijoje - Ilonos Ežerinytės apysaka "Verksnių klubas" (leidykla "Dominicus Lituanus").

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder