Festivalis „Salve Musica“ prasideda!

Festivalis „Salve Musica“ prasideda!

Pradėti šventinės klasikos festivalį„Salve Musica“į Klaipėdą atvyksta ypatinga atlikėjų komanda – Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, jo meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas bei fortepijono virtuozė Mūza Rubackytė (Lietuva–Prancūzija–Šveicarija). Šventinis jaudulys apims klausantis nuostabios simfoninės muzikos, kurią parašė Zoltanas Kodaly, Ferencas Lisztas ir Piotras Čaikovskis. Poetiškai pavadinta programa „Žiemos svajos“ nuskambės paskutinę rudens dieną – lapkričio 30 d., penktadienį, 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Šiuo metu Vilniuje, Paryžiuje ir Ženevoje gyvenanti lietuvių pianistė Mūza Rubackytė koncertuoja visuose žemynuose, bendradarbiauja su įvairias pasaulio orkestrais bei kolektyvais. Tarptautinį pripažinimą pelniusios atlikėjos repertuarą sudaro daugiau kaip 40 koncertinių programų ir 40 koncertų su orkestru, diskografiją – daugiau kaip 25 kompaktinės plokštelės. M. Rubackytė apdovanota Garbės medaliu „Už nuopelnus Lietuvos kultūrai“, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, Lietuvos Vyriausybės bei Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premijomis. M. Rubackytė yra tarptautinio Vilniaus fortepijono muzikos festivalio įkūrėja ir meno vadovė, taip pat dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei kitose pasaulio aukštosiose mokyklose, nuolat kviečiama į svarbių tarptautinių konkursų vertinimo komisijas.

fortepijono virtuozė Mūza Rubackytė.

Koncerte pianistė atliks Ferenco Liszto Koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 2 A-dur. Šis vengrų kompozitorius jos kūrybinėje biografijoje užima ypatingą vietą: 1981 m. prestižiniame tarptautiniame Liszto–Bartóko pianistų konkurse Budapešte M. Rubackytė pelnė Grand prix. „Viena geriausių gyvųjų Liszto atlikėjų“ (kaip teigiama žurnale „Fanfare“) yra Tarptautinių F. Liszto asociacijų (ILA) biuro narė, F. Liszto draugijos Lietuvoje „LiSZtuania“ prezidentė, F. Liszto pianistų konkursų žiuri narė. Pianistė sako: „Liszto negalima nemylėti, galima tiktai jo nepažinti. Liszto kūriniai yra tarsi kopimas į kalną. Tik po didelių pastangų pasiekus viršūnę, atsiveria peizažo grožis ir šviesa.“

Vienas ryškiausių mūsų šalies dirigentų Modestas Pitrėnas yra LNSO vyriausiasis dirigentas ir meno vadovas. Maestro buvo apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno bei Baltijos Asamblėjos meno premijomis. Nuo 2018 m. rugpjūčio jisgyvena tarp Lietuvos ir Šveicarijos, nes pradėjo dirbti vyriausiuoju dirigentu Sankt Galeno teatre.Pastaraisiais metais M. Pitrėnas diriguoja Latvijos, Lietuvos teatruose, Varšuvos Didžiajame teatre, Diuseldorfo „Deutsche Oper am Rhein“, Kelno, Helsinkio nacionaliniuose operos teatruose, Maskvos Didžiajame teatre.

Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras – vienas prestiziškiausių Lietuvos muzikos kolektyvų, kurio interpretacinį braižą ilgus metus formavo dabartinis orkestro garbės dirigentas Juozas Domarkas. Kolektyvas kasmet surengia apie 50 koncertų Lietuvoje, dažnai gastroliuoja užsienyje. Orkestrui yra dirigavę istorinės asmenybės ir pasaulinio garso batutos meistrai, o sukauptame repertuare – tiek praėjusių epochų oratorinio bei simfoninio žanro kūriniai, tiek moderni šiuolaikinė muzika, kurios kontekste išsiskiria solidžios lietuvių kompozitorių partitūros.

Greta F. Liszto į svarbiausių vengrų tautos kūrėjų sąrašą įtraukiamas ir Zoltanas Kodály, parašęs koncerte skambėsiantį kūrinį „Galantos šokiai“. Tai yra puikus Liszto vengrų rapsodijų tradicijos plėtojimo pavyzdys, klausytoją pavergiantis audringu temperamentu, puikia orkestruote. Vakaro pabaigoje girdėsime bene reikšmingiausią Piotro Čaikovskio ankstyvojo laikotarpio kūrinį – Simfoniją Nr. 1 („Žiemos svajos“). Kūrinio dalių programiniai pavadinimai liudija apie kompozitoriaus potraukį muzika perteikti gamtovaizdžių platybes ir įvairovę: pirmoji dalis pavadinta „Žiemos kelio svajos“, antroji – „Niaurus ir ūkanotas kraštas“.

Pradėkime šventinių koncertų sezoną kartu!

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder