Kultūrai pinigų amžinai trūksta, tačiau akis bado žemo lygio kūriniai

Kultūrai pinigų amžinai trūksta, tačiau akis bado žemo lygio kūriniai

Dar nespėjus patvirtinti naujos Vyriausybės, kultūros įstaigos jau kreipiasi į politikus prašydamos papildomo finansavimo. „Vakaro žinios“ rašė, kad Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovas suka galvą, kaip lopyti skyles biudžete, o Adomo Mickevičiaus bibliotekos vadovė, kuo užmokėti už elektrą. Tuo metu Valstybės saugumo departamento pastatui didinami milijonai, o šalies kariuomenei gaminami specialūs „Vilkai“.- Ar atsimenate bent vieną atvejį, kai kultūrai pinigų užteko? - „Vakaro žinios“ nusprendė paklausti Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, scenos ir kino grando Regimanto ADOMAIČIO.

- Jūs ką? Norite, kad duočiau pinigų kultūrai? Matyt, ir kiti taip galvoja. O kai taip galvoja, tai ir pinigų neduoda. Valstybė gal ir galėtų labiau mūsų kultūrą paremti. Tai amžina problema. Kultūrai visada pinigų trūkdavo ir trūksta.

- Valstybės, kai savo biudžetuose pristinga pinigų, skolinasi iš komercinių bankų. Gal galėtume pasiskolinti būtent kultūrai?

- Nemanau, kad skolos yra geras dalykas. Reikia gyventi be skolų. Kiek yra, tiek ir turėtų užtekti. Aišku, nešvaistant pinigų nemeniškam šlamštui. Yra valstybės biudžetas ir jame turėtų pakakti pinigų ne tik kitoms sritims, bet ir kultūros reikmėms.

- Gal Lietuvoje teatrų, muziejų ir visokių kitų kultūros įstaigų jau per daug? Per maža rinka? Per daug joje atlikėjų, įvairių linksmintojų, o žiūrovams jau bilietai per brangūs. Kita vertus, Operos ir baleto teatre niekada netrūksta žiūrovų, tačiau vis vien susiduria su finansinėmis problemomis.

- Gal ir padaugėjo teatrų šiek tiek. Bet jei išsilaiko, vadinasi, yra reikalingi. Ne man spręsti.

Esu šiek tiek atitrūkęs nuo pasaulio. Mano gražus gyvenimas slenka į pakalnę, link tikslo, link pabaigos. Viskas vyksta kaip ir priklauso žmogui. Dieną matau žvėrelius, o vakare per televiziją ką nors sužinau, pamatau. Bet lietuviški televizijos serialai, tokie kaip „Laisvės kaina“, „Partizanai“ ir panašūs yra žemiau kritikos lygio. Toks žemas meninis lygis, kad reikia tiesiog stebėtis, kaip galima taip nusiristi. Juk turėjome visiškai neblogą kinematografą. O dabar atrodo, kad lietuviško kinematografo istorijoje nebuvo nei Vytauto Žalakevičiaus, nei Arūno Žebriūno, nei Almanto Grikevičiaus, nei kitų garsių vardų. Dabartiniai serialai - tai siaubingas nuokrytis. Jei galima tokį žodį pasakyti. Neįžvelgiu juose jokio meno.

- Bet kodėl tyli kino kritikai? Ir kodėl tokie menine prasme visai nevykę, bet proginiai, modernios valstybės šimtmečiui turbūt skirti serialai skubotai kepami? O rimti kino meno žinovai tyli. Gal bijo, kad bus apšaukti nepatriotais? Politiškai nekorektiškais?

- Kritikuoti nesiimsiu, bet kepa labai žemo lygio serialus. Tačiau pinigų jiems kepti iš kažkur gauna. Mes galime apie tuos serialus galvoti kaip norime, bet tie, kas tuos serialus daro, gal kitaip galvoja? Tačiau aš asmeniškai galvoju, jog kepamas labai žemas lygis. Lyg tai ir mums, lietuviams, labai svarbias istorines temas paliečia, bet savo žemu meniniu lygiu tik gėdą Lietuvos valstybei daro. Nesiimu spręsti, ieškoti priežasčių, kodėl taip atsitiko. Galiu tik konstatuoti faktą. Man asmeniškai labai liūdna.

- Ar jums, garbiam kino ir teatro Maestro, nekyla noras išeiti į sceną ir parodyti tikrąjį aktorystės meną?

- Nesiimu spręsti, ar aš teatre reikalingas. Kad ir labai norėčiau, jau jėgų neturiu. Man jau 83-i metai eina. Jaučiu jėgų stygių. Gera Labanore, gražu gamtoje, bet jėgų vis vien neprideda ypatingai daug.

- Bet jūsų sukurti vaidmenys kine ir teatre vis dar prisimenami.

- Nemanau. Turbūt mano kino filmų, kur aš vaidinau, jau niekas neina žiūrėti, nes jų neberodo. Jie jau sukritikuoti seniai. Nemanau, kad mano žiūrovų dar liko. Laikai greitai keičiasi. Viskas užsimiršta. Jaunimas mūsų jau neprisimena.

- Gal jus sunku rasti?

- Kas ieško, tas randa.

- Nejaugi net su Teatro diena nepasveikina?

- Neatsimenu. Atrodo, kad ne. Bet nieko baisaus. Kas ta Teatro diena? Nieko svarbaus...

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder