Karantininiai klaipėdiečių spektakliai pretenduoja į apdovanojimus

Karantininiai klaipėdiečių spektakliai pretenduoja į apdovanojimus

Kultūros ministerija paskelbė profesionaliojo teatro meno apdovanojimų "Auksiniais scenos kryžiais" nominantus. Tarp jų puikuojasi ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro, Šeiko šokio teatro ir Klaipėdos lėlių teatro darbai.

"Auksiniais scenos kryžiais" siekiama įvertinti 2020 m. profesionaliojo scenos meno srities kūrėjų, tyrėjų ir kitų meno srities darbuotojų reikšmingiausius metų darbus ir išskirtinius profesinius laimėjimus dramos, operos, operetės ir miuziklo, baleto, šokio, lėlių ir objektų teatro, teatro vaikams ir jaunimui srityse bei juos paskatinti. Kaip ir kasmet, bus skiriama ne daugiau kaip 17 premijų.

Premijų už reikšmingiausius einamųjų metų darbus, išskirtinius profesinius laimėjimus ir premijos už ilgametį indėlį į scenos meną laureatams bus įteikiami atminimo ženklai - "Auksiniai scenos kryžiai", o už naujų sceninės išraiškos formų paieškas - atminimo ženklas Boriso Dauguviečio auskaras.

Kultūros ministerija paskelbė penkiolikos nominacijų sąrašą, kurioms pasiūlytos 75 kandidatūros. Nominantai Padėkos premijai ir Boriso Dauguviečio auskarui gauti neskelbiami.

Tarp nominantų šįsyk išsiskiria Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras. Unikalus šio teatro pastatymas R. Vagnerio opera "Skrajojantis olandas", kuri buvo pristatyta Klaipėdos laivų statyklos elinge, nominuotas trijose nominacijose. Už šios operos režisūrą apdovanoti siūloma Dalių Abarį, už scenografiją - Sigitą Šimkūnaitę ir D. Abarį, Metų solisto kategorijoje nominuotas Tadas Girininkas už Dalando vaidmenį ir Almas Švilpa už Olando vaidmenį.

Pastebėtas buvo ir karantino metu sukurtas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro šokio spektaklis "Faustas". Už spektaklio choreografiją Metų choreografo nominacijai pristatytas Robertas Bondara, į Metų šokėjos titulą už Margaritos vaidmenį pretenduoja Oleksandra Borodina, o Metų šokėjo - Romanas Semenenka, sukūręs Fausto vaidmenį.

"Tiek nominacijų, kaip šiais metais, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras dar nebuvo turėjęs.

Labai džiaugiamės, kad buvo pastebėti ir įvertinti iš tiesų aukščiausios kokybės spektakliai, sukurti itin sudėtingomis sąlygomis.

Ypač išskirtinė situacija buvo kuriant šokio spektaklį "Faustas". Šis pastatymas gimė tuo metu, kai buvome pasiekę COVID-19 piką, tačiau statytojų kūrybinė grupė ryžosi atvažiuoti iš Lenkijos ir repetuoti visiškai nenormaliomis sąlygomis, kai repeticijų metu baletas neturi kontakto su choru, choras su orkestru, su solistais. Visi dirbo atskirai ir tik trumpam susitikę scenoje turėjo pademonstruoti geriausią rezultatą. Šokio spektaklis buvo nufilmuotas ir jo premjera įvyko tik per televiziją", - prisiminė itin komplikuotą kūrybinį procesą Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė.

Jau tapo įprasta, kad tarp "Auksinių scenos kryžių" nominantų linksniuojamas Šeiko šokio teatras. Šiais metais šio teatro kūrėjai varžosi taip pat Metų šokėjo ir Metų šokėjos nominacijoje. Už vaidmenis šiuolaikinio šokio spektakliuose "i (aš)" ir "Klajojančios kopos" Metų šokėju nominuotas Nielsas Claesas, o Marija Ivaškevičiūtė Metų šokėja nominuota už vaidmenį šokio spektaklyje "Klajojančios kopos".

Net kelis kartus dėl karantino perkeltas tarptautinis Klaipėdos lėlių teatro pastatymas "Didysis sprogimas" - koprodukcija su "Itim Ensemble" ir režisieriumi Zvi Sahar taip pat sulaukė pripažinimo ir nominuotas kaip Metų spektaklis vaikams ir jaunimui.

Profesionaliojo scenos meno premijos laureatams bus įteiktos kovo 27-ąją, Tarptautinę teatro dieną, Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Renginį tiesiogiai transliuos LRT.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder