Paštas Vokiečių ordino žemėse

Paštas Vokiečių ordino žemėse

Pirmą kartą Vokiečių ordino paštas minimas 1276 m. šaltiniuose. Nuo 1309 m. Ordino pašto centras buvo Didžiojo magistro rezidencija Marienburge. 1457-aisiais, Trylikos metų karo metu (1454-1466 m. tarp Lenkijos ir Vokiečių ordino dėl Rytų Pamario ir Prūsijos žemių), rezidencija buvo perkelta į Karaliaučių, taigi šis miestas tapo Teutonų ordino tiek administraciniu, tiek pašto centru, rašoma Horsto Hiunterio Benkmano knygoje "Karaliaučius ir jo paštas".

Vadovauti pašto tarnybai Ordinas pavedė vyriausiajam arklidžių meistrui (Stallmeister). Šios tarnybos metinis biudžetas buvo 200 prūsiškų markių. Palyginimui galima pasakyti, jog karvė tuo metu kainavo vieną markę, o žirgas - penkias.

Pilyse būdavo specialios pašto arklidės (Bryffstall), kuriose, pristatę laiškus, ilsėdavosi pašto pasiuntiniai. Čia taip pat buvo keičiami žirgai. Tokios arklidės buvo ir Marienburgo pilyje jau ne vėliau kaip 1287 m.

KURJERIS. (Iliustracija iš Luise-Berlin.de)

Pašto žirgai buvo specialios veislės (sweyken). Kurjeriais, vadintais "jaunaisiais paštininkais" (bryffjongen), tarnavo laisvieji prūsai. Manoma, kad jie dėvėjo specialią mėlyną uniformą.

Ordino laiškanešiai dažniausiai keliaudavo pėsti. Žirgais pasiuntiniai jodavo tik ypatingais, skubiais atvejais.

RAITASIS pasiuntinys. (Wikiwand.com)

Laiškai ir siuntiniai būdavo žymimi užrašais, pavyzdžiui, "dieną ir naktį" (t. y. skubiai), "labai svarbu" arba kur kas ilgesniais: "... mes prašome visų brolių, dvasinių ir pasaulietinių, kad ir kur jie būtų, Prūsuose ar Kurše, labai paskubėti išsiųsti šį paketą su laiškais mūsų kilniajam magistrui bet kuriuo laiku, ir dieną, ir naktį, su raitaisiais pasiuntiniais..."

Kokiu greičiu Ordino laikais keliaudavo pranešimai?

XV a. pradžioje laiškas, išsiųstas iš Karaliaučiaus, jau po trijų valandų buvo Brandeburgo pilyje, po šešių - Balgoje, o po keturiolikos - Elbinge. Taigi daugiau nei 110 km atstumą pasiuntiniai įveikė 8 km per val. greičiu.

LAIŠKAS, išsiųstas iš Rygos 1421 m. vasario 28 d., aplankė Mėmelį (Klaipėdą), Karaliaučių, Brandeburgą ir galiausiai, kovo 8-ąją, atsidūrė ant didžiojo magistro stalo jo rezidencijoje Marienburge. (Luise-Berlin.de, "Wikipedia")

Laiškas, pasiųstas 1409 m. rugpjūčio 12-ąją, 10 val. ryto, į Labguvą, jau kitos dienos vakarą, 22 val., buvo Marienburge. Per 36 val. jis įveikė per 180 km. Tačiau tai režimo "labai skubu" pavyzdžiai, kai vienas raitas pašto pasiuntinys keisdavo kitą ir buvo jojama be pertraukos, dieną naktį.

Vidutinis pašto greitis buvo apie 41 km per parą.

MARIENBURGAS. Nuo 1309 m. Ordino pašto centras buvo didžiojo magistro rezidencija Marienburge. ("Fotolia")

Ordino paštas siuntė tik oficialiuosius pranešimus. Asmeninė brolijos korespondencija galėjo būti išsiųsta tik su specialiu vadovybės leidimu. Autochtonai prūsai buvo neraštingi, o vokiečių kolonistai, jei ir mokėjo rašyti, naudojosi Hanzos paštu. Be to, Ordino paštas veikė tik jo kontroliuojamose žemėse. Laiško pristatymas už jų ribų buvo komplikuotas ir labai brangus. Pavyzdžiui, išsiųsti žinią iš Marienburgo į Romą kainuodavo 10 sidabrinių markių.

LAIŠKAS vienuoliui. Iliustracija "Legendoje apie Meinradą", 1466 m. (Wikiwand.com)

Hanzos paštu galėjo naudotis miestai, priklausę šiai sąjungai, tačiau laiškai tarp jų keliavo nereguliariai ir tik tam tikrais maršrutais, o kainos buvo "sutartinės" tarp siuntėjo ir vežėjo. Pagrindiniai tarpiniai pašto punktai Hanzos maršrute Antverpenas - Ryga buvo Gdanskas ir Karaliaučius. Patikimesnę pašto tarnybą Hanzos sąjunga sukūrė savo klestėjimo metu, XIV-XV a., o 1580 m. jau netgi buvo išleistos pirmosios taisyklės, apibrėžiančios paštininkų atsakomybę.

Informacijos šaltinis: H. G. Benkmann, "Konigsberg (pr.) und seine Post. Ein Beitrag zur Geschichte der Post in Konigsberg (Pr.) von der Ordenszeit bis 1945" (Munchen, 1981). Vaizdai: Luise-Berlin.de (Friedrich Kleinhempel, Berliner Briefboten - treu und unter Waffen), "Wikipedia".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder